Covid-fall ökar, Center ber Delhi, sex stater att öka vaken, öka testerna

0
50

En läkare tar ett prov från ett barn för Covid-19-test i Telangana. (PTI, fil)

Centralregeringen har bett Delhi och sex andra delstater att öka tester, vaccinationer och främja lämpligt beteende för Covid-19 eftersom flera delar av landet rapporterar en ökande trend i fall av Covid-19.

Unionens hälsosekreterare Rajesh Bhushan sa i ett brev till Delhi, Kerala, Karnataka, Maharashtra, Odisha, Tamil Nadu och Telangana att de kommande festivalerna och massförsamlingarna potentiellt kan öka överföringen av viruset.

Staterna måste nära nog övervaka distrikten som rapporterar högre fall, positivitetsfrekvenser och kluster för att förhindra ytterligare spridning av infektion och effektiv fallhantering, betonade Bhushan i brevet daterat 5 augusti. Hälsoministern tillade att det är avgörande att säkerställa att adekvata tester genomförs.

< p>Delhi har sett en ökning av dagliga Covid-19-fall där staden rapporterade 2 419 fall och en positivitet på 12,9 procent på fredagen, enligt regeringens dagliga hälsobulletin. Den nationella huvudstaden bidrog också till 8,2 procent av Indiens nya fall varje vecka under veckan som slutade den 5 augusti.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

ExplainSpeaking: Vad RBI:s undersökningar säger om Indiens ekonomi

Premium

Vad oppositionsstaterna vill ha: Fler IAS-tjänstemän, MSP-garanti, GST-befriad…

Premium

Jal Jeevan-uppdrag: En by i Maharashtra håller en lektion för resten av .. .

Premium

Från Nalanda-ruinerna är 'framtidens universitet' redo med nytt campus, kurser Prenumerera nu för att få 66 % RABATT Läs också |De flesta dödsfall i Covid-19 i Delhi bland de med samsjuklighet

Med hänvisning till distriktsmässiga data nämnde Bhushan också att medan Maharashtra rapporterade 2 135 genomsnittliga fall per månad i juli, Keralas siffra var 2 347.

Han bad staterna att säkerställa effektiv efterlevnad av den reviderade övervakningsstrategin för covid-19.

“Med tanke på vissa förändringar i symtom och kliniska manifestationer av sjukdomen är det avgörande att regelbundet övervaka och rapportera distriktsvis influensaliknande sjukdom (ILI) och SARI-fall på alla vårdinrättningar enligt riktlinjerna grund för att upptäcka tidiga varningssignaler om smittspridning. Detta kommer att göra det möjligt för oss att vidta förebyggande åtgärder vid behov, inom alla problemområden,” sa han.

Hälsoministern sa att sådana prover måste skickas omedelbart genom att betona vikten av genomsekvensering av föreskrivna prover av internationella passagerare och insamling av prover från lokala kluster av nya fall av Covid-19. stater och fackliga territorier till INSACOG-nätverkets utsedda labb för genomsekvensering.

Han sa att staterna borde se till att accelerera hastigheten för gratis administrering av försiktighetsdoser för berättigad befolkning som administreras i alla statliga anläggningar till 30 september under ‘COVID-vaccinationen Amrit Mahotsav’.

Med PTI-ingångar

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu