Utbrott av knölig hudsjukdom i byn Ambala, 100 nötkreatur sjuka

0
92

Infekterade djur börjar genast gå ner i vikt och kan ha feber och skador i munnen, tillsammans med en minskad mjölkproduktion. (File Photo/Representational)

En spridning av en “mystisk sjukdom” bland mjölkboskap i Mullana-området i Ambala har utlöst oro bland boskapsägare i området, med cirka 100 djur som hittills drabbats av sjukdomen i och runt Holi by.

Enligt experter har de sjuka boskapen har alla visat symptom på klumpig hudsjukdom, en infektionssjukdom hos nötkreatur orsakas av ett virus av familjen Poxviridae, även känt som Neethling-virus.

Enligt en rapport från GAVI, Global Alliance for Vaccines and Immunisation, orsakas Lumpy Skin Disease (LSD) av ett virus som kallas Capripoxviruset och är “ett framväxande hot mot boskap över hela världen”. Det är genetiskt besläktat med familjen getkoppor och fårkopporvirus.

Läs |Rajasthan CM Gehlot söker central hjälp för att bekämpa klumphudssjukdom hos nötkreatur

LSD infekterar nötkreatur och vattenbufflar främst genom vektorer som blodätande insekter. Tecken på infektion inkluderar uppkomsten av cirkulära, fasta noder på djurets hud eller hud som liknar klumpar.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium
Vägen till 2024 | Droupadi Murmu på Raisina Hill: BJP kan stöta på några stötarPremium

Nitish Kumar’s blandning av 3 C-kort: En berättelse om hans flip-flop-flips…

Premium

ExplainSpeaking: Vad RBI:s undersökningar berättar om Indiens ekonomi

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/08/WhatsApp-Image-2022-08-08-at-9.03.25-AM.jpeg?resize=450,250" />Premium

Vad Oppositionsstater vill ha: Fler IAS-tjänstemän, MSP-garanti, GST-befriad…Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Infekterade djur börjar genast gå ner i vikt och kan ha feber och skador i munnen, tillsammans med en minskad mjölkavkastning. Andra symtom inkluderar överdriven nasal och salivsekretion. Dräktiga kor och bufflar drabbas ofta av missfall och i vissa fall kan även sjuka djur dö på grund av det.

Läs |Med hänvisning till LSD ställer Gujarats regering in boskapsmässor, tävlingar på Tarnetar Fair

Veterinärexperter i Ambala har varnat för att LSD kan spridas snabbt bland djuren, och utan något botemedel tillgängligt för närvarande är det enda förslaget att isolera de sjuka boskapen från de friska. En vaccination mot sjukdomen finns dock tillgänglig.

Veterinärläkare i Ambala sa att när en boskap väl är infekterad tar det vanligtvis mellan sju och fjorton dagar att återhämta sig. Sjukdomen är dock inte zoonotisk, vilket betyder att den inte sprider sig från djur till människor, och människor kan inte bli infekterade med den. Djurägarna i byn Holi har blivit rådet av läkarna att separera sina sjuka boskap från de friska för att kontrollera spridningen och för att säkerställa att inga andra djur kommer i kontakt med de som redan är drabbade.

Läs |Klumpigt Hudsjukdom: NDDB levererade 28 lakh doser getkoppsvaccin i Gujarat, Rajasthan, Punjab

Medan viruset inte sprider sig till människor, “kommer mjölk som produceras av ett infekterat djur att vara lämplig för mänsklig konsumtion efter kokning eller pastörisering eftersom dessa processer kommer att döda virusen, om några, i mjölken”, sa experter.

Dr Prem Singhs biträdande chef för Ambala Animal Husbandry Department sa att bönderna borde kontakta avdelningen om deras nötkreatur visade symptom på LSD . “Det enda sättet att kontrollera spridningen av sjukdomen är genom att isolera de sjuka djuren från de friska. Team av experter har bildats för att genomföra undersökningar av de infekterade djuren så att försiktighetsåtgärder kan vidtas mot den nya sjukdomen. Experterna kommer också att ta reda på hur sjukdomen började i första hand,” sa Singh.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu