Studie: Rysslands vapen helt beroende av delar från väst

0
55

Vapnen som Ryssland använder för att kriga i Ukraina består till stor del av komponenter som producerats i Nordamerika, Europa och Asien. Det visar en ny rapport från den brittiska tankesmedjan Royal United Services Institute (Rusi), rapporterar Reuters och BBC. Medarbetare hos Rusi har i flera månaders tid undersökt några av Rysslands mest avancerade vapensystem som Ukraina har kommit över. I 27 av vapnen eller vapensystemen upptäcktes minst 450 unika komponenter som har tillverkats utomlands. Delarna kom främst från USA, men också från länder som Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Schweiz och Nederländerna. – Vapen som är beroende av västerländsk elektronik har resulterat i tusentals ukrainares död, säger Jack Watling vid Rusi. Slutsatsen är att striktare exportregler kan försvåra för Ryssland att på nytt fylla upp sin vapenarsenal.