Hiroshima ber för fred, fruktar en ny kapprustning på atombombningsdagen

0
53

Besökare iakttar en tyst minut för offren för atombombningen, kl. 8.15 i Hiroshima Peace Memorial Park i Hiroshima, västra Japan, den 6 augusti 2022. Atomic Bomb Dome ses längst fram till höger. (Kyodo News via AP)

Klockor ringde i Hiroshima på lördagen när staden markerade 77-årsdagen av världens första atombombning, med tjänstemän inklusive FN:s generalsekreterare varning av en ny kapprustning efter Rysslands invasion av Ukraina.

Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari, och kort därefter hade Rysslands president Vladimir Putin snett tagit upp möjligheten för ett kärnvapenangrepp. Konflikten har också ökat oron för säkerheten vid Ukrainas kärnkraftverk.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres anslöt sig till de tusentals som packats in i fredsparken i stadens centrum för att fira årsdagen av bombningen som dödade 140 000 före slutet av 1945, bara andra gången en FN:s generalsekreterare har deltagit i den årliga ceremonin.

“Kärnvapen är nonsens. De garanterar ingen säkerhet — bara död och förstörelse,” sa Guterres. “Tre kvarts sekel senare måste vi fråga vad vi har lärt oss av svampmolnet som svällde över denna stad 1945.”

Guterres kringgick ett direkt omnämnande av Ryssland, som kallar sin invasion av Ukraina för en “särskild militär operation.”

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres lägger ner en krans vid cenotafen för offren för atombombning i Hiroshima Peace Memorial Park den 6 augusti 2022. (Kenzaburo/Kenzaburo Fukudo News via AP)

Hiroshimas borgmästare Kazumi Matsui, vars stad i år inte bjöd in den ryske ambassadören till ceremonin, var mer tillspetsad och kritisk till Moskvas militära aktioner i Ukraina.

“När han invaderade Ukraina, den ryske ledaren, vald för att skydda sitt folks liv och egendom, använder dem som krigsinstrument och stjäl livet och försörjningen för civila i ett annat land,” Sa Matsui.

“Över hela världen tar uppfattningen att fred beror på kärnvapenavskräckning fart,” Matsui tillade. “Dessa misstag förråder mänsklighetens beslutsamhet, född ur våra erfarenheter av krig, att uppnå en fredlig värld fri från kärnvapen. Att acceptera status quo och överge idealet om fred som upprätthålls utan militärt våld är att hota mänsklighetens överlevnad.”

Klockan 8.15 den 6 augusti 1945, USA B- 29 stridsflygplan Enola Gay släppte en bomb med smeknamnet “Little Boy” och utplånade staden med en uppskattad befolkning på 350 000. Ytterligare tusentals dog senare av skador och strålningsrelaterade sjukdomar.

På lördagen, när cikador skrällde i den tunga sommarluften, ljöd fredsklockan och folkmassan, inklusive premiärminister Fumio Kishida, som är från Hiroshima, iakttog en tyst minut vid den exakta tidpunkten då bomben exploderade.

“I början av detta år utfärdade de fem kärnvapenstaterna ett gemensamt uttalande: ‘Kärnvapenkrig kan inte vinnas och får aldrig utkämpas,” Matsui tillade. “Varför försöker de inte uppfylla sina löften? Varför tipsar vissa ens om att använda kärnvapen?”

På torsdagen erbjöd den ryske ambassadören i Japan Mikhail Galuzin blommor vid en minnessten i parken och sa till reportrar att hans nation aldrig skulle använda kärnvapen.

Kishida, som har valt Hiroshima som plats för nästa år&#8217 ;s Group of Seven-toppmöte, uppmanade världen att överge kärnvapen.

Tidigare i veckan blev han den första japanska ledaren att delta i granskningskonferensen för parterna till fördraget om icke- Spridning av kärnvapen (NPT).

“Vi kommer att fortsätta mot idealet om kärnvapennedrustning även med tanke på den nuvarande tuffa säkerhetsmiljön,” sa han.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Ingen skuldbeläggning av offer, ingen fetischering av övergrepp: Darlings visar varför vi behöver…

Premium

Hur den indiska actionspektakulära RRR blev en smäll i Amerika Premium

5 sätt på vilka Samsung kan förbättra Galaxy Z Flip 4 och Fold 4

Premium

Förklarat: Första flygningen av Indiens senaste raket, vad det betyder för…Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Katastrofen i Hiroshima följdes av den amerikanska militärens atombombning av Nagasaki den 9 augusti, dödade omedelbart mer än 75 000 människor. Japan kapitulerade sex dagar senare, vilket avslutade andra världskriget.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu