“Vill visa att Indien kan ta fram mindre, kostnadseffektiva SLV”: S Somanath, ISRO-ordförande

0
45

S Somanath, ISRO-ordförande

Med jungfruflyget för ISRO:s nyutvecklade trestegs fastbränsle- Small Satellite Launch Vehie (SSLV-D1) planerad på söndagsmorgonen talar rymdorganisationens ordförande S Somanath med Anonna Dutt om vad den snabba omläggningstiden för raketen kommer att innebära för den kommersiella rymdsektorn. Utdrag:

Vilka är utmaningarna som du ser upp till inför uppdraget?

Först och främst är det en helt ny raket. Det är inte en variant av några befintliga raketer. Och inte bara är det nyutvecklat, det kommer också att använda många nya tekniker för första gången. Så i den meningen måste vi vara extremt försiktiga för den första lanseringen av fordonet.

Läs också |ISRO:s ordförande S Somanath hoppas att Gaganyaan kommer att vara framgångsrik till slutet av 2023

Annars, vad vi letar efter en lansering – om satelliten går till rätt omloppsbana eller inte. Det hela har programmerats i systemet; vi behöver egentligen inte göra någonting när vi väl ger kommandot för lyft, det kommer att göra allt själv.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Inlägg för Tejashwi håller RJD i handen, BJP väntar och tittar på

Premium

UPSC Essentials: Nyckelord för den senaste veckan med MCQs

Premium

Vägen till 2024 | Droupadi Murmu på Raisina Hill: BJP kan stöta på några stötar

Premium

Nitish Kumars blandning av 3 C-kort: En berättelse om hans flip-flop-flips…Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Vad vi gör nu är några tester på marken fram till lanseringen för att säkerställa att allt är okej. Vi gör många repetitionssimuleringar på datornivå, kontrollerar data från markstationer och flera andra tester fram till tidpunkten för lyftet.

Det kommer att ta cirka 800 sekunder att injicera satelliterna.

Läs också |Vardagsvetenskap: Vilka är ISRO:s uppskjutningsfordon och hur placeras satelliter ut i rymden?

Vilka nya tekniker används i denna bärraket?

Det finns metoder med vilka fasta framdrivningssteg definieras i ISRO, vi har gjort några avsteg i detta, vilket inkluderar att göra designen så att den kan monteras väldigt, väldigt snabbt. De nuvarande arrangemangen är också sådana att det tar en viss tid till en lansering, dessa begränsningar togs bort, vilket innebär att det finns vissa definierade risker för detta. Men vi har gjort en mycket rigorös testning för att bevisa detta tillvägagångssätt.

Dessa förändringar möjliggör snabb produktion, montering, demontering. Det gör den bekväm att montera i både horisontella och vertikala förhållanden, vilket gör den mycket flexibel för operationer. (Den nuvarande PSLV och GSLV kan endast monteras vertikalt.)

Den andra stora förändringen är att vi anlitade indiska industrier för att tillverka den här raketen som inte traditionellt är inriktad på rakettillverkning. Det ger oss – en, det finns många fler leverantörer; två, de är kostnadseffektiva jämfört med de stora spelarna; tre, det kan göras med mindre kompakta maskiner vilket gör det lättare att producera var som helst. Det fanns funktioner som gjordes till en del av designen.

Läs i Explained |Explained: Vad är ISROs “POEM”-plattform?

Den tredje viktiga förändringen är elektroniken. Nästan 90 % av elektroniken – datorer, datasändning, pyro, kraftsystem – som vi använder i denna raket är ny design…har genomgått rigorösa tester. Vikten av dessa nya saker är att vi har valt lågkostnadselektronik, vilket innebär att alla inte är av flyg- och rymdkvalitet, snarare av kommersiell elektronik. Den kommersiella elektroniken är tillgänglig till mycket lägre kostnader men den har en risk för misslyckande, vilket vi motverkar med steg som lämplig design, tillräckligt många redundanser, etc.

Vi har också nya algoritmer och mjukvara som beror mer på våra NaVIC jämfört med tidigare PSLV.

Dessutom, eftersom vi kommer för kommersiellt bruk, blir dess storlek och volym mindre eftersom det är en mer kompakt design. Produktions- och upphandlingstiden blir kortare.

Så, vad blir handläggningstiden för SSLV?

Från inköp, tillverkning av delar och att nå sista nivån tar sex månader. Men tanken här är att tillverka delarna och behålla dem någonstans, och vid behov bara montera och lansera. Det är ett serieproduktionssystem. Det är precis som att köpa en bil. Företaget börjar inte klara det efter att du lagt beställningen.

Läs också |Gaganyaan abortuppdrag i år; sol-, månuppdrag 2023

Vår plan är att göra den tillgänglig om en vecka – monteringen kan göras på två dagar, två dagars testning, och de kommande två dagarna gör vi repetition och lansering. (Det tar månader av planering och tillverkning av de andra Isro-raketerna.) Det har vi redan gjort den här gången.

Vad händer efter uppskjutningen?

Efter uppskjutningen kommer vi att göra experiment på det övre steget om den kan återstartas, om den kan gå till en annan omloppsbana, om den kan göra några manövrar.

Denna raket är främst avsedd för kommersiell uppskjutning av små satelliter. Hur kommer Indiens räckvidd på den globala rymdmarknaden att förändras när fordonet är i drift?

Detta kommer att baseras på vissa prognoser som visar att ett stort antal små satelliter kommer att skjutas upp. Prognoserna är baserade på den senaste marknadsutvecklingen där intresse finns för små satelliter i låg omloppsbana om jorden. På motsvarande sätt är det också många små raketer som kommer upp, inklusive våra nystartade företag som gör det i klassen 100-200 kg.

Det finns ytterligare 60 företag i världen som arbetar med raketer av små klass. Operationer av minst två till tre sådana raketer är i privata händer.

ISRO vill inte driva SSLV som en kommersiell verksamhet. Vår plan är att visa att ja, vi kan ta fram en mindre kostnadseffektiv satellituppskjutningsfordon i Indien. Vi vill att industrierna ska ta på sig det…vi är redan i färd med att göra det. Industrin kommer att exploatera det kommersiellt.

Denna kommersiella exploatering kommer också att bero på många faktorer – för det första, om satellitens förutsägelse går i uppfyllelse – indikationerna idag är att det kommer att hända; för det andra, hur kostnadseffektiv SSLV kommer att vara i jämförelse med andra där teknikförändringarna är mycket snabba; för det tredje, hur snabbt du kan producera och lansera; För det fjärde, god framgångsfrekvens och precision hos fordonet för att göra det populärt på marknaden.