Kriminalisering av politik: SC avfärdar vädjan om förakt mot partichefer

0
46

Högsta domstolen i augusti 2021 hade uppmanat de politiska partierna att ladda upp detaljerna om pågående brottmål mot sina kandidater på sina webbplatser och sociala medieplattformar. (Express)

Högsta domstolen avslog i fredags en åklagande om att inleda föraktsförfaranden mot chefer för politiska partier för att de inte följt dess anvisningar för att förhindra kriminalisering av politik i Uttar Pradesh-församlingens omröstningar som hölls tidigare i år.

< p>En bänk av justitieråd B R Gavai och PS Narasimha sa att valkommissionen är den behöriga myndigheten i frågan.

Högsta domstolen hörde en vädjan ingiven av en advokat Brajesh Singh som begärde att inleda föraktsförfaranden mot flera partiledare inklusive Sonia Gandhi, Arvind Kejriwal och Akhilesh Yadav. I grunden hävdades att dessa parter inte följde högsta domstolens dom från augusti 2021 för att förklara brottsliga föregångare till dess kandidater till Uttar Pradesh-församlingen.

Högsta domstolen i augusti 2021 hade gett de politiska partierna i uppdrag att ladda upp detaljerna om pågående brottmål mot sina kandidater på sina webbplatser och sociala medieplattformar och skälen till att de valde dem, liksom för att inte ge biljett till dem utan brottsliga föregångare.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Venkaiah Naidu’s söndagsprofil: Slutet på sessionen

Premium

Yogimodellen

Premium

Ny vicepresident Jagdeep Dhankhar, Mamata Banerjee bete noire, startade …

Premium

Återbosätta flyktingar i Rwanda: En titt på Storbritanniens kontroversiella policy Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Det hade sagt att dessa uppgifter skulle publiceras inom 48 timmar efter valet av kandidaten eller minst två veckor före det första datumet för inlämnande av nomineringar , beroende på vilket som är tidigare.

Detaljen bör också publiceras på officiella sociala medieplattformar för de politiska partierna, inklusive Facebook och Twitter, och även i en lokal folkmun och en nationell tidning, enligt högsta domstolen.

I september 2018 hade en konstitutionsbänk med fem domare enhälligt ansett att alla kandidater måste deklarera sina kriminella föregångare till valkommissionen innan de tävlar omröstningar och efterlyste en bredare publicitet, genom tryckta och elektroniska medier om föregångare till kandidater.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Våra tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu