Stärka det 10:e schemat, straffa hot mot kvinnor online: Privata medlemsräkningar i RS

0
68

AAP:s Raghav Chadha lade fram ett lagförslag som syftade till att ändra artiklarna 102 och 191 i konstitutionen för att göra den strängare genom att lägga till en bestämmelse som leder till ytterligare diskvalificering på sex år från datumet en medlem är diskvalificerad enligt det 10:e schemat (lag mot avhopp).

Att bemyndiga statliga lagstiftare att etablera en eller flera huvudstäder i en stats territorium, stärka konstitutionens tionde schema, motverka hästhandel, straffa hot mot kvinnor på sociala medier – dessa var bland de många privata medlemmarna. Lagförslag som infördes i Rajya Sabha i fredags.

V Vijayasai Reddy från YSRCP införde konstitutionsförslaget (ändringsförslag), 2022 (införande av ny artikel 3A) för att ge statliga lagstiftare med explicit lagstiftande behörighet att etablera en eller flera huvudstäder inom deras territorium. Hans partis regering hade planer på att utveckla tre huvudstäder för Andhra Pradesh.

Andhra Pradesh-församlingen hade antagit lagförslag 2020 för att etablera Visakhapatnam som den verkställande huvudstaden i staten och Amaravati och Kurnool som de lagstiftande och rättsliga huvudstäderna. Förra året upphävde regeringen de två lagarna, och chefsminister Y S Jagan Mohan Reddy lovade att lägga fram ett “bättre” och “omfattande” lagförslag efter att ha täppt till kryphål i den tidigare versionen.

AAP:s Raghav Chadha införde en Lagförslag som syftar till att ändra artiklarna 102 och 191 i konstitutionen för att göra den strängare genom att lägga till en bestämmelse som leder till en ytterligare diskvalifikation på sex år från det datum då en medlem diskvalificeras enligt det tionde schemat (lag mot avhopp).

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

5 sätt på vilka Samsung kan förbättra Galaxy Z Flip 4 och Fold 4

Premium

“Vill visa Indien kan ta fram mindre, kostnadseffektiva SLV': S Somanat…

Premium

Delhi Rewind: How Dilshad Garden började som en del av Lahore

Premium

Kraften i handväskan Prenumerera nu för att få 66 % RABATT Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

“Genom införandet av en sådan bestämmelse ska de lagstiftare som ägnar sig åt hästhandel och vanära väljarnas mandat hindras från att bestrida en by- val och att bli omvald”, stod det i uttalandet om syften och skäl för lagförslaget.

I propositionen eftersträvas också införande av en bestämmelse som säger att om en MP eller MLA inte infinner sig inom sju dagar före parlamentets ordförande eller talman när deras närvaro begärs av partipiskan, ska det innebära att frivilligt avstå från medlemskap i parlamentet. politiskt parti i vars biljett de valdes.

“På grund av tvetydig tolkning av frivilligt uppsägning av medlemskap har det skett en kraftig ökning av fall av utvägspolitik på skattebetalarnas bekostnad. Denna bestämmelse fastställer tydliga kriterier som kommer att leda till diskvalifikation om en person inte svarar på meddelandet från ordföranden/talmannen”, stod det i lagförslaget.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

TMC:s Derek O'Brien lade fram ett lagförslag om ändring av lagförslaget om informationsteknologi (ändring) 2022 för att straffa hot mot kvinnor på sociala medieplattformar.

Lagförslaget kräver fängelse på mellan tre och tio år och böter på mellan 50 000 och 10 lakh Rs för dem som befunnits skyldiga till “hot om fysiskt våld mot en kvinna, hennes familj eller hennes egendom, hot om sexuella övergrepp, hot om att avslöja privat information inklusive, men inte begränsat till, hennes plats, arbetsplats och alla andra relevanta detaljer som kan användas för att skada henne fysiskt eller mentalt, hot om att sprida falsk information om henne, hot om att ifrågasätta en persons medborgarskap eller tillskrivning av illojalitet mot Indien, hot om falsk åtal och övergrepp baserat på religion, kast eller sexualitet.”

KPI-parlamentariker Binoy Viswam presenterade ett lagförslag med titeln ‘The Bhagat Singh National Urban Employment Guarantee Bill’ för utformningen av ett anställningsgarantisystem i städer som syftar till att ge minst 200 dagars garanterad anställning varje år till varje hushåll vars vuxna medlemmar frivilligt vill utföra okvalificerat, halvkvalificerat eller kvalificerat arbete.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE. | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu