USA utlyser folkhälso nödläge på grund av utbrott av apkoppor

0
53

En anställd vid Westchester Medical Center förbereder ett apkopporvaccin i en genomkörningspunkt för apkoppor vid Westchester Medical Center i Valhalla, New York, USA, 28 juli 2022. (Reuters )

Den federala regeringen utlyste en nödsituation för folkhälsan i torsdags för att stärka reaktionen på appoxutbrottet som har infekterat mer än 7 100 amerikaner.

Tillkännagivandet kommer att frigöra pengar och andra resurser för att bekämpa viruset, som kan orsaka feber, värk i kroppen, frossa, trötthet och finneliknande knölar på många delar av kroppen.

“Vi är beredda att ta vårt svar till nästa nivå när det gäller att ta itu med detta virus, och vi uppmanar alla amerikaner att ta appox på allvar”, säger Xavier Becerra, chef för det amerikanska departementet för hälsa och mänskliga tjänster.

Deklarationen från HHS kommer när Biden-administrationen har mött kritik över tillgängligheten av apkoppsvaccin. Kliniker i större städer som New York och San Francisco säger att de inte har fått tillräckligt med tvåskottsvaccin för att möta efterfrågan, och vissa har varit tvungna att sluta erbjuda den andra dosen för att säkerställa tillgången på de första doserna.

< p>Vita huset sa att det har gjort mer än 1,1 miljoner doser tillgängliga och har hjälpt till att öka den inhemska diagnostiska kapaciteten till 80 000 tester per vecka.

Monkeypox-viruset sprider sig genom långvarig hud-mot-hud-kontakt, inklusive kramar, gosar och kyssar, samt delar av sängkläder, handdukar och kläder. De personer som hittills blivit sjuka har i första hand varit män som har sex med män. Men hälsomyndigheter betonar att viruset kan infektera vem som helst.

Ingen i USA har dött. Några få dödsfall har rapporterats i andra länder.

Tidigare denna vecka utsåg Biden-administrationen topptjänstemän från Federal Emergency Management Agency och Centers for Disease Control and Prevention för att fungera som Vita husets samordnare för att bekämpa apkoppor.

Torsdagens förklaring är ett viktigt – och försenat – steg, säger Lawrence Gostin, expert på folkhälsorätt vid Georgetown University. “Det signalerar den amerikanska regeringens allvar och syfte, och låter ett globalt larm”, sa han.

Människor står i långa köer för att ta emot apkoppsvaccinet i San Francisco General Hospital i San Francisco, 12 juli 2022. (AP, fil)

Enligt förklaringen kan HHS ta del av akutmedel, anställa eller omplacera personal för att hantera utbrottet och vidta andra åtgärder för att kontrollera viruset.

Till exempel bör tillkännagivandet hjälpa den federala regeringen att söka mer information från statliga och lokala hälsovårdstjänstemän om vem som blir smittad och vem som vaccineras. Den informationen kan användas för att bättre förstå hur utbrottet utvecklas och hur väl vaccinet fungerar.

Gostin sa att den amerikanska regeringen har varit för försiktig och borde ha utlyst en nationell nödsituation tidigare. Folkhälsoåtgärder för att kontrollera utbrott har i allt större utsträckning ställts inför rättsliga utmaningar de senaste åren, men Gostin förväntade sig inte att det skulle hända med apkoppor.

“Det är ett läroboksfall av en nödsituation för folkhälsan”, sa Gostin. “Det är inte en röd eller en blå delstatsfråga. Det finns ingen politisk opposition mot att bekämpa apkoppor.” En nödsituation för folkhälsan kan förlängas, liknande vad som hände under Covid-19-pandemin, noterade han.

Brådskan i det nuvarande svaret härrör från den snabba spridningen av viruset i kombination med den begränsade tillgängligheten av tvådosvaccinet Jynneos, som anses vara det främsta medicinska vapnet mot sjukdomen. Doserna, som ges med 28 dagars mellanrum, ges för närvarande till personer strax efter att de tror att de exponerats, som en åtgärd för att förhindra symtom.

Becerra meddelade nödsituationen under ett samtal med reportrar. Under samtalet sa Food and Drug Administrations kommissionär Robert Califf att tillsynsmyndigheter ser över ett tillvägagångssätt som skulle sträcka leveranserna genom att tillåta vårdpersonal att vaccinera upp till fem personer – istället för en – med varje injektionsflaska med Jynneos.

Enligt detta så kallade “dossparande” tillvägagångssätt skulle läkare och andra använda en grundare injektion under huden, istället för den subkutana injektionen som för närvarande rekommenderas i vaccinets märkning. Califf sa att ett beslut som godkänner det tillvägagångssättet kan komma “inom några dagar.” Det skulle kräva ytterligare en förklaring, för att tillåta regeringen att ändra sina riktlinjer för hur man administrerar vaccinet, sa tjänstemän.

Hälsotjänstemän pekade på en studie publicerad 2015 som fann att Jynneos-vaccin som administrerats på det sättet var som effektivt för att stimulera immunförsvaret som när nålen trycker djupare in i annan vävnad. Men experter har också erkänt att de fortfarande samlar in information om hur väl den konventionella administreringen av en eller två hela doser fungerar mot utbrottet.

Andra hälsoorganisationer har gjort deklarationer som liknar den som utfärdats av HHS. Förra veckan kallade Världshälsoorganisationen apkoppor för en folkhälsosituation, med fall i mer än 70 länder. En global nödsituation är WHO:s högsta beredskapsnivå, men beteckningen betyder inte nödvändigtvis att en sjukdom är särskilt överförbar eller dödlig.

Kalifornien, Illinois och New York har alla gjort deklarationer den senaste veckan, liksom New York City, San Francisco och San Diego County.

Tillkännagivandet av ett nationellt folkhälso-nödläge och namngivningen av en appox-tsar är “symboliska handlingar”, säger Gregg Gonsalves, expert på infektionssjukdomar vid Yale University. Det som är viktigt är att regeringen tar de nödvändiga åtgärderna för att kontrollera utbrottet och – om det kommer till det – att ha en plan för hur man ska hantera apkoppor om den blir endemisk, sa han.

Subscriber Only StoriesView All< figur>Premium

Ny vicepresident Jagdeep Dhankhar, Mamata Banerjee bete noire, startade …

Premium

Vidarebosättning av flyktingar i Rwanda: En titt på Storbritanniens kontroversiella policyPremium

Förklarat: RSS:s förhållande till den nationella flaggan

Premium

Rahul’s Hitler-jämförelse: Så hur kom den tyska ledaren till … Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Monkeypox är endemisk i delar av Afrika, där människor har varit infekterad genom bett från gnagare eller smådjur. Det sprids vanligtvis inte lätt bland människor. Men i maj började en våg av oväntade fall dyka upp i Europa och USA. Nu har mer än 26 000 fall rapporterats i länder som traditionellt inte har sett apkoppor.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu