Jharkhand BJP-parlamentariker söker NIA-utredning om “islamisering” av skolor i staten

0
115

BJP MP Nishikant Dubey talar i Lok Sabha under pågående monsunsession i parlamentet i New Delhi, måndagen den 1 augusti 2022. (SANSAD TV/PTI Photo)

Under Zero Hour i Lok Sabha på Friday, sökte en hög BJP-ledare en undersökning av National Investigation Agency (NIA) om den påstådda “islamiseringen” av skolor i gränsdistrikten i Jharkhand; en BJD-ledare ville ha centrets ingripande för att få ett extra utlopp i Polavaram-dammen för att rädda vissa stamområden i Odisha från översvämningar; medan en AIMIM-medlem uppmanade regeringen att vidta åtgärder för att stävja bönders självmord.

Nishikant Dubey från BJP tog upp frågan om påstådd islamisering i sin delstat Jharkhand. Enligt Dubey, som är parlamentsledamot från Godda, har omkring 1 800 statligt stödda skolor lagt till “urdumedium” till sina namn i gränsdistrikten, som har en betydande befolkning av “illegala invandrare” från Bangladesh. Med hänvisning till en delstatsregeringsrapport sa han att dessa skolor har fastställt fredagen för veckolov istället för söndag. “Det visar den ökande islamiseringen av landet,” sade han, samtidigt som han sökte en utredning av NIA och blockerade finansieringen av dessa skolor.

Läs också |Ingen immunitet från arrestering i brottmål för parlamentsledamöter under sessionen: Venkaiah < p>AIMIM-medlemmen Syed Imtiaz Ali anklagade regeringen för att vara okänslig mot bönderna och hävdade att omkring 400 bönder har begått självmord fram till juli i år. “Vi har hört mycket om regeringens initiativ för jordbrukarnas välfärd. Men hur kommer det sig att det är så många bonde-självmord, frågade han och tillade att “eftersom regeringen inte hjälpte bönderna, tvingades de ta lån från privata banker till 25% till 32% ränta”. Han krävde att regeringen skulle ta reda på hur många bönder som har begått självmord och orsakerna. “Varför vidtar inte regeringen åtgärder för att stävja bönders självmord?…Att byta namn på platser är viktigare för centret”, sa Ali.

BJD’s Bhartruhari Mahtab tog upp översvämningssituationen i stamområdena i Odisha på grund av Polavaram-projektet. “Odisha, Madhya Pradesh och Andhra Pradesh 1980 hade gått med på Polavaram-projektet. Den totala reservoarkapaciteten var 36 lakh cusecs. Men Andhra Pradesh-regeringen höjde höjden på dammen och nu översvämmer den stora delar av Odisha”, sa han.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

Vidarebosättning av flyktingar i Rwanda: En titt på Storbritanniens kontroversiella politik

Premium

Förklarat: RSS:s förhållande till den nationella flagga

Premium

Rahul’s Hitler-jämförelse: Så hur kom den tyska ledaren till …Premium

HC-domaren sveper vid 'överlägsna domstol': Avkomma till domare tar med li. ..Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklarare i din inkorg

Mahtab påpekade att Andhra Pradesh-regeringen har sagt att de kommer att bygga vallar på båda sidor om floden som Odisha-regeringen protesterade. – Målet är anhängigt i Högsta domstolen. Med ökad höjd skapar Polavaram-projektet förödelse i vår stat och även i delar av Telangana. Jag skulle begära att regeringen imponerar på Andhra Pradesh-regeringen att ha en annan utsläppsväg…så att vår del av Odisha inte översvämmas”, sa han.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE |< /strong> Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu