USA erklærer folkehelsenød på grunn av utbrudd av apekopper

0
84

En ansatt ved Westchester Medical Center forbereder en apekopper-vaksine i et gjennomkjøringspunkt for apekopper ved Westchester Medical Center i Valhalla, New York, USA, 28. juli 2022. (Reuters )

Den føderale regjeringen erklærte en nødsituasjon for folkehelsen torsdag for å styrke responsen på apekoppeutbruddet som har infisert mer enn 7100 amerikanere.

Kunngjøringen vil frigjøre penger og andre ressurser for å bekjempe viruset, som kan forårsake feber, kroppssmerter, frysninger, tretthet og kviselignende støt på mange deler av kroppen.

“Vi er forberedt på å ta vårt svar til neste nivå for å ta tak i dette viruset, og vi oppfordrer alle amerikanere til å ta apekopper på alvor,” sa Xavier Becerra, leder for det amerikanske helse- og menneskelige departementet.

Erklæringen fra HHS kommer ettersom Biden-administrasjonen har møtt kritikk over tilgjengeligheten av apekoppvaksine. Klinikker i store byer som New York og San Francisco sier at de ikke har fått nok av to-skuddsvaksinen til å møte etterspørselen, og noen har måttet slutte å tilby den andre dosen for å sikre tilgang på første doser.

< p>Det hvite hus sa at det har gjort mer enn 1,1 millioner doser tilgjengelig og har bidratt til å øke den innenlandske diagnostiske kapasiteten til 80 000 tester per uke.

Monkeypox-viruset sprer seg gjennom langvarig hud-til-hud-kontakt, inkludert klem, kos og kyssing, samt deling av sengetøy, håndklær og klær. Personene som har blitt syke så langt har primært vært menn som har sex med menn. Men helsemyndigheter understreker at viruset kan infisere hvem som helst.

Ingen i USA har dødd. Noen få dødsfall er rapportert i andre land.

Tidligere denne uken utnevnte Biden-administrasjonen topptjenestemenn fra Federal Emergency Management Agency og Centers for Disease Control and Prevention til å fungere som Det hvite hus-koordinatorer for å bekjempe apekopper.

Torsdagens erklæring er et viktig – og forfalt – skritt, sa Lawrence Gostin, en folkehelselovekspert ved Georgetown University. “Det signaliserer den amerikanske regjeringens seriøsitet og hensikt, og gir en global alarm,” sa han.

Folk står i lange køer for å motta apekoppvaksinen på San Francisco General Hospital i San Francisco, 12. juli 2022. (AP, fil)

I henhold til erklæringen kan HHS trekke fra beredskapsmidler, ansette eller omplassere ansatte for å håndtere utbruddet og ta andre skritt for å kontrollere viruset.

For eksempel skal kunngjøringen hjelpe den føderale regjeringen med å søke mer informasjon fra statlige og lokale helsemyndigheter om hvem som blir smittet og hvem som blir vaksinert. Denne informasjonen kan brukes til å bedre forstå hvordan utbruddet utspiller seg og hvor godt vaksinen virker.

Gostin sa at den amerikanske regjeringen har vært for forsiktig og burde ha erklært en landsomfattende nødsituasjon tidligere. Folkehelsetiltak for å kontrollere utbrudd har i økende grad møtt juridiske utfordringer de siste årene, men Gostin forventet ikke at det skulle skje med apekopper.

“Det er et lærebok tilfelle av en folkehelsesituasjon,” sa Gostin. “Det er ikke et rødt eller blått statsproblem. Det er ingen politisk motstand mot å bekjempe apekopper.» En nødsituasjon for folkehelsen kan forlenges, i likhet med det som skjedde under Covid-19-pandemien, bemerket han.

Det haster med den nåværende responsen stammer fra den raske spredningen av viruset kombinert med den begrensede tilgjengeligheten av to-dose vaksinen kalt Jynneos, som regnes som det viktigste medisinske våpenet mot sykdommen. Dosene, gitt med 28 dagers mellomrom, gis for øyeblikket til personer kort tid etter at de tror de ble eksponert, som et tiltak for å forhindre symptomer.

Becerra kunngjorde nødserklæringen under en samtale med journalister. Under samtalen sa Food and Drug Administration-kommissær Robert Califf at regulatorer vurderer en tilnærming som vil utvide forsyningene ved å la helsepersonell vaksinere opptil fem personer – i stedet for én – med hvert hetteglass med Jynneos.

Under denne såkalte “dosesparende” tilnærmingen ville leger og andre bruke en grunnere injeksjon under huden, i stedet for den subkutane injeksjonen som for tiden er anbefalt i vaksinens merking. Califf sa at en avgjørelse som godkjenner denne tilnærmingen kan komme «i løpet av få dager». Det ville kreve en ny erklæring, for å tillate regjeringen å endre sine retningslinjer for hvordan de skal administrere vaksinen, sa tjenestemenn.

Helsetjenestemenn pekte på en studie publisert i 2015 som fant at Jynneos-vaksine administrert på denne måten var som effektivt til å stimulere immunsystemet som når nålen stikker dypere inn i annet vev. Men eksperter har også erkjent at de fortsatt samler inn informasjon om hvor godt konvensjonell administrering av én eller to fulle doser virker mot utbruddet.

Andre helseorganisasjoner har avgitt erklæringer som ligner på den som er utstedt av HHS. I forrige uke kalte Verdens helseorganisasjon apekopper en folkehelsenødsituasjon, med tilfeller i mer enn 70 land. En global nødsituasjon er WHOs høyeste varslingsnivå, men betegnelsen betyr ikke nødvendigvis at en sykdom er spesielt smittsom eller dødelig.

California, Illinois og New York har alle avgitt erklæringer den siste uken, i likhet med New York City, San Francisco og San Diego County.

Erklæringen om en nasjonal folkehelsenødsituasjon og navngivningen av en apekopp-tsar er “symbolske handlinger,” sa Gregg Gonsalves, en ekspert på infeksjonssykdommer ved Yale University. Det som er viktig er at regjeringen tar de nødvendige skritt for å kontrollere utbruddet og – hvis det kommer til det – å ha en plan for hvordan de skal håndtere apekopper hvis det blir endemisk, sa han.

Subscriber Only StoriesView All< figur>Premium

Ny visepresident Jagdeep Dhankhar, Mamata Banerjee bete noire, startet …

Premium

Rebosetting av flyktninger i Rwanda: En titt på Storbritannias kontroversielle policyPremium

Forklart: RSS’s forhold til nasjonalflagget

Premium

Rahul’s Hitler-sammenligning: Så hvordan ble den tyske lederen til … Abonner nå for å få 66 % RABATT

Monkeypox er endemisk i deler av Afrika, hvor folk har vært smittet gjennom bitt fra gnagere eller smådyr. Det sprer seg vanligvis ikke lett blant folk. Men i mai begynte en bølge av uventede tilfeller å dukke opp i Europa og USA. Nå er mer enn 26 000 tilfeller rapportert i land som tradisjonelt ikke har sett apekopper.

TO ER ALLTID BEDRE | Vår toårige abonnementspakke tilbyr deg mer til mindre Kjøp nå