Irländska bönder hjälper till att rädda en fågel vars rop brukade förebåda sommaren

0
48

Vuxna kornknarrar som fötts upp i fångenskap går in i Fota Wildlife Park på Fota Island, Irland den 29 juni 2022. (Bild/The New York Times)

Skrivt av Ed O'Loughlin

Karlens rop – en liten, skygg fågel som är släkt med sothönan – är hård och monoton, men för äldre generationer var det ett älskat sommarljud i Irland, som väcker vemodiga minnen från varmt väder, höproduktion och romantiska nätter.

Men nuförtiden hörs dess rop sällan utanför några spridda enklaver längs den västra kusten, som Belmullet, en avlägsen halvö i County Mayo. När fåglarna var många blev de hotade i stora delar av sitt västeuropeiska utbredningsområde i slutet av 1900-talet, främst på grund av förändringar i jordbruksmetoder som berövade dem platser att häcka på.

“Äldre människor talar fortfarande om att komma hem. från danser på sommarnätter och att höra kornknarrarna ropa från fälten runt omkring dem, säger Anita Donaghy, biträdande naturvårdschef på Birdwatch Ireland. ”Man hör om dem som gör speciella resor till platser i väster där de ska höra kornknarren igen. Det är tråkigt att många ungdomar aldrig har hört det.”

Berättelser endast för prenumeranterVisa allaPremium

Ingen skuldbeläggning av offer, ingen fetischering av övergrepp: Darlings visar varför vi behöver mo…

Premium

Hur den indiska actionspektakulära RRR blev en smäll i Amerika

Premium

5 sätt på vilka Samsung kan förbättra Galaxy Z Flip 4 och Fold 4< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

Förklarat: Första flygningen av Indiens nyaste raket, vad det betyder för… Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Men det finns hopp om att kornknarrens rop kommer tillbaka. Under de senaste åren har naturvårdare, statliga myndigheter och bönder samlats för att försöka vända nedgången i antalet kornknarrar – och bevara kornknarrens “kek kek” för nya generationer.

En havsutsikt över Glosh, en kustby på Belmullet-halvön, Irland, på 5 juli 2022. På denna avlägsna halvö i County Mayo arbetar naturvårdare, statliga myndigheter och lokala bönder tillsammans i ett nytt program som syftar till att bevara kornknarren, en hemlighetsfull fågel som sällan ses men den är känd för sin särpräglade, rasande samtal. (Bild/The New York Times)

Ansträngningarna att rädda kornknarren i Irland började på 1990-talet och inkluderade förbud mot tidig slåtter av ängar där kornknarren kan häcka. Dessa regler blev dock ofta ogillade av bönder, som ville använda gräset som djurfoder.

Ett nytt statligt ledt program, Corncrake Life, tar ett mer proaktivt tillvägagångssätt och samarbetar med bönder för att bevara och till och med återskapa den sortens grova ängar vid Atlanten där de gulbruna fåglarna, med sina långa halsar och runda kroppar, parar sig och föder upp sina ungar.

De 25 tunnlanden Feargal Ó Cuinneagán, en veterinär och kornknarresentusiast nära Belmullet, odlade en gång bara gräs, men växte nu med klumpar av brännässlor, odlade på ruttnande halmbalar.

Brendan Lynsky, en bonde som deltar i Corncrake Life-projektet, kollar på sin boskap utanför Belmullet, Irland, den 4 juli 2022. Det nyligen lanserade bevarandeprojektet samarbetar med en pilotgrupp på 50 bönder i ett försök att skapa och underhålla livsmiljöer av hög kvalitet längs Irlands västra och nordvästra kuster för den lilla, skygga fågeln. (Bild/The New York Times)

John Carey, chef för Corncrake Life, det regeringsledda programmet, sa att sådana ansträngningar var ett resultat av förändrade attityder. ”I generationer har bönder fått höra att nässlor är ogräs. De är smutsiga. Bli av med dem, sa han. “De är svåra att sälja för bönder, men de är ett riktigt bra skydd för kornknarren.”

Som för att stödja sin poäng började en kornknarrhane ropa från en nässelbädd i närheten.

< p>Corncrake Life startade för 18 månader sedan med en pilotgrupp på 50 bönder i de atlantiska kustlänen Donegal, Galway och Mayo. Sjuttiofem procent av Corncrake Lifes initiala budget på 5,9 miljoner euro, cirka 6 miljoner dollar, under fem år kom från Europeiska unionen.

Kornkranar utvecklades för att häcka och livnära sig på marken i det lösa gräset och ogräset på naturliga översvämningsslätter, och fågelns antal är fortfarande starkt i delar av Asien och Östeuropa.

En skylt med information om kornknarrfågeln visas i utkanten av ett fält i Belmullet, Irland den 23 juni 2022. (Bild /The New York Times)

Men i Västeuropa har kornknarren under tusentals år också anpassat sig till de liknande förhållanden som skapades av traditionellt lågintensivt jordbruk på gräsängar och åkerkanter. Där var gräset tillräckligt långa för att täcka rovdjur men tillräckligt tunt för att kornknarrarna skulle rinna igenom. Även om kornknarrarna är bra flygare och vandrar varje år från vintermatningsplatser i Afrika, är deras instinkt att springa och gömma sig när de är hotade.

När jordbruket moderniserades och industriellt jordbruk expanderade, gjorde konstgödsel det möjligt för jordbrukare att klippa sina ängar tidigare på året, vilket stör kornknarrens häckningssäsong i mitten till sensommaren. Deras livsmiljöer raderades ut på många platser i Västeuropa. Men i avlägsna kustområden som Belmullet och några andra enklaver i England, Irland, Skandinavien och Skottland, försenade dålig mark och vått klimat ankomsten av industriellt jordbruk, vilket gjorde att kornknarren kunde hålla ut.

Klumpar av brännässlor, medvetet odlade på ruttnande halmbalar, ligger på ett fält som ägs av Feargal Ó Cuinneagán, en veterinär och kornknarresentusiast, utanför Belmullet, Irland den 23 juni 2022. Ó Cuinneagán är en av de bondeliv som deltar i Corncrake. ett bevarandeprojekt skapat för att öka kornknarrens befolkning längs Irlands västra och nordvästra kuster. (Bild/The New York Times)

Även om deras antal har stabiliserats under de senaste åren på uppskattningsvis 150 häckande par, beräknas den irländska populationen ha minskat med 96 % sedan 1970-talet, och de överlevande är fortfarande sårbara.

I sådana våta och vindblåsta delar av västra Irland är gårdar vanligtvis små, på 20 acres till 40 acres, och lämpar sig främst för att föda upp ett litet antal får eller nötkreatur. Få bönder försörjer sig på heltid på sin mark, och alternativa inkomstkällor är ofta välkomna.

I utbyte mot årliga betalningar på upp till 304 euro per hektar för de mest grundligt kornknarresvänliga preparaten, är skyldiga att plantera en del av sin mark med grödor som inte är avsedda att vara mat, utan för att ge täckning för uppfödning av kornknarrar. Resten av gräsmarken lämnas helst för att återgå till traditionell äng, där flera arter av inhemska gräs blandas med vilda blommor och ogräs. Konstgjorda gödselmedel och ogräsmedel är inte tillåtna.

”Vi belönar inte bönder för att de har en kornknarra på sin mark; vi belönar dem för att de har livsmiljön, sa Carey. “Även om en sädesnarra aldrig dök upp, skulle du få skylärkor, ängspipare, alla sorters blommor, ryggradslösa djur och fjärilar. Det största värdet av denna mark finns inte i livsmedelsproduktion; det är i offentliga varor och tjänster – rent vatten, mångfald av vilda djur, kolbindning. Det är dags att vi börjar betala för det.”

Patrick Mangan, 57, en bonde och kornknarrentusiast, stod nyligen på sin delvis återvilda äng på Belmullethalvön och pekade stolt på nässlor, kopersilja, långa gräs och vilda blommor där kornknarren återigen växer i antal. Vid ett tillfälle föll Belmullet-befolkningen till så lågt som fyra kalla hanar; 38 räknades 2021.

“Jag minns att på 1970-talet var det här området fullt av kornknarrar,” sa Mangan. ”Då började bönderna klippa gräs tidigare, och det förstörde det, tills den sista kornknarren i det här området var just här, på den här marken. Kornknarren var nästan utplånad här. Och om han är det kommer vi aldrig att få tillbaka honom igen.”

En anställd i Fota Wildlife Park i County Cork övervakar tio kornknarrkycklingar som nyligen inkuberades och kläcktes på en parkens speciella anläggning på Fota Island, Irland den 29 juni 2022. Om ett par veckor kommer fåglarna att släppas tillbaka igen. ut i det vilda, på fältet där deras ägg hittades. (Bild/The New York Times)

I kornknarres livsmiljöer uppmanas bönder att vända på sin normala klippning och att börja klippa gräs mitt på sina fält och arbeta sig ut till kanten. Detta ger de marklevande fåglarna en chans att krypa iväg. Shane McIntyre, en slåtterentreprenör från Belmullet som arbetar frivilligt med Corncrake Life, har uppfunnit en ny “spolstång” som ska fästas framtill på traktorer – en bom försedd med klingande kedjor – för att skrämma bort kornar och andra vilda djur innan klipparna fångar dem.

Förra månaden i Fanad, i spetsen av grevskapet Donegal i norr, upptäckte en bonde som klippte sin åker ett kornknarresbo med 11 intakta ägg. Enligt ett nytt protokoll kördes äggen 300 miles till Fota Wildlife Park i County Cork, i andra änden av landet. Där kläcktes de i en speciell anläggning för att släppas tillbaka till fältet där de hittades.

Parken är också hem för en liten fången häckande population av kornar. När den först tillkännagav programmet 2013, blev parken förvånad över att bli kontaktad av många bönder i hopp om att få fåglar att återkolonisera sin mark.

“Det är en del av historien. Det finns i deras minne”, sa Sean McKeown, parkens chef, om bönderna. “De gamla goda dagarna, när de var unga.”

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu