Midt i spenningen mellom Kina og USA: Jaishankar møter Blinken, diskuterer Lanka, ASEAN

0
50

Utenriksminister S Jaishankar med USAs utenriksminister Antony Blinken i Phnom Penh, Kambodsja, torsdag. (AP)

Utenriksminister S Jaishankar møtte USAs utenriksminister Antony Blinken i Kambodsjas hovedstad Phnom Penh torsdag. Møtet kommer på et tidspunkt da spenningen mellom USA og Kina er høy over Speaker i USAs hus Nancy Pelosi’s besøk til Taiwan.

I sine innledende bemerkninger på møtet, som fant sted i utkanten av et ASEAN-utenriksministermøte, refererte Blinken til bekymringer over «utfordringer» i Sri Lanka, Myanmar og situasjonen i Indo-Stillehavet.

“En varm samtale for å starte møter på sidelinjen av ASEAN-ministermøtet i Phnom Penh. Diskuterte det stadig styrkede forholdet mellom India og USA og den globale situasjonen med USAs utenriksminister @SecBlinken,” Jaishankar tvitret.

Blinken sa at USA og India er sterke talsmenn for ASEAN-sentraliteten i Indo-Stillehavet, ifølge det amerikanske utenriksdepartementet. “Vi er begge sterke talsmenn for ASEAN-sentralitet. Vi har en felles visjon sammen for et fritt og åpent Indo-Stillehavet som vi jobber med på så mange forskjellige måter hver eneste dag,” sa Blinken.

Les også |I møte med Jaishankar beskriver Blinken India som en «flott partner» til USA

“Og selvfølgelig har vi noen umiddelbare utfordringer som vi begge er opptatt av, for å inkludere situasjonen i Sri Lanka, Burma og en rekke andre hot spots,” han sa. “Så jeg ser veldig frem til igjen å kunne gå gjennom en rekke av disse problemene med vennen min, og så drar vi begge over til møtene våre.»

Mer fra Political Pulse

Klikk her for mer

Talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, Ned Price, sa at Jaishankar og Blinken “utvekslet synspunkter om globale og regionale spørsmål, inkludert Russlands brutale aggresjon mot Ukraina og implikasjonene det har hatt på matusikkerhet rundt om i verden”.

Forklart

Møte i nøkkeløyeblikk

India har så langt forsøkt å opprettholde diplomatisk balanse mellom Russland og det USA-ledede Vesten på russisk invasjon av Ukraina. Mens den har uttrykt bekymring over drapene i Bucha, har den stoppet opp med å fordømme Moskvas handlinger.

Les også |Forklart: Hvorfor Sri Lankas økonomi kollapset, og hva er det neste for øynasjonen?

Price sa: “De diskuterte Sri Lankas økonomiske krise og la vekt på at begge nasjonene står sammen med befolkningen på Sri Lanka og støtter deres ambisjoner om å vende tilbake til økonomisk og politisk stabilitet gjennom demokratiske og konstitusjonelle prosesser.”

En ekspert. Forklarer |Taiwan, Kina og USA – det store bildet i Indo-Stillehavet

Jaishankar møtte også Lankas utenriksminister Ali Sabry.

Han tvitret senere, “Et varmt første møte med FM Ali Sabry fra Sri Lanka. Gratulerer med det nye ansvaret. Bekreftet Indias forpliktelse, som en pålitelig venn og pålitelig partner, til økonomisk bedring og velvære på Sri Lanka. Neighborhood First.”

India har så langt utvidet nesten 4 milliarder dollar verdt økonomisk og humanitær bistand til Sri Lanka, som kjemper mot sin verste økonomiske krise siden 1948.

På Jaishankar-Blinken-møtet sa den amerikanske talspersonen også: “Sekretær Blinken fordømte det burmesiske militærregimets henrettelse av demokratiaktivister, og de diskuterte å fremme ansvarlighet for regimets grusomheter så vel som vår kollektive innsats for å sette Burma tilbake på veien mot demokrati. . De la også merke til vår felles innsats for å fremme et fritt, åpent, sikkert og velstående Indo-Stillehavet.»

Forklart |Hva førte til Sri Lankas økonomiske krise, og hvem hjelper?

India har uttrykt “dyp bekymring” over de nylige henrettelsene, men har ennå ikke fordømt Myanmars junta kraftig på grunn av disse siste handlingene.

Jaishankar, som deltok på India-ASEAN-ministermøtet, sa India og 10-nasjonsgruppen har “sterk konvergens” om Indo-Stillehavet, bekjempelse av trusselen om terrorisme og utviklingen i Ukraina og Myanmar.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

Han sa at India og Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) også har lignende syn på tilkoblingsprosjekter, som håndterer Covid-19-pandemien og spørsmål knyttet til nettsikkerhet.

Ministeren identifiserte det digitale domenet, helse, landbruk, utdanning og grønn vekst som områder som driver partnerskapet mellom de to sidene. “Digital, helse, landbruksutdanning og grønn vekst vil drive partnerskapet vårt. Act East utfolder seg jevnt og trutt,” han tvitret.

Subscriber Only StoriesSe alle

Premium

HC-dommer tar sveip ved 'overordnet domstol': Avkom av dommere bringer li…

Premium

En tegneserie om frihetskjempere til President Murmus likePremium

Thackeray-ledede Sena var villig til å alliere seg med BJP, men på betingelse av at Shi…

Premium

Å gjøre Ladakh til et unionsterritorium var ikke nok. Abonner nå for å få 66 % RABATT

India-ASEAN-utenriksministrene’ dialogen fokuserte på den generelle utviklingen i Indo-Stillehavsregionen og måter å utvide båndene ytterligere på mot bakgrunn av geopolitisk utvikling, inkludert krisen i Ukraina. Utenriksministrene diskuterte også situasjonen i Sør-Kinahavet, som er vitne til aggressiv oppførsel fra Kina.

TO ER ALLTID BEDRE | Vår toårige abonnementspakke tilbyr deg mer til mindre Kjøp nå