Home Svenska Analys: Viktigt för regionen att valet i Kenya går rätt till

Analys: Viktigt för regionen att valet i Kenya går rätt till

0

Valet i Kenya på tisdagen är mycket viktigt eftersom landet är en stabil demokrati till skillnad från de fem grannländerna, skriver The Economist i en analyserande text. Tidningen beskriver Kenya som en ”ledstjärna för stabilitet och välstånd” i regionen. Grannländerna Sydsudan, Etiopien, Somalia, Uganda och Tanzania har alla omfattande problem. Situationen i området gör det ännu viktigare att valet i Kenya går rätt till och genomförs utan våldsamheter, lyder analysen. Flera tidigare val har varit kantade av våld, men i en analys bedömer Washington Posts skribenter Jane Angar och Kathleen Klaus att det är mindre troligt denna gång. En av anledningarna som lyfts är att den sittande presidenten Uhuru Kenyatta kliver av efter två mandatperioder, helt i enlighet med konstitutionen. De konstaterar att landet alltjämt har flera problem, men tillägger: ”Om valet är fredligt blir detta ett bevis på att demokratin, trots sina brister, blir allt mer motståndskraftig.”