Kinnevik, H&M och SBB i topp på grön Stockholmsbörs

0
110

Stockholmsbörsen inledde veckans första handelsdag med gröna siffror. Indexen tog fart uppåt vid sen eftermiddag men tappade och vid stängning stod de som nedan:

• OMXSPI: +1,2%
• OMXS30: +0,9%

Köp till sillen, sälj till kräftorna? Det frågade sig SEB:s analytiker och fortsatte: ”Med facit i hand kan vi notera att det gamla talesättet verkar fungera: börsen gillar sommaren”, skrev banken i ett morgonbrev. I fredags var OMXS30 upp 2,3 procent jämfört med 21 juni. Evolutions riktkurs sänks av Deutsche Bank från 1 175 till 1 005 kronor. Rekommendationen behåll upprepas. Aktien klättrade trots det med 3 procent. I toppen av OMXS30 placerade sig Kinnevik, H&M och SBB. Investmentbolaget steg 5 procent och klädjätten och fastighetsbolaget 3,5 procent. Fastighetsbolaget meddelade tidigare att exponeringen mot rörliga räntor minskar till 25 procent. Astra Zeneca har fått sitt läkemedel för spridd bröstcancer, Enhertu, godkänt av den amerikanska läkemedelsmyndigheten. Aktien backade 1,5 procent och befäste sig i botten av OMXS30. Där fick aktien sällskap av Tele2 och Ericsson som båda backade på varsin sida om 1 procent. Storytels tidigare vd och nuvarande styrelseledamot Jonas Tellander har sålt 100 000 aktier i bolaget samma dag som bolaget släppte sin senaste kvartalsrapport, enligt Finansinspektionens insynsregister. Storytel får även sänkt rekommendation från köp till behåll av Kepler Cheuvreux. Aktien föll 9 procent. Flygbolaget SAS har betalat flera miljoner dollar i arvode till amerikanska jurister i samband med ansökan om konkursskydd i USA. Svensk pilotförenings medlemmar har även röstat ja till ett nytt kollektivavtal som nu tas vidare till föreningsstyrelsen. Aktien lyfte 5 procent men var som mest upp runt 11 procent. New York-börserna i fredags
S&P 500: –0,2%
Nasdaq: –0,5%
Dow Jones: +0,2% Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis systerapp. Omni Ekonomi hjälper dig att navigera i den just nu turbulenta ekonomiska verkligheten – med nyheter, analyser och handfasta råd kring din privatekonomi. I sommar får du testa Omni Ekonomi i tre månader för 99 kronor. Erbjudandet gäller även dig som har testat Omni Ekonomi tidigare.