Mitt i spänningarna mellan Kina och USA: Jaishankar möter Blinken, diskuterar Lanka, ASEAN

0
15

Utrikesminister S Jaishankar med USA:s utrikesminister Antony Blinken i Phnom Penh, Kambodja, torsdag. (AP)

Utrikesminister S Jaishankar träffade USA:s utrikesminister Antony Blinken i Kambodjas huvudstad Phnom Penh på torsdagen. Mötet kommer vid en tidpunkt då spänningen mellan USA och Kina är hög över USA:s hustalare Nancy Pelosi’s besök i Taiwan.

I sina inledningsanföranden vid mötet, som ägde rum i anslutning till ett ASEAN:s utrikesministermöte, hänvisade Blinken till oro över “utmaningar” i Sri Lanka, Myanmar och situationen i Indo-Stillahavsområdet.

”Ett varmt samtal för att starta möten vid sidan av ASEAN-ministermötet i Phnom Penh. Diskuterade det ständigt stärkande förhållandet mellan Indien och USA och den globala situationen med USA:s utrikesminister @SecBlinken,” Jaishankar twittrade.

Blinken sa att USA och Indien är starka förespråkare för ASEAN:s centralitet i Indo-Stillahavsområdet, enligt det amerikanska utrikesdepartementet. “Vi är båda starka förespråkare av ASEAN-centralitet. Vi har en gemensam vision tillsammans för ett fritt och öppet Indo-Stillahavsområdet som vi arbetar med på så många olika sätt varje dag,” sa Blinken.

Läs också |I mötet med Jaishankar beskriver Blinken Indien som “bra partner” till USA

“Och naturligtvis har vi några omedelbara utmaningar som vi båda är oroade över, för att inkludera situationen i Sri Lanka, Burma och ett antal andra hot spots,” han sa. “Så jag ser väldigt mycket fram emot att återigen kunna gå igenom ett antal av dessa frågor med min vän, och sedan ska vi båda gå över till våra möten.”

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

Talesman för amerikanska utrikesdepartementet, Ned Price, sa att Jaishankar och Blinken “utväxlade åsikter om globala och regionala frågor, inklusive Rysslands brutala aggression mot Ukraina och konsekvenserna som det har haft på livsmedelsosäkerheten runt om i världen”.

Explained

Möte vid nyckelögonblick

Indien har hittills försökt upprätthålla den diplomatiska balansen mellan Ryssland och det USA-ledda västerlandet om rysk invasion av Ukraina. Även om det har uttryckt oro över morden i Bucha, har det slutat med att fördöma Moskvas handlingar.

Läs också |Förklarat: Varför Sri Lankas ekonomi kollapsade och vad är nästa steg för önationen?

Price sa: “De diskuterade Sri Lankas ekonomiska kris och betonade att båda nationerna står med folket i Sri Lanka och stöder deras strävanden efter en återgång till ekonomisk och politisk stabilitet genom demokratiska och konstitutionella processer.”

En expert. Förklarar |Taiwan, Kina och USA — den stora bilden i Indo-Stillahavsområdet

Jaishankar träffade också Lankas utrikesminister Ali Sabry.

Han twittrade senare, “Ett varmt första möte med FM Ali Sabry från Sri Lanka. Grattis till hans nya ansvar. Bekräftade på nytt Indiens engagemang, som en pålitlig vän och pålitlig partner, för Sri Lankas ekonomiska återhämtning och välbefinnande. Neighborhood First.”

Indien har hittills förlängt nästan 4 miljarder dollar värda ekonomiska och humanitärt bistånd till Sri Lanka, när det kämpar mot sin värsta ekonomiska kris sedan 1948.

På mötet Jaishankar-Blinken sade USA:s talesman också: “Sekreterare Blinken fördömde den burmesiska militärregimens avrättning av demokratiaktivister, och de diskuterade att främja ansvar för regimens grymheter såväl som våra kollektiva ansträngningar för att återföra Burma på vägen mot demokrati. . De noterade också våra gemensamma ansträngningar för att främja ett fritt, öppet, säkert och välmående Indo-Stillahavsområdet.”

Förklarat |Vad ledde till Sri Lankas ekonomiska kris, och vem hjälper?

Indien har uttryckt “djup oro” över de senaste avrättningarna, men har ännu inte fördömt Myanmars junta kraftigt på grund av dessa senaste handlingar.

Jaishankar, som deltog i ministermötet mellan Indien och ASEAN, sa Indien och 10-nationsgrupperingen har “stark konvergens” om Indo-Stillahavsområdet, bekämpning av hot om terrorism och utvecklingen i Ukraina och Myanmar.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

Han sa att Indien och Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) också har liknande åsikter om anslutningsprojekt, hantering av covid-19-pandemin och frågor som rör cybersäkerhet.

Ministern identifierade den digitala domänen, hälsa, jordbruk, utbildning och grön tillväxt som områden som driver partnerskapet mellan de två sidorna. “Digital, hälsa, jordbruksutbildning och grön tillväxt kommer att driva vårt partnerskap. Act East utvecklas stadigt,” twittrade han.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

HC-domaren sveper vid “överlägsen domstol”: Avkomma till domare tar med sig…

Premium

En serietidning om frihetskämpar från President Murmus likadanaPremium

Thackeray-ledda Sena var villig att alliera sig med BJP men på villkor att Shi…

Premium

Att göra Ladakh till ett unionsterritorium var inte tillräckligt. Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Indien-ASEAN:s utrikesministrar’ dialogen fokuserade på den övergripande utvecklingen i Indo-Stillahavsområdet och sätt att ytterligare utöka banden mot bakgrund av den geopolitiska utvecklingen, inklusive krisen i Ukraina. Utrikesministrarna diskuterade också situationen i Sydkinesiska havet, som bevittnar aggressivt beteende från Kina.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu