Minoritetsilska, röster: Varför Pinarayi-regeringen trampade tillbaka tre gånger på två veckor

0
74

Pinarayi Vijayans beslut om utnämningar av Waqfs styrelse skapade också en kil mellan Samastha och IUML, som alltid har seglat tillsammans i alla frågor som rör samhället. (Express/Fil)

Den CPI(M)-ledda vänsterdemokratiska fronten (LDF)-regeringen i Kerala känner oro bland muslimer och har vänt sina beslut i tre kontroversiella frågor under de senaste veckorna – könsneutrala uniformer, utnämning av en distriktsdomare och Waqf-styrelsen möten. Klättringarna, sa CPI(M) insiders, var resultatet av vänsterns försök att inte helt alienera en minoritetsgemenskap som traditionellt har stött den kongressledda United Democratic Front (UDF).

Utbildningsminister V Sivankutty av CPI(M) meddelade på onsdagen att regeringen inga planer på att införa könsneutrala uniformer i skolor. Ministern ändrade sig knappt 48 timmar efter att ha förklarat att staten skulle gå vidare med sin plan för att skapa medvetenhet om könen och jämställdhet bland studenter. Ministern hävdade att CPI(M):s progressiva ståndpunkt var ett svar på Indian Union Muslim League (IUML) MLA Dr MK Muneers uttalande att under täckmanteln av könsneutral uniform och jämställdhet KPI (M) främjade förnekande av religion bland studenter. Sivankutty stämplade IUML-ledarens tänkande som “föråldrat” och sa att det tillhörde 1500-talet.

Pinarayi Vijayan-regeringen hade infört könsneutrala uniformer och låtit både flickor och pojkar sitta på samma bänk för att främja jämställdhet. Genom att gå ut mot de könsneutrala uniformerna speglade Muneer, känd för sin progressiva ställning i sociala frågor, en växande förbittring inom samhället mot sådana förändringar.

Missa inte |Könsneutrala uniformer: Why a Kerala IUML-ledare har dragit gränsen

Ökande protester från muslimer tvingade också LDF-regeringen att shunta ut Alappuzha-samlaren och distriktsdomaren Sriram Venkitaraman på måndagen, knappt en vecka efter att han utsågs till posten. Venkitaraman är anklagad i fallet med rattfylleri där journalisten KM Basheer dödades 2019. Basheer var reporter på dagbladet “Siraj”, en tidning för det sunnimuslimska samfundet ledd av Kanthapuram Aboobacker Musaliyar.

Endast prenumerant BerättelserVisa alla

Premium

Ny vicepresident Jagdeep Dhankhar, Mamata Banerjee bete noire, startade …

PremiumVidarebosättning av flyktingar i Rwanda: En titt på Storbritanniens kontroversiella politik

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/08/Indian-Flag-Explained.jpg?resize=450,250" />Premium

Förklarat: RSS:s förhållande till den nationella flaggan

Premium

Rahul’s Hitler-jämförelse: Så hur kom den tyska ledaren till … Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Efter Venkitaramans utnämning startade muslimska organisationer protester mot regeringen. I lördags höll Kerala Muslim Jamaat under ledning av Kanthapuram, som är känd för sin pro-CPI(M)-ståndpunkt, massiva protester i alla distrikt och krävde att regeringen skulle se över beslutet. De sa att CPI(M) inte borde skada ett segment som traditionellt står med partiet. Knappt två dagar efter protestmötena tog regeringen bort IAS-tjänstemannen.

På torsdagen, i en artikel i partitidningen “Deshabhimani”, motiverade CPI(M) statssekreterare Kodiyeri Balakrishnan beslutet att avlägsna Venkitaraman. Han skrev: “Venkitaraman togs bort som distriktssamlare med tanke på allmänhetens åsikter. LDF tar hänsyn till sådana demokratiska protester.”

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

BJP:s statspresident K Surendran hävdade att regeringens beslut att ta bort distriktssamlaren gav ut ett “fel och farligt meddelande”. Han tillade, “Det visar fegheten hos dem som sitter vid rodret. De har inte ryggraden för att genomföra ett beslut. Avlägsnandet av samlaren under påtryckningar ger ett felaktigt prejudikat.”

Den 20 juli ändrade den Vijayan-ledda administrationen sitt beslut att överlämna Waqf-styrelsens utnämningar till statens offentliga tjänstekommission efter pushback från muslimska organisationer och IUML. Vijayan ändrade sig i frågan först efter att han lyckats vinna förtroendet från pro-IUML-forskarnas organ Samastha Kerala Jem-iyyathul Ulama, som ledde protesten. Med detta slog Vijayan också en kil mellan Samastha och IUML, som alltid har seglat tillsammans i alla frågor som rör samhället.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket erbjuder du mer till mindre Köp nu