Kontrovers om “urduskolor”: Jharkhand skrotade och återställde sedan fredagslov 2021

0
42

Alam sa att 350 av de 407 skolorna sedan dess hade tagit bort ordet 'urdu' från deras namn, och att 459 av de 509 skolorna hade “rättat till” flytten att ge lediga fredagar. “Beställningar har skickats för att inleda åtgärder mot felande tjänstemän”, tillade ministern. (Express filfoto, representativ)

Jharkhand-regeringen har sagt att det fanns 407 skolor i delstaten som hade förklarats som “urduskolor” och 509 skolor som “olagligt” gav ledigt varje vecka på fredagen istället för söndagen. Uttalandet av minister Alamgir Alam kom som svar på en fråga i delstatsförsamlingen från Sahibganj MLA Anant Ojha från BJP.

Alam sa att 350 av de 407 skolorna sedan dess hade tagit bort ordet ‘urdu’ från deras namn, och att 459 av de 509 skolorna hade “rättat till” flytten att ge lediga fredagar. “Beställningar har skickats för att inleda åtgärder mot felande tjänstemän,” tillade ministern.

I januari 2021 visade order från Jharkhands primära utbildningsdirektorat att de veckovisa ledigheterna på fredagar hade ställts in och sedan återinförts nio dagar senare efter att invändningar framförts.

Läs också |Bihar söker rapport om skolor som stängts fredag ​​i minoritetsfästen

I ett brev från Primary Education Directorate daterat den 22 januari 2021 stod det att efter att fredagsledigheterna hade ställts in, “Olika lärare’ föreningar har trätt fram för att hålla veckohelgen som på fredagen som den var tidigare. Därför, efter att ha fått förfrågningar från lärare’ föreningar, alla urduskolor kommer att ha veckolov på fredag, och söndag kommer att vara en arbetsdag.”

Subscriber Only StoriesView All

Premium

UPSC Key-8 augusti 2022: Varför du bör läsa “NITI Aayog” eller “Bottom-up A…

Premium

Inlägg för Tejashwi håller RJD i handen, BJP väntar och tittar

Premium

UPSC Essentials: Nyckelord för den senaste veckan med MCQs

Premium

C Raja Mohan skriver | Indien, Bangladesh, Pakistan: Vad öst kan lära väst Prenumerera nu för att få 66 % RABATT Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

Kontroversen tog fart i Jharkhand efter skolor med ‘urdu’ i deras namn i Jamtara-distriktet fördes fram i rampljuset. Men en distriktstjänsteman i Jamtara sa: “Det var en praxis sedan åtminstone bildandet av Jharkhand att veckolomar gavs på fredag ​​istället för söndag i statliga skolor i minoritetsområden. Tillägget av ordet ‘urdu’ i skolornas namn är ett nyligen inträffat fenomen.”

En källa på utbildningsavdelningen sa: ”Direktoratet hade ändrat den år gamla traditionen med fredagsledighet i urduskolor och hade skapat enhetlighet när de tog ut en ledighet kalender i alla statliga skolor. Det blev dock furore i vissa sektioner, och då fick avdelningen order om att upprätthålla status quo ante. Den senaste tidens kontrovers utbröt efter att media lyfte fram detta i rampljuset.”

< /p> TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu