HC-dommer drar til “overordnet domstol”: Etterkommere av dommere tar med saksøkere, dropp navn

0
63

Justice Bhat ble utnevnt til HC-dommer i 2020

Uavhengigheten til rettsvesenet realiseres først når individuelle dommere forblir uavhengige, iht. Dommer P Krishna Bhat, som trakk seg som dommer ved Karnataka High Court på fredag.

“I mine øyne er trusselen mot 'Judiciary's uavhengighet' en myte. Uavhengigheten til rettsvesenet realiseres ved at en individuell dommer forblir uavhengig,” sa han på en avskjedsfunksjon som ble holdt torsdag.

“Hvis etterkommerne til dommerne ved den høyeste domstolen i landet oppsøker dommerne ved deres bolig med ivrige saksøkere på slep med et forsøk på å sende inn slipp og deretter dropper navnet på deres forfedre med hint av beskyttelse, så er det er et alvorlig problem for rettsvesenets uavhengighet,” la han til.

Justice Bhat ble utnevnt til dommer ved High Court i mai 2020 og hadde en toårig periode. Utnevnelsen hans var for øvrig i sentrum av en bitter kamp mellom Høyesterettskollegiet og regjeringen.

Subscriber Only StoriesView All

Premium< /figur>«Vil vise at India kan få frem mindre, kostnadseffektive SLV»: S Somanat…

Premium

Delhi Rewind: How Dilshad Garden startet som et stykke Lahore

Premium

Venkaiah Naidu: Den motvillige visepresidenten som kunne har vært mer

Premium

Når Jagdeep Dhankhar flytter til Centre, a Raj Bhavan linkAbonner Nå for å få 66 % rabatt

Mens navnet hans først ble anbefalt 23. august 2016 og ble gjentatt to ganger – 6. april 2017 og 15. oktober 2019. I et trekk som reiste spørsmål om anstendighet og prosess, hadde regjeringen skrevet til daværende sjefsjef i Karnataka High Court. Justice Dinesh Maheshwari direkte for å sette i gang en undersøkelse av en klage mot justice Bhat.

Les også |Bestikkelser har blitt rutine i Karnataka, sier HC mens han nekter kausjon til IAS-offiseren Manjunath

Justice Bhat ble utnevnt til distrikts- og sesjonsdommer i 1998 og fungerte som justissekretær ved Karnataka High Court og direktør for Karnataka Judicial Academy.

I sin avskjedstale understreket Justice Bhat at trusler mot uavhengigheten til rettsvesenet er innenfra.

“Det er et vagt og langvarig syn på at det er mindre trussel mot uavhengigheten til rettsvesenet skriftlig eller muntlig utenfra enn innenfra; på måten begjæringer, klager, beregnet merkevarebygging håndteres internt,” sa han.

Når det gjelder innflytelse på det underordnede rettsvesenet fra det høyere rettsvesenet, sa Justice Bhat at det er bekymringsfullt at “på avgjørende stadier i karrieren som prøvetid, forfremmelse osv. gir dommere visse ordre fordi de ble ‘fortalt’ så.”

“Hver gang det tar evigheter for dommere å uttale seg om en avvisningssøknad, begynner hvisking å gå rundt om integriteten til dommeren. Tilsvarende, hvis dommere blir funnet boltre seg i reisemål feriesentre i tvilsomt selskap, vil spørsmålet oppstå med hensyn til hans uavhengighet som dommer,” sa han.

Les også |KCET dokumentbekreftelse utsatt igjen, Karnataka HC for å høre sak på mandag

“Hvis en slik påstand blir etablert eller en slik oppfatning råder, er ikke dommeren uavhengig og troverdigheten er permanent svekket,” sa han.

Med henvisning til noen bekymringer i juridiske kretser om å ta opp saken distriktsdomstoler som “lavere eller underordnet rettsvesen”, sa Justice Bhat, “Disse tiltakene er anfall av overbærende nedlatenhet for å rense ens vage følelse av skyld.”