Home Svenska En serietidning om frihetskämpar av president Murmus gelikar

En serietidning om frihetskämpar av president Murmus gelikar

0

Enligt den senaste Amar Chitra Katha serietidningen om stamfrihetskämpar gjorde Sidhu och Kanhu Murmu uppror mot britterna och deras soldater.

Sidhu och Kanhu Murmu från Santhal-gemenskapen, och deras revolt mot britterna, har en framträdande plats i den senaste serieboken om stamfrihetskämpar som släppts av Centern. President Droupadi Murmu, som kommer från Odisha, tillhör samma Santhal-stam.

Enligt ett uttalande från kulturministeriet om utgivningen av den senaste Amar Chitra Katha-serieboken om stamfrihetskämpar, “revolterade Sidhu och Kanhu Murmu mot britterna och deras soldater. De ledde Santhal i Hul-upproret. Båda förråddes, fångades och hängdes.”

Läs också |Santhals och deras stora uppror 1855

Faktum är att president Murmu i sitt första tal som Indiens 15:e president också åberopade Santhal-revolutionen. ”Från Santhal-revolutionen, Paika-revolutionen till Kol-revolutionen och Bhil-revolutionen stärktes stambidraget i frihetskampen ytterligare. Vi blev inspirerade av Lord Birsa Munda jis uppoffring för socialt lyft och patriotism”, hade hon sagt.

För övrigt finner Birsa Munda också en stolt plats i komiken. “Birsa Munda, av Munda-stammen, blev en legend i sitt motstånd mot britterna. Han ledde mundan i en serie konfrontationer med dem. Han fångades och fängslades och dog enligt brittiska register i kolera. Han var 25 när han dog”, står det i uttalandet.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

5 sätt på vilka Samsung kan förbättra Galaxy Z Flip 4 och Fold 4

Premium

“Vill visa att Indien kan ta fram mindre, kostnadseffektiva SLV”: S Somanat…

Premium

Delhi Rewind: How Dilshad Trädgården började som en bit av Lahore

Premium

Makten i handväskan Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Santhal Hul ägde rum 1855-56 och leddes av Santhal adivasis och bönder i lägre kast som kämpade mot grymheterna hos godsägarna i den övre kasten, penninglångivare, handlare , polis och administrativa tjänstemän från Ostindiska kompaniet under det dåvarande Bengaliska presidentskapet.

Den tredje serieboken om berättelser om 20 Tribal Freedom Fighters lanserades tidigare i veckan i huvudstaden, i närvaro av unionens inrikesminister Amit Shah. Samlingen påminner om uppoffringarna från några av de modigaste män och kvinnor som inspirerade deras stammar och gav upp sina liv för att bekämpa det brittiska styret.

Kulturministeriet som en del av Azadi Ka Amrit Mahotsav har släppt bildböcker på 75 frihetskämpar i samarbete med Amar Chitra Katha (ACK) för att skapa medvetenhet bland ungdomar och barn om våra mindre kända hjältar i frihetskampens uppoffring och patriotism. Den första ACK-serieboken om Indiens 20 Women Unsung Heroes och den andra om berättelser om 15 kvinnor som valts in i den konstituerande församlingen släpptes tidigare.

Prominenta tribal frihetskämpar vars berättelser har inkluderats är : Tilka Majhi, som mobiliserade Pahadia-stammen, och senare hängdes; Thalakkal Chanthu från Kurichiyar-stammen; Budhu Bhagat av Oraon-stammen; Tirot Singh, en Khasi-hövding, som dog i fängelse; Raghoji Bhangre som tillhörde Mahadeo Koli-stammen; och Rendo Manjhi och Chakra Bisoi från Khond-stammen.