Berkshire Hathaway gör en enorm förlust på 43,8 miljarder dollar; operativa resultat förbättras

0
121

Warren Buffett, styrelseordförande, VD och största aktieägare i Berkshire Hathaway. (Reuters/File)

Nedgången i amerikanska aktiekurser straffade Berkshire Hathaway Inc’s resultat under andra kvartalet då företaget som drivs av miljardären Warren Buffett redovisade en förlust på 43,8 miljarder dollar.

Berkshire genererade ändå nästan 9,3 miljarder dollar i vinst från sina operativa verksamheter, eftersom förbättringar från återförsäkring och BNSF-järnvägen kompenserade en förlust hos bilförsäkringsbolaget Geico, där brist på bildelar och högre fordonspriser ökade förlusterna från olyckor.

Stigande räntor och utdelningar hjälpte Berkshires försäkringsenheter att generera mer pengar från investeringar, medan den stärkande amerikanska dollarn ökade vinsten från företagets europeiska och japanska skuldinvesteringar.

Berkshire bromsade också köpen av sina aktier, inklusive sina egna, även om det slutade juni med 105,4 miljarder dollar i kontanter och motsvarande som det fortfarande kunde använda. “Det visar marknadernas ombytliga karaktär,” sa Tom Russo, en partner på Gardner, Russo & Quinn i Lancaster, Pennsylvania, som investerar mer än 8 miljarder dollar, varav 17% är i Berkshire. “It’s business as usual på Berkshire Hathaway.”

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Vägen till 2024 | Droupadi Murmu på Raisina Hill: BJP kan stöta på några stötar

Premium

Nitish’s blandning av 3 C-kort: En berättelse om hans flip -flop-flips i ti…Premium

ExplainSpeaking: Vad RBI:s undersökningar säger om Indiens ekonomi

Premium

Vad oppositionsstaterna vill ha: Fler IAS-tjänstemän, MSP-garanti, GST-befriad…Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Investerare följer noga Berkshire på grund av Buffetts rykte och på grund av resultat från Omaha, Nebraska-baserade konglomeratets dussintals operativa enheter speglar ofta bredare ekonomiska trender.

Berkshire äger dussintals företag, inklusive fasta inkomster som dess namne energibolag, flera försäkringsbolag och industriföretag, och välbekanta konsumentvarumärken som t.ex. Dairy Queen, Duracell, Fruit of the Loom och See’s Candies.

I sin kvartalsrapport sa Berkshire att “betydande störningar i leveranskedjorna och högre kostnader har bestått” när nya covid-19-varianter dyker upp och på grund av geopolitiska konflikter, inklusive Rysslands invasion av Ukraina.

Men den sa att direkta förluster för företaget inte har varit väsentliga, trots effekterna av högre materialkostnader , frakt och arbetskraft.

VINSTSVUNGAR

Nettoresultatet led av Berkshire’s förluster på 53 miljarder USD från investeringar och derivat.

Aktier i tre stora innehav — Apple Inc, Bank of America Corp och American Express Co — var och en föll med mer än 21 %, jämfört med en minskning på 16 % i Standard & Poor’s 500.

Redovisningsregler kräver att Berkshire rapporterar förlusterna med sina resultat även om man inte köper och säljer någonting.

Buffett uppmanar investerare att ignorera fluktuationerna, och Berkshire kommer att tjäna pengar om aktierna stiger över tid.

2020, till exempel, förlorade Berkshire nästan 50 miljarder dollar under det första kvartalet när pandemin slog igenom, men tjänade 42,5 miljarder dollar för hela året.

Den kvartalsvisa nettoförlusten var lika med 29 754 dollar per A-aktie, och jämfört med en nettovinst på 28,1 miljarder dollar, eller 18 488 dollar per A-aktie, ett år tidigare. Berkshires rörelsevinst på 9,28 miljarder USD, eller cirka 6 326 USD per A-aktie, steg med 39 % från 6,69 miljarder USD, eller 4 424 USD per A-aktie, ett år tidigare.
Valutavinster på utlandsskulder uppgick till 1,06 miljarder USD.

Geico’s förlust på 487 miljoner USD före skatt mer än uppvägdes av en vinst på 976 miljoner USD före skatt i återförsäkring av egendom och olycksfall, och en ökning med 56 % av intäkter från försäkringsinvesteringar efter skatt till 1,91 miljarder USD.< /p>

Vinsten ökade med 10 % hos BNSF, med högre intäkt per bil från bränsletillägg som delvis kompenserade för lägre fraktvolymer och högre bränslekostnader, medan vinsten från Berkshire Hathaway Energy ökade med 4 %.

Berkshire återköpt bara 1 miljard dollar av sina egna aktier, en minskning från 3,2 miljarder dollar under första kvartalet, och jämfört med 51,7 miljarder dollar 2020 och 2021.

Dess 6,15 miljarder dollar i aktieköp sjönk från 51,1 miljarder dollar under första kvartalet, då det tog stora andelar i oljebolagen Chevron Corp och Occidental Petroleum Corp. Berkshire förväntar sig att slutföra sitt övertagande på 11,6 miljarder dollar av försäkringsbolaget Alleghany Corp under fjärde kvartalet.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Våra två Ett års prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu