Med en ökning i juli återställer USA de jobb som förlorats i pandemin

0
58

En hjälp efterlyst-skylt utanför en McDonald's-restaurang i Miami Beach, Florida, den 15 juni 2022. (Bild/The New York Times)

< strong>Skrivet av Lydia DePillis

Jobbtillväxten i USA accelererade i juli i nästan alla branscher, vilket återställde den rikstäckande sysselsättningen till sin nivå före pandemi, trots utbredda förväntningar om en avmattning när Federal Reserve höjer intresset räntor för att bekämpa inflationen.

Arbetsgivare lade till 528 000 jobb på en säsongsjusterad basis, sade arbetsdepartementet på fredagen, mer än en fördubbling av vad prognosmakare hade räknat med. Arbetslösheten tickade ner till 3,5 %, vilket var lika med siffran i februari 2020, som var den lägsta i 50 år.

Den robusta sysselsättningstillväxten är en välkommen nyhet för Biden-administrationen under ett år då den glödheta inflationen och rädsla för lågkonjunktur har varit återkommande ekonomiska teman. “Dagens jobbrapport visar att vi gör betydande framsteg för arbetande familjer”, förklarade president Joe Biden.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Ingen skuldbeläggning av offer, ingen fetischering av övergrepp: Darlings visar varför vi behöver mo… .

Premium

Hur den indiska actionspektakulära RRR blev en smäll i Amerika

Premium

5 sätt på vilka Samsung kan förbättra Galaxy Z Flip 4 och Fold 4

Premium

Förklarat: Första flygningen av Indiens senaste raket, vad det betyder för…Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Arbetsmarknadens fortsatta styrka är desto mer slående som bruttonationalprodukten, justerad för inflation, har sjunkit under två på varandra följande kvartal och eftersom konsumenternas sentiment om ekonomin har sjunkit skarpt — tillsammans med presidentens godkännandebetyg.

“Jag har aldrig sett en skillnad mellan data och den allmänna atmosfären så stor som jag såg”, säger Justin Wolfers, ekonom vid University of Michigan, och noterar att sysselsättningstillväxt är en ekonomisk nordstjärna. “Det är värt att betona att när du försöker ta pulsen på den totala ekonomin är dessa uppgifter mycket mer tillförlitliga än BNP.”

En jobbmässa i North Miami Beach, Florida, den 15 juni 2022. Arbetsgivare anställde snabbt och betalade mer i juli, vilket tyder på att Federal Reserve kan behöva förbli aggressiva i sina försök att kyla ekonomin. (Bild/The New York Times)

Men rapporten kan stärka Federal Reserves beslutsamhet att kyla ekonomin. Lönetillväxten ökade till 5,2 % under det senaste året, vilket tyder på att arbetskraftskostnaderna kan lägga bränsle till högre priser.

Fed har höjt räntorna fyra gånger i sin kamp för att stävja den brantaste inflationen på fyra decennier, och beslutsfattare har signalerat att fler höjningar väntar. Den strategin kommer sannolikt att leda till en nedgång i rekryteringen senare under året eftersom företag minskar lönesumman för att matcha den förväntade lägre efterfrågan.

Redan har undersökningar av krögare, husbyggare och tillverkare visat oro över att nuvarande utgifter inte kommer att fortsätta. . De första ansökningarna om arbetslöshetsförsäkringen har smygt sig uppåt och antalet lediga jobb har minskat under tre månader i följd.

“I det här skedet är saker okej”, säger James Knightley, chefsekonom på banken ING. “Säg, december eller början av nästa år, det är där vi kan se mycket svagare siffror.”

Nationen förlorade nästan 22 miljoner jobb i början av pandemin. Återhämtningen har varit mycket snabbare än efter tidigare lågkonjunkturer, även om sysselsättningen fortfarande är lägre än vad som skulle ha förväntats om covid-19 inte hade slagit till.

Uppgångarna i juli var de starkaste på fem månader och spreds över nästan alla hörn av ekonomin, även när konsumenter har flyttat sina utgifter från varor och mot upplevelser utanför huset som inte är tillgängliga under två år av folkhälsorestriktioner.< /p>

Fritids- och gästfrihetsföretag ledde framgångarna och lade till 96 000 jobb, inklusive 74 000 på barer och restauranger. Sektorn har varit den långsammaste att återhämta sina förluster från pandemin och ligger fortfarande 7,1 % under sin nivå i februari 2020.

Professionella tjänster och företagstjänster följde tätt efter och lade till 89 000 jobb inom ledningsyrken, arkitektur och ingenjörstjänster samt forskning och utveckling. Den sektorn, som lidit lite under pandemin, ligger nu nästan 1 miljon jobb över där den låg före den senaste lågkonjunkturen.

Charleen Ferguson har varit en del av den boomen. Som försäljnings- och marknadsdirektör för en leverantör av teknologitjänster i Dallas har hon kämpat i månader för att anställa kvalificerade arbetare till den lön hon har råd med.

“De människor som vi brukade betala $22 i timmen för att starta ber nu om $35 till $40 i timmen,” sa Ferguson. “De flesta av dem som söker jobb har inte ens avslutat skolan.”

Hennes företags kunder inkluderar revisorer, tillverkare och lokala handelskamrar, alla nervösa för ekonomins riktning. För tillfället håller hon linjen, investerar i automatiseringsmjukvara och försöker hålla fast vid sina arbetare.

”Det här är inte tiden att bli av med dina anställda och inte göra din vanliga marknadsföring, oavsett vilken bransch du är i”, sa Ferguson.

Den enda breda industrin som förlorade jobb i juli var biltillverkningen, som minskade omkring 2 200 när företag fortsatte att kämpa för att få tag i de delar som behövs för att tillverka färdiga fordon. Den offentliga sektorn lade till 57 000 anställda, särskilt lärare, men förblev 2,6 % under nivån före pandemin.

I avgörande branscher som teknik, om vissa arbetsgivare börjar permittera, kommer dessa arbetare sannolikt att absorberas av företag som skulle ha velat anställa men inte kunde hitta folk. Och för många typer av företag, om beställningar bromsas mer allmänt, hade tillräckligt många byggts upp för att stärka lönesumman in på hösten.

Till exempel med stigande bolåneräntor och nystartade bostäder och tillstånd som börjar falla, jobb i bostadsbyggandet förväntas minska. Ändå utökade byggbranschen 32 000 jobb i juli.

“I branscher där vi normalt sett skulle se den initiala nedgången – konstruktion, tillverkning, bilindustri – på grund av problem med leveranskedjan, finns det en eftersläpning”, säger Amy Glaser, senior vice president för affärsverksamhet på det globala bemanningsföretaget Adecco. “Det hjälper oss också att navigera genom den här tiden, eftersom det kommer att ta flera månader att komma ikapp.”

Paradoxalt nog kan rädsla för en nedgång motivera fler människor att ta jobb medan de fortfarande är tillgängliga, och stanna kvar istället för att lämna. Antalet arbetslösa i 27 veckor eller mer sjönk till 1,1 miljoner i juli, medan andelen personer som slutar sina jobb har legat stadigt eller sjunkit sedan februari. Små företag har rapporterat att även om anställning fortfarande är en stor oro, har tillgången på anställda förbättrats något under de senaste månaderna.

“Arbetare i stort har haft lyxen att välja under det senaste året när det gäller att bestämma vilket av flera erbjudanden de ska välja”, säger Simona Mocuta, chefsekonom på State Street Global Advisors. “Om konsumenternas sentimentundersökningar verkligen stämmer och känslan är att saker och ting börjar förändras, kanske det finns ett incitament för dig att göra ditt val och vara klar med det.”

Med en betydande asterisk för rapportens breda styrka, men den höga efterfrågan har inte gjort mycket för att utöka raden av tillgängliga arbetstagare genom att få människor utanför arbetsmarknaden.

Det totala arbetskraftsdeltagandet sjönk något till 62,1 %, 1,3 procentenheter under nivån i februari 2020. Politiker har bevakat den siffran noga, eftersom en större pool av tillgängliga arbetstagare skulle kunna innehålla arbetskostnader och hjälpa till att lindra inflationen.

< p>Särskilt personer över 55 har inte sökt jobb i stort antal, även när bankkonton som svällde under pandemin har tömts och den fallande aktiemarknaden har tagit en bit av 401(k) konton, vilket ökar rädslan för otillräckliga pensionssparande.

En del av det, tyder på, kan bero på den ökande förekomsten av försvagande långvarig covid. John Leer, chefsekonom på opinionsundersöknings- och analysföretaget Morning Consult, sa att undersökningar visar att infektionsbekymmer kvarstår – men också att det kanske helt enkelt inte finns tillräckligt bred medvetenhet om möjligheterna.

“Jag tror att det är en reflektion av informationsasymmetrier”, sa Leer. “Vi vet att det finns många erbjudanden där ute, men om du sitter vid sidan av är det väldigt svårt att veta att dina kunskaper, kanske på en restaurang, ganska snabbt kan omvandlas och flyttas till transport eller lager.”

Jessica Buckley, som bor i Maine, har varit en av dem som överväger en ny karriär men inte riktigt tagit steget, även om delstatens antal lediga jobb ligger över riksgenomsnittet.

Hon arbetade med jordbruksmarknadsföring fram till för ungefär ett decennium sedan, när hon bestämde sig för att stanna hemma med sina barn. När hon började söka jobb igen fann hon inget jämförbart tillgängligt i regionen, och hon har varit ovillig att byta fält medan familjen klarar sig på sin mans inkomst.

Men hon är alltmer öppen för att bli advokat, eller till och med arbeta på restauranger, där lönerna har stigit 18,6 % – inte justerat för inflation – sedan pandemins början.

”Jag skulle också börja bartendera, eller till och med gå tillbaka att vara serveringspersonal, för det finns något tilltalande med att bara dyka upp, göra en sak och gå, säger Buckley, som är 52. “Allt ligger på bordet.”

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu