Pratibha Singh: “Cong CM-ansikte i Himachal kan bara förklaras när vår regering har bildats efter omröstningar. Annars kan det bli halsbränna med tanke på många partiaspiranters

0
55

Med valet till delstatsförsamlingen i november har Pratibha sin uppgift avbruten när hon rustar upp för att leda den fraktionstyngda kongressens opinionsundersökningskampanj i ett försök att avsätta den sittande Jai Ram Thakur-ledd BJP-regering. (Foto: Twitter/@virbhadrasingh)

Kongressens ledning utsåg tre mandatperioden parti MP Pratibha Singh, änkan efter sexfaldiga Himachal Pradesh chefsminister avlidne Virbhadra Singh, till HP Congress Committee (HPCC) president i april. Med valet till delstatsförsamlingen i november har Pratibhas uppgift minskatut när hon rustar upp för att leda den fraktionstyngda kongressens opinionsundersökningskampanj – den första i Virbhadras frånvaro – i ett försök att avsätta den sittande Jai Ram Thakur-ledda BJP-regeringen. Sedan 1990-talet har bergsstaten bevittnat alternativa regeringar eftersom inget styrande parti har sett dess dispens upprepas vid hustingen. Pratibha talar med The Indian Express om en mängd frågor som rör kongressen och dess planer för de avgörande kommande omröstningarna. Utdrag:

Med mindre än fyra månader kvar till omröstningarna, hur är kongressen placerad i HP?

Vi har påbörjat arbetet på plats. Partimedlemmarna når ut till folk och vi får bra respons. Flera program har planerats. I den här takten är vi ganska hoppfulla om att bilda regering. Det finns flera brännande frågor i staten, från prisökningar till arbetslöshet. Folket i Himachal lider på grund av regeringens politik på både central och statlig nivå.

Läs också |Pratibha Singh: “Inget fel i att sträva efter ett inlägg. En MLA vill bli minister. En minister vill vara en CM'

Kongresspartiet har haft en historia av att ta hand om Himachal-medborgarna, vilket de litade på oss tidigare. Vi är övertygade om att människor återigen kommer att tro på oss.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

5 sätt på vilka Samsung kan förbättra Galaxy Z Flip 4 och Fold 4

Premium

“Vill visa att Indien kan få ut mindre, kostnad -effektiv SLV': S Somanat…

Premium

Delhi Rewind: How Dilshad Garden började som en del av Lahore

Premium

Kraften i handväskan Prenumerera nu på få 66 % RABATT

Äppelproduktionen är en industri på 5 000 crore Rs i HP och är en viktig inkomstkälla för en stor del av befolkningen. Äppelbönderna har gått ut på gatorna den senaste tiden i protest mot delstatsregeringens politik. Kommer detta att vara en viktig valfråga för kongressen och vilka alternativa förslag kommer att vara för bönderna?

Staten tjänar genom äppelproduktion under hela året. För många människor är detta deras enda försörjning. De senaste åren har prisuppgången resulterat i dyra insatsvaror och gödningsmedel för bönderna. Och inte ens en genomsnittlig bonde har råd med den mest grundläggande tillgången på sådana insatsvaror som behövs för en stadig produktion av äpplen. Priserna på förpackningsmaterial har också höjts. Så på alla nivåer, ända från sådd till slutskedet, finns det fler utgifter att bära av bönderna. Ett annat ständigt krav från äppelodlarna har varit att höja importtullarna på äpplen så att den lokala produktionen inte förlorar mot den globala konkurrensen. Men Centern tog inte hänsyn, vilket har resulterat i deras ytterligare förluster.

Kongressens fokus kommer att ligga på att förbättra äppelodlarnas ekonomiska ställning och vi kommer att formulera policyerna därefter.

Kommer kongressen också att ta tillbaka det gamla pensionssystemet (OPS) för statligt anställda?

Ja, OPS-systemet kommer att återinföras. Det har redan gjorts i Rajasthan och Chattisgarh. För pensionärerna finns inga andra intjäningsvägar och deras krav är giltiga. När vår regering har bildats kommer vi att förbereda en uppskattning av den fondtilldelning den kräver, och policyn kommer att utformas därefter.

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

Virbhadra Singh åtnjöt enorm popularitet över hela staten. Detta kommer att bli kongressens första val sedan hans bortgång. Vilka är utmaningarna som du och partiet står inför i hans frånvaro?

Virbadhra Singh ji var en lång ledare som hade en direkt koppling till folket. Hans idé om styrelseskick var att inkludera medlemmar från alla delar av samhället. Han var en ledare för massorna och var känd för att lösa människors problem. Nu när han inte är här känns det av folket och särskilt kongresspartiet att det finns ett vakuum i ledarskapet. Jag är tacksam mot Sonia Gandhi att hon utsåg mig till partiets ordförande. Det var att hålla hans arv och hans popularitet i åtanke som beslutet togs. Det var partiets åsikt att med mig på plats kommer det att kunna spegla samma politik (som Virbhadras) som kommer att hjälpa oss i det kommande valet.

Med Sonia Gandhi och Rahul Gandhi kallade av de centrala organen, hur mycket påverkar nationell politik som involverar kongressen partiet i delstaten?

Dessa saker har hänt förut. Premiärminister Narendra Modi hade meddelat att han föreställer sig en “kongress mukt Bharat”. Regeringen vidtar alla åtgärder för att hörna partiet. Men vi måste komma ihåg att Smt Sonia Gandhi alltid har kämpat mot alla odds. Både Sonia och Rahul Gandhi har svarat på alla frågor och regeringen kan inte fortsätta länge. Vi är övertygade om att vårt nationella ledarskap kommer att studsa tillbaka som de alltid har gjort.

Missa inte |Virbhadras utvecklingsmodell som ska implementeras om Cong bildar regering: Pratibha Singh

På marknivå har allmänheten också insett att kongressledarna är måltavlor. Det finns en känsla av missnöje med hur regeringen har använt sina befogenheter. Och i det här valet kommer detta att vara en faktor.

Efter sin seger i Punjab rustar Aam Aadmi Party (AAP) sig för att lansera en aggressiv kampanj i HP. För en stat som till stor del har sett en rivalitet med två partier, kommer detta att bli en trevägsstrid detta val?

Aam Aadmi-partiet var mycket självsäkert efter sin seger i Punjab. Men snart såg vi sammanbrottet i lag och ordning och hur andra saker fungerade där ute. AAP i HP består till stor del av rebeller från andra partier, som var missnöjda efter att inte få biljetter. Det finns inget framträdande AAP-ansikte i HP. Partiet tror att Arvind Kejrirwal’s namn kommer att räcka för att få dem stöd i staten. Men väljarna i Himachal är väldigt smarta. De röstar utifrån utveckling och arbete. Kejriwal är en outsider.

Kommer kongressen att förklara sitt CM-ansikte före HP-mätningarna?

Detta är ett beslut som bara kan fattas när vår regering bildas. Om ett CM-ansikte deklareras (före omröstningar) kan det bli halsbränna eftersom det är många (partisträvande) i striden. Vårt första fokus är att återta det offentliga mandatet.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu