Rahuls Hitler-sammenligning: Så hvordan ble den tyske lederen til det han ble?

0
47

Kongresspresident Sonia Gandhi sett sammen med Rahul Gandhi iført svarte klær under en marsj til Rashtrapati Bhawan som en del av partiets landsomfattende protest mot prisstigning. (Ekspressfoto)

TIL EN pressekonferanse fredag ​​hvor han angrep regjeringen over prisstigning, arbeidsledighet, GST-satser og «demokratiets død», sa Kongressleder Rahul Gandhi at BJP ikke kan kreve legitimitet på grunn av å vinne valg alene. “Også Hitler kom til makten og vant et valg. Hitler pleide også å vinne valg. Og hvordan vant han valget? Fordi institusjonene i Tyskland var i hans hender… Gi meg hele strukturen, og jeg skal vise deg hvordan du kan vinne valg.»

Så hvordan kom Hitler til makten og konsoliderte den?

Den store depresjonen

Den verste økonomiske nedturen i historien til den industrialiserte verden, den store depresjonen varte fra 1929 til 1939, og startet med børskrakket i oktober 1929. Tyskland så en rask økning i arbeidsledigheten, og de nasjonalsosialistiske tyske arbeiderne’ Partiet eller nazistpartiet benyttet seg av misnøyen til millioner av arbeidsløse velgere.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

'Vil du vis India kan få frem mindre, kostnadseffektive SLV': S Somanat…Premium

Delhi Rewind: How Dilshad Garden startet som en del av Lahore

Premium

Venkaiah Naidu: Den motvillige visepresidenten som kunne vært merPremium

Når Jagdeep Dhankhar flytter til Centre, en Raj Bhavan-kobling Abonner nå for å få 66 % RABATT

Fra 1929 til 1932 økte partiets medlemsmasse. Fra rundt 8 lakh stemmer i valget til parlamentet i 1928, gikk det opp til 140 lakh i juli 1932 (eller 38% av totalen).

Les |Forsøk på å avlede, polarisere: Cong on Shah kobler partiets protester til Ram-tempelets stiftelsesdag

Men da arbeidsledigheten begynte å synke i Tyskland på slutten av 1932, sank også Nazipartiets stemmer, til rundt 120 lakh (eller 33 % av totalen) i valget i november 1932.

Hitler, utnevnt til leder av Nazipartiet i 1921, hadde forsøkt å ta makten i et mislykket kupp i 1923. Mens han satt i fengsel, dikterte han det første bindet av Mein Kampf (“Min kamp”). Etter hans tidlige løslatelse i 1924 bestemte Hitler seg for å vinne makten tilbake gjennom valg, selv da han konsoliderte støtten.

Valgene i 1932

Det var to nasjonale valget i 1932, valget til parlamentet eller Riksdagen. I det tyske systemet vant ingen direkte, men Hitler fikk den desidert største andelen av stemmene. Nazipartiet hentet sin støtte fra et tverrsnitt av mennesker, katolikker og protestanter, by og land, menn og kvinner, unge og gamle.

Hitler trengte imidlertid å danne en koalisjon ettersom han hadde falt under 50 % av setene. Presidenten måtte også invitere ham til å danne den nye regjeringen.

Noen høyreorienterte og konservative kretser med tilgang til presidenten overbeviste ham om å invitere Hitler til å danne regjeringen. De trodde de kunne kontrollere ham lett, mens stemmene hans ville gi dem troverdighet.

Les også |Kongressledernes protester i svarte klær, dens budskap mot Ram-tempelbyggingen: Amit Shah

Hitler insisterte imidlertid på kanslerskap, den øverste posisjonen i regjeringen, selv om hans nazistiske parti hadde et mindre antall seter i kabinettet. Til slutt ble det oppnådd en avtale og president Paul von Hindenburg inviterte Hitler – lederen av en koalisjon med tre medlemmer — å danne regjering. Han ble kansler i slutten av januar 1933.

Januar-februar 1933

31. januar 1933 ba Hitler om nyvalg for å prøve og styrke sin posisjon ved å vinne flertall.

Den 27. februar 1933, midt i kampanjens siste dager, ble Reichstag, den tyske parlamentsbygningen, på mystisk vis brent ned i en brann. Regjeringen førte til en atmosfære av panikk og terror, spesielt mot nazistenes viktigste rival, kommunistene, som førte til arrestasjonen av mer enn 4000 mennesker. Nazistene påsto at kommunistene planla et nasjonalt opprør for å “styrte Weimar-republikken”.

Dagen etter brannen undertegnet president Hindenburg et ‘nøddekret for beskyttelse av det tyske folket’, som ga nazistene lovlig myndighet til å gå etter motstandere, som ble utpekt som forrædere. Dekretet fjernet også grunnleggende personlige friheter, som ytringsfriheten, retten til å eie eiendom og retten til rettssak før fengsling.

Les også |Svart er den nye svarte

Naziregjeringen’ s terror betydde at mange var livredde for å stemme i det hele tatt, eller stemte for det av frykt i valget som fulgte.

Mars 1993

Valgene fant sted 5. mars 1933 og hadde en ekstremt høy valgdeltakelse på 89 %. Nazistene fikk 43,9 % av stemmene, et hopp fra forrige valg, men mangler fortsatt flertall.

Den 23. mars 1933 foreslo Hitler en ‘Enabling Law’. Det ga ham makt til å styre ved dekret i stedet for å vedta lover gjennom Riksdagen og presidenten. I en atmosfære av frykt etter Reichstag-brannen, virket dette legitimt for mange.

Men loven trengte støtte fra to tredjedeler av Riksdagen. Nazistene hadde støtte fra den konservative DNVP, og hadde forbudt den kommunistiske KPD. Da var mange motstandere av partiet allerede blitt flyttet til den første av Hitlers konsentrasjonsleirer, Dachau, som hadde åpnet bare noen dager før valget. Etter at Hitler vant over den katolske kirke, støttet også Senterpartiet loven. Bare den marxistisk-påvirkede SPD motsatte seg det.

Les også |US: Hitlers klokke selges på auksjon i Maryland for 1,1 millioner dollar

Lovforslaget ble vedtatt med 444 stemmer mot 94 den 24. mars 1933. Selv om president Hindenburg og Riksdagen fortsatte å eksistere, kunne Hitler nå styre ved dekret.

Juli 1933

Den 14. juli 1933 ble Nazipartiet erklært som det eneste politiske partiet i Tyskland. Da Hindenburg døde i 1934, tok Hitler titlene Führer (“leder”), kansler og øverstkommanderende for hæren, bortsett fra den gjenværende lederen av Nazipartiet.

Nazipartiets medlemskap ble medlem. obligatorisk for alle høyere embetsmenn og byråkrater.