Förklarat: Det pågående våldet i Gaza mellan Israel och Palestina

0
44

Rök stiger efter israeliska flygangrepp mot en byggnad i Gaza City, lördagen den 6 augusti 2022. (AP Photo/Hatem Moussa)

Israel och palestinska militanter på Gazaremsan växlade eld på lördagen , i den värsta anfallen av gränsöverskridande våld sedan ett 11 dagar långt krig mellan Israel och Hamas förra året. Israeliska luftangrepp har dödat 11 människor, inklusive en högre befälhavare från Palestinian Islamic Jihad, en Iran-stödd militant grupp, som dödades i en riktad attack.

Israel har utfört flera dödliga luftangrepp, bland dem det riktade dödandet av en högre befälhavare från Palestinian Islamic Jihad, en Iran-stödd militant grupp. Militanter har avfyrat dussintals raketer mot israeliska städer och stört livet för tiotusentals människor. Här är en titt på den senaste omgången av våld.

I Hamas' skugga

Islamisk Jihad är den minsta av de två största palestinska militanta grupperna i Gazaremsan och är avsevärt mindre än den styrande Hamas-gruppen. Men det åtnjuter direkt finansiellt och militärt stöd från Iran och har blivit den drivande kraften i att delta i raketattacker och andra konfrontationer med Israel.

Berättelser endast för prenumeranterVisa allaPremium

Väg till 2024 | Droupadi Murmu på Raisina Hill: BJP kan stöta på några stötar

Premium

Nitish Kumars blandning av 3 C-kort: En berättelse om hans flip-flop-flips…

Premium

ExplainSpeaking: What RBI's undersökningar berättar om Indiens ekonomi

Premium

Vad oppositionsstaterna vill ha: Fler IAS-tjänstemän, MSP-garanti, GST-befriad…Prenumerera nu för att få 66 % RABATT Best of Explained

Klicka här för mer

Hamas, som tog kontroll över Gaza 2007 från den internationellt erkända palestinska myndigheten, är ofta begränsad i sin handlingsförmåga eftersom de bär ansvaret för att sköta de dagliga angelägenheterna i det fattiga territoriet. Islamiska Jihad har inga sådana plikter och har framträtt som den mer militanta fraktionen och ibland till och med undergrävt Hamas auktoritet.

Gruppen grundades 1981 med syftet att etablera en islamisk palestinsk stat på Västbanken, Gaza och allt som nu är Israel. Den har utsetts till en terroristorganisation av det amerikanska utrikesdepartementet, Europeiska unionen och andra regeringar. Liksom Hamas är Islamisk Jihad svurit till Israels förstörelse.

Den iranska kopplingen

Israels ärkefiende Iran förser Islamiska Jihad med utbildning, expertis och pengar, men de flesta av koncernens vapen är lokalproducerade. Under de senaste åren har det utvecklat en arsenal som är lika med Hamas, med raketer med längre räckvidd som kan träffa centrala Israels storstadsområde i Tel Aviv.

Läs också |Militanter i Israel och Gaza växlar eld efter dödliga attacker

Flyganfallssirener gick i förorterna strax söder om Tel Aviv på fredagen, även om inga raketer verkar ha träffat området. Trots att dess bas är Gaza, har Islamiska Jihad också ledarskap i Beirut och Damaskus, där de har nära band med iranska tjänstemän. Ziad al-Nakhalah, gruppens högsta ledare, var i Teheran och träffade iranska tjänstemän när Israel inledde sin operation i Gaza på fredagen.

Riktning på befälhavare

Det här är inte första gången Israel dödar ledare för Islamiska Jihad i Gaza. Befälhavaren som den dödade i fredags, Taiseer al-Jabari, ersatte Bahaa Abu el-Atta – som dödades av Israel i en strejk 2019. Hans död hade varit det första uppmärksammade mordet på en islamisk jihad-figur av Israel sedan kriget i Gazaremsan 2014.

Al-Jabari, 50, var medlem av Islamiska Jihads “militära råd”, gruppens beslutande organ i Gaza. Han var ansvarig för Islamiska Jihads militanta aktiviteter i Gaza City och norra Gazaremsan under kriget 2021. Israel sa att Al-Jabari förberedde sig för att inleda en pansarvärnsmissilattack mot Israel.

Hans död kom efter att Israel arresterade en hög befälhavare för islamisk jihad på Västbanken tidigare i veckan. Bassam al-Saadi, 62, är en hög tjänsteman inom islamisk jihad på norra Västbanken. Enligt israeliska medier arbetade al-Saadi för att fördjupa gruppens räckvidd på Västbanken och utöka dess kapacitet.

Al-Saadi tillbringade sammanlagt 15 år under flera perioder i israeliska fängelser för att ha varit en aktiv islamisk Jihad-medlem. Israel dödade två av hans söner som också var islamiska Jihad-militanter i separata incidenter 2002 och förstörde hans hem under en hård strid i staden Jenin på Västbanken samma år. “När du väl träffar befälhavarna kommer det att påverka hela organisationen omedelbart”, sa Zvika Haimovich, tidigare chef för den israeliska militärens luftförsvarsstyrka. “Det skapar omedelbart en stor röra i Jihad.”

En känslig balans

Sedan att Hamas tog makten 2007 har Hamas utkämpat fyra krig med Israel, ofta med stöd från islamiska Jihad-krigare. Bortsett från en uppblossning tidigare i år, har gränsen i stort sett varit tyst sedan förra årets 11 dagar långa krig och Hamas tycks hålla sig vid sidan av denna nuvarande eldsvåda, vilket kan hindra den från att spridas över till alla -ut krig.

Militanter från Islamiska Jihad har utmanat Hamas genom att skjuta raketer, ofta utan att ta ansvar, för att höja sin profil bland palestinier medan Hamas upprätthåller vapenvilan. Israel håller Hamas ansvarigt för all raketbeskjutning som kommer från Gaza. Hamas måste gå på en lina mellan att hålla tillbaka Islamiska Jihads eld mot Israel samtidigt som man undviker palestiniernas ilska om den slår till mot gruppen. Liksom i tidigare blossar kommer Hamas att ha sista ordet om hur länge – och hur våldsamma – denna stridsomgång kommer att pågå.

Förvaktande ledare

De nuvarande striderna kommer när Israel är fast i en utdragen politisk kris som skickar väljarna till valurnorna för femte gången på mindre än fyra år på hösten. Vaktmästarledaren Yair Lapid tog över tidigare i somras efter att den ideologiskt mångfaldiga regeringen han hjälpte till att bilda kollapsade, vilket utlöste nyvalet.

Lapid, en centristisk före detta TV-värd och författare, saknar säkerhetsbakgrunden som många israeler ser som nödvändig för sitt ledarskap. Hans politiska förmögenhet kan vila på de pågående striderna, antingen få ett uppsving om han kan framställa sig själv som en kapabel ledare eller ta en träff från en lång operation när israeler försöker njuta av de sista veckorna av sommaren. Lapid hoppas kunna utmana före detta premiärminister Benjamin Netanyahu, en säkerhetshök som står inför rätta för korruptionsanklagelser, i den kommande omröstningen.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket erbjuder du mer till mindre Köp nu