Huspanelen uttrycker oro över nedgången i SC/ST-stipendiemottagarna

0
100

Siffrorna efter matrikelstipendier är också dystra, konstaterade kommittén. (Representativt foto)

EN PARLAMENTARISK kommitté har rekommenderat att föräldrarnas årsinkomst på Rs 2,5 lakh som gör Scheduled Caste and Scheduled Tribe-studenter berättigade till pre-matric och post-matric-stipendier revideras till Rs 8 lakh, vilket uttrycker “larm” över minskningen av antalet barn från reserverade kategorier som utnyttjar systemen under de senaste åren.

I rapporten presenterades för Lok Sabha på fredagen, utskottet för välfärd för SCs och STs, som leds av BJP MP Kirit Premjibhai Solanki, har “censurerat den diskriminerande handlingen” från ministeriet för social rättvisa och bemyndigande och ministeriet för stamfrågor vars riktlinjer styr de centralt sponsrade systemen.

“Utskottet är av uppfattningen att taket för föräldrar’ inkomstgränsen på Rs 2,5 lakh bör höjas med tanke på de nuvarande levnadskostnaderna och den ekonomiska tillväxten. Kommittén är bestört över att notera att medan takgränsen för EWS-sektioner har höjts från Rs 6 lakhs till Rs 8 lakhs, har samma parametrar inte tillämpats för SC/ST-studenter. Kommittén kritiserar detta diskriminerande agerande från ministeriets sida”, stod det i rapporten.

Enligt uppgifter i rapporten minskade antalet förmånstagare under programmet avsevärt under åren i Kendriya Vidyalayas. När det gäller stipendieprogrammet för förskolestudier var antalet förmånstagare under 2017-18, 2018-19, 2019-20, 2020-21 och 2021-22 10234, 10195, 10634, 9892 respektive 73. p>Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

'Vill visa att Indien kan ta fram mindre, kostnadseffektiva SLV': S Somanat…

Premium

Delhi Rewind: How Dilshad Garden började som en bit av Lahore

Premium

Venkaiah Naidu: Den motvillige vicepresidenten som kunde har varit mer

Premium

När Jagdeep Dhankhar flyttar till centrum, en Raj Bhavan-länkPrenumerera Nu för att få 66 % RABATT

Siffrorna för postmatrikelstipendier är också dystra, konstaterade kommittén. Under 207-18, 2018-19, 2019-20, 2020-21, 2021-22 var antalet förmånstagare 690, 818, 20124, 21212 och 852 i KV, enligt rapporten.

p>– Kommittén är ganska upprörd över att se att antalet barn som får stipendier är ganska magert. Från år 2017-18 är siffrorna på en konstant nedgång… kommittén är oroad över att notera att siffrorna för postmatrikelstipendier har sjunkit i jämförelse med prematriska stipendier. Det är snarare en fråga om allvarlig oro att antalet SC/ST-barn som tävlar om post-matric-kurser minskar”, står det.

Det underströk också att systemen fungerar som en katalysator för att öka förmånstagarnas ambitioner att fortsätta högre utbildning.

I enlighet med riktlinjerna får SC/ST-bidragsmottagare av pre-matric-programmet 225 Rs (daglärare) och Rs 525 (hostelites) per dag. De får också Rs 750 och Rs 1000 årligen för böcker. Under post-matrikelstipendier får SC-bidragsmottagare mellan Rs 2500 till Rs 13.500 årligen beroende på utbildningsnivå.

ST-bidragstagare mellan Rs 1200 till Rs 230 på månadsbasis beroende på kurser de är inskrivna i , stod det i rapporten. Båda departementen har framfört att det inte finns något förslag under behandling om att höja stipendiebeloppet.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket erbjuder dig mer till mindre Köp nu< i class="ie-arrow-right">