Mamata träffar Modi, söker frigörelse av avgifter enligt centrala system

0
105

Mamata Banerjee möter Narendra Modi på fredag. (Foto: ANI)

Västbengalens chefsminister Mamata Banerjee begärde på fredagen ingripande av premiärminister Narendra Modi för att få släppt Västbengalens andel från Centern gentemot ett antal system, inklusive MGNREGA och PM Awas Yojana, säger att de icke-frisläppande av medel har försatt landsbygdsbefolkningen i “stor nöd”.

Banerjee, som är på ett fyra dagar långt besök i Delhi, tog upp frågan med Modi under ett möte som varade i cirka 40 minuter på premiärministerns kansli.

Strax efter att ha träffat premiärministern gjorde Banerjee också ett artighetsbesök hos president Droupadi Murmu.

Banerjee överlämnade ett memorandum till premiärministern som listade många centrala planer, inklusive Samagra Shiksha Mission, Mid-Day Meal, Swachh Bharat Mission (landsbygd), livsmedelssubvention enligt bland annat National Food Security Act, för vilken centret påstås vara skyldigt medel till staten.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

Ny vicepresident Jagdeep Dhankhar, Mamata Banerjee bete noire, startade …

Premium

Vidarebosättning av flyktingar i Rwanda: En titt på Storbritanniens kontroversiella politikPremium

Förklarat: RSS:s förhållande till den nationella flaggan

Premium

Rahul’s Hitler-jämförelse: Så hur kom den tyska ledaren till att bli … Prenumerera nu för att få 66 % RABATT Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

“Med ett så stort belopp (1 00 968,44 crore Rs) som återstår på grund av kärnsektorer, skulle du utan tvekan inse att det börjar bli extremt svårt för delstatsregeringen att sköta ärendena och ta hand om folket i staten, ” skrev West Bengal CM.

Medan Trinamool-kongressens ledning har hävdat att Banerjees möte med Modi var “rent administrativt”, fanns det politiska spekulationer kring det, särskilt i ljuset av förfarandena från verkställighetsdirektoratet mot den tidigare västbengalens regeringsminister Partha Chatterjee i en påstådd bedrägeri med lärarrekrytering.

Förklarat

Tugdragning

Även på fredagen avfärdade Trinamools ledning dessa spekulationer och sa att Banerjee använde mötet för att säkra statens intressen. Banerjee talade inte med pressen efter mötet.

I promemorian betonade Banerjee att hon har tagit upp frågan om avgifter med premiärministern med jämna mellanrum, inklusive så sent som 9 juni och 12 maj.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

“MGNREGA är ett stort löneinkomststöd för de ekonomiskt svagare delarna på landsbygden. Awas Yojana och Gramin Sadak Yojana är betydelsefulla system för bostäder och förbindelser på landsbygden”, stod det i memorandumet och tillade att medel inte frigjordes trots att delstatsregeringen följde centrumets alla anvisningar.

“Men, pengar har ännu inte frigjorts…Jag kan också tillägga att Västbengalen är föregångaren i landet när det gäller att genomföra dessa planer…,” påpekade Banerjee i sin skriftliga inlaga till premiärministern.

På lördag är Banerjee planerad att delta i ett möte i den nationella kommittén om ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’ på Rashtrapati Bhavan. Hon kommer också att delta i ett möte i Niti Aayog Governing Council på söndag.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket erbjuder dig mer till mindre Köp nu