Home Norsk Mars for Mekedatu reservoar stoppet: prosjektet, juridiske spørsmål og politikk

Mars for Mekedatu reservoar stoppet: prosjektet, juridiske spørsmål og politikk

0

Karnataka Pradesh Congress Committee, som hadde kalt marsjen “Walk for Water”, har midlertidig suspendert den med henvisning til økende Covid-19-tilfeller, og sa at den ville gjenopptas når krisen stilnet. (Express File Photo: Jithendra M)

En marsj startet 9. januar av kongressen, som var ment å dekke 100 km på 10 dager, ble stanset torsdag, en dag etter Karnataka High Retten hadde reist spørsmål om hvordan det kunne gjennomføres midt i økende Covid-19-saker i staten.

“Mekedatu-marsjen” hadde blitt lansert for gjennomføring av et prosjekt for å bygge et reservoar på Cauvery ved Mekedatu nær Tamil Nadu-grensen. Det foreslåtte reservoaret, som tar sikte på å levere drikkevann til Bengaluru og omkringliggende regioner, har blitt utfordret i Høyesterett av Tamil Nadu med den begrunnelse at det ville spise inn statens andel av Cauvery-vannet som ble dømt av domstolen i 2018.

Les også |'Villedende mennesker': Annonsekrig mellom BJP, kongressen i Karnataka over Mekedatu-prosjektet

Karnataka Pradesh Congress Committee, som hadde kalt marsjen “Walk for Water”, har midlertidig suspendert den med henvisning til økende Covid-19-tilfeller, og sa at den ville gjenopptas når krisen avtok.

prosjekt

Subscriber Only StoriesSe alle

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/07/darlings-alia-shefali-1200-1.jpg?resize=450,250" />Premium

Ingen offer-klandring, ingen fetisjisering av overgrep : Darlings viser hvorfor vi trenger mo…Premium

Hvordan den indiske action-spektakulære RRR ble en smash i Amerika

Premium

5 måter Samsung kan forbedre Galaxy Z Flip 4 og Fold 4Premium

Forklart: Første flyvning med Indias nyeste rakett, hva det betyr for…Abonner nå for å få 66 % RABATT

Foreslått av Karnataka, ser prosjektet for seg et reservoar nær Ontigondlu, omtrent 1,5 km fra Mekedatu (som bokstavelig talt betyr geitesprang) i Ramanagara-distriktet i Sør-Karnataka ved sammenløpet av elvene Cauvery og Arkavathi. Det er 4 km fra Tamil Nadu-grensen og 100 km fra Bengaluru.

I 2013 utarbeidet kongressregjeringen i Karnataka ledet av Siddaramaiah en mulighetsrapport for reservoarprosjektet med en lagringskapasitet på 67,16 tusen millioner kubikkfot (TMCF) vann som skulle ta sikte på å levere 4,75 TMCF til Bengaluru og områdene rundt, i tillegg til å generere 400 megawatt vannkraft. Prosjektet ble estimert til å koste Rs 5000 crore på den tiden. Det ble foreslått bygget over et område på 5 252 hektar, inkludert 1 869 hektar reserveskogsareal.

Prosjektet vil trenge flere klareringer fra senteret og domstolene, da det involverer Cauvery-vanndelingstvisten.

p>

Gjeldende status

I januar 2019 sendte den daværende Congress-JD(S) delstatsregjeringen ledet av H D Kumaraswamy en detaljert prosjektrapport (DPR) til Central Water Commission og Cauvery Water Management Authority (CWMA). DPR er ennå ikke godkjent.

Prosjektet trenger også miljøgodkjenninger siden store deler av skogland vil bli nedsenket hvis reservoaret bygges. Miljøvernere har reist bekymringer om dette og om en elefantkorridor som vil bli dekket av det foreslåtte reservoaret.

Den kan bare utføres med samtykke fra Tamil Nadu, som allerede har utfordret den.

Politikken

Med ett år igjen til valgene til forsamlingen , blir protesten fra delstatskongressen sett på som et forsøk på å tiltrekke velgere i Sør-Karnataka gjennom den emosjonelle saken. Kongressen håper å fortrenge JD(S) som det mest innflytelsesrike partiet i Vokkaligas hjerteland. Dette er de to viktigste rivalene i regionen der 80 av statens 224 seter står på spill; den regjerende BJP har en veldig liten tilstedeværelse her.

Meketadu-marsjen eller “Walk for Water” er ideen til KPCC-president DK Shivakumar som blir sett på som aspirerende å bli sjefsminister. Den 10-dagers marsjen forsøkte å bygge en fortelling om at BJP-regjeringene, både i staten og ved senteret, ikke er i stand til å implementere prosjektet.

For å forhindre at kongressen griper narrativet, har JD(S) annonsert sitt eget program for å samle vann fra 15 elver fra 26. januar for å holde en Ganga-puja. Kumaraswamy har sagt at kongressen bare foreslo Mekedatu-prosjektet, men at det var JD(S) som forberedte DPE.

Best of Explained

Klikk her for mer

Stopp til marsjen

Onsdag stilte Karnataka High Court spørsmål til BJP-regjeringen i delstaten så vel som kongressen om hvordan marsjen kunne gjennomføres når regjeringen har pålagt fortauskanter på alle samlinger på grunn av den nylige økningen i Covid-saker.

< p>BJP har påstått at protestmarsjen er en primær årsak til økningen i Covid-tall.

Kongressledere Shivakumar og Siddaramaiah, etter konsultasjoner med andre partiledere, kunngjorde torsdag at protesten ville bli suspendert midlertidig. Statslederne hadde angivelig mottatt et signal fra partiets sentrale ledelse om å avbryte marsjen da den kunne skade partiet utenfor Karnataka.

Den 10 dager lange marsjen skulle gå over 100 km og kulminere i en massiv rally i Bengaluru 19. januar. Da den ble stoppet, hadde den gått rundt 30 km over fire dager.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

TO ER ALLTID BEDRE | Vår toårige abonnementspakke gir deg mer til mindre Kjøp nå