DMK:s språkrör säger att Nirmala behöver tålamod för att ta reda på Indiens ekonomi

0
85

Fackets finansminister Nirmala Sitharaman i parlamentshuset under pågående monsunsession i New Delhi. (PTI)

Föreslår att unionens finansminister Nirmala Sitharaman kan söka pengar senare men det är hög tid för henne att “finna lite tålamod”, ‘Murasoli’, språkröret av styrande DMK i Tamil Nadu, bad henne i lördags att sakta ner och “lista ut sanningen om landets finanser”.

Ledarartikeln publicerades som svar på Sitharaman’s tal i parlamentet den 1 augusti om prishöjningar, höjningar av momssatserna och skatter på bensin och diesel.

Läs också |Opposition flaggar inflation, förlust av jobb; FM Sitharaman säger ingen lågkonjunktur eller stagflation

Som svar på hennes kommentarer om Tamil Nadu och oppositionens krav att sänka bränslepriserna frågade ledaren om Sitharaman var medveten om att staten hade sänkt skatterna på bränsle i augusti 2021. Citerar Telanganas chefsminister Chandrasekhar Raos uttalande att &#8220 ;de som höjde bränslepriserna borde sänka det,” i ledaren stod det: “När det finns frågor riktade till dig, svara på dem istället för att skylla på andra som ditt svar. Parlamentet är en plats för debatt. Det kommer säkert att finnas frågor. De borde också besvaras. De som är där är inte medlemmar i en körgrupp för att prata likadant.”

Genom att anta Sitharamans påstående om att stater är lika ansvariga för GST-satserna, sade statens finansminister Palanivel Thiagarajan, samtidigt, att “hundra procent” av GST-rådets agenda beslutas av centret, “utan att konsultera stater”.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

ExplainSpeaking: Vad RBI:s undersökningar säger om Indiens ekonomiPremium

Vad oppositionsstaterna vill ha: Fler IAS-tjänstemän, MSP-garanti, GST-befriad…

Premium

Jal Jeevan-uppdrag: En by i Maharashtra håller en lektion för resten av …

Premium

Från Nalanda ruiner, 'universitetet av future' är redo med nytt campus, kurser Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Han sa att även om GST ses som en modell av federalism, använder centret GST Council som en “gummistämpel”.

Missa inte |DMK skyller på Center, eftersom det inte kunde uppfylla omröstningslöfte: BJP

Om att alla “viktiga beslut fattas av unionens regering”, sa Thiagarajan, “I (GST) rådet , säger systemet att 75 % av rösterna krävs för att en resolution ska gå igenom. Men unionsregeringen har 33 % av rösterna. Det betyder att varje resolution som någon (stater) lägger fram motsätts av unionens regering, eller att sådana resolutioner från staten är döda vid ankomsten.”

Om Sitharamans uttalande att Tamil Nadu inte sänkte skatterna när centern sänkte dem, sa Thiagarajan att hennes uttalande i parlamentet var “fullständigt falskt” och “lögner,” och påpekade att Tamil Nadu hade sänkt skatten på bensin med 3 Rs per liter i augusti 2021 – “långt innan unionens regering drömde om att sänka den i väntan på val i delstater.”

“Den första regeringen sänkte var i Tamil Nadu efter att M K Stalin kom till makten. Att någon ställer sig upp i parlamentet och säger att vi inte klippte alls skulle vara en lögn,” betonade han.

Redaktionen i ‘Murasoli’ kritiserade också Sitharaman’s påstående om att Tamil Nadu hade gått med på en skatt på 5 % på märkesvaror.

ExplainSpeaking |Vad är kopplingen mellan stigande matpriser och att centralbanker höjer räntorna?

Thiagarajan sa: “Denna räntehöjning var en del av en trestegsprocess. Den första, en inredningskommitté med tjänstemän från Tamil Nadu, rekommenderade en rad förändringar i skattesatserna. Vid den tiden fanns det en skriftlig och muntlig inlaga från Tamil Nadu-tjänstemän om att vi var emot vandring”, sa ministern.

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

Därefter, sade han, “alla dessa rekommendationer” togs upp av centrets GST-underkommitté för rationalisering av räntesatser. – Det fördes många diskussioner. Även om vi inte var en del av det, lämnade vi fortfarande bidrag och motsatte oss det, säger han. “I slutet av sina diskussioner publicerade de (Centre) en sammanfattande rapport med 56 rekommendationer för rationalisering av räntesatser, med vissa höjningar (och) några sänkningar.”

“Nästa fullständiga GST-rådsmöte hölls i Chandigarh. Den hade 20 punkter på dagordningen. En av dem var hela rapporten om 56 artiklars prisrekommendationer. Det erbjöds GST-rådet att antingen komma överens helt eller oense om alla 56 punkter, istället för att ta vart och ett av dem. Det fanns ingen fysisk tid, och det var överens. Hon [stavade] inte detta faktum i parlamentet – att det var en process i tre steg – och fick det att se ut som att det var ett enda beslut om en enda punkt som gick till omröstning,” Thiagarajan sa.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu