ED fryser tillgångar på 65 miljoner Rs för företag som driver kryptovalutabörs WazirX

0
46

Åtgärden kommer dagar efter att ED delgav WazirX ett meddelande enligt FEMA Act. (wazirx.com)

Enforcement Directorate (ED) sa på fredagen att de hade fryst banktillgodohavanden på 64,67 crore Rs som tillhör ett företag som driver en populär kryptovalutabörs, WazirX, och tillade att lokalerna för en direktör för företaget, Zanmai Labs, söktes i onsdags.

ED sa att de hade hittat bevis mot företaget när de undersökte icke-banksfinansiella företag (NBFC) och deras fintech-partners som ägnade sig åt rovdrift på utlåning. Efter att utredningen startade, sade det, stängde många av dessa företag butiken och avledde medel genom fintechs för att köpa kryptotillgångar, som sedan tvättades utomlands.

“Dessa företag och de virtuella tillgångarna går inte att spåra för tillfället. Kallelse utfärdades till kryptobörserna. Det kan ses att det maximala beloppet av medel har omdirigerats till WazirX-börsen och att kryptotillgångarna som köpts på detta sätt har omdirigerats till okända utländska plånböcker”, sa ED i ett uttalande.

NBFCs påstås ha använt telefonsamtal som missbrukat personuppgifter och använt grovt språk för att pressa ut höga räntor från låntagare. Olika fintechs med stöd av kinesiska fonder kunde inte få NBFC-licenser från RBI. “Så de utarbetade MoU-rutten med nedlagda NBFC:er för att piggyback på sina licenser. Efter att brottsutredningen inleddes har många av dessa fintech-appar stängt butiken och omdirigerat de enorma vinster som tjänats in med detta tillvägagångssätt”, sa ED.

Enligt ED har Zanmai Labs skapat ett nät av avtal med Crowdfire Inc. USA, Binance (Caymanöarna) och Zettai Pte Ltd, Singapore, för att skymma ägandet av kryptobörsen.

“Tidigare hade deras verkställande direktör, Mr Nischal Shetty, hävdat att WazirX är en indisk börs som kontrollerar alla krypto-till-krypto- och INR-till-krypto-transaktioner och endast har en IP och förmånsavtal med Binance. Men nu hävdar Zanmai att de endast är inblandade i INR-till-krypto-transaktioner och alla andra transaktioner görs av Binance på WazirX. De ger motsägelsefulla och tvetydiga svar för att undvika tillsyn från indiska tillsynsmyndigheter”, står det i uttalandet från ED.

Enligt ED arbetar WazirX på molnbaserad programvara (@AWS Mumbai) och alla dess anställda arbetar hemifrån. Dess registrerade kontor är ett coworking-utrymme med två stolar med Wework, och alla krypto-till-krypto-transaktioner kontrolleras av Binance (som återigen är utan något känt kontor, någon känd anställd och sällan svarar på frågor på legal@binance.com), sa byrån.

”Trots att WazirX gav upprepade möjligheter, misslyckades WazirX med att ge kryptotransaktionerna från de misstänkta fintech-appbolagen och avslöja KYC [känn-din-kund-detaljerna] för plånböckerna. De flesta av transaktionerna registreras inte heller på blockkedjan, säger ED:s uttalande.

Enligt ED sa WazirX att före juli 2020 registrerade det inte ens detaljer om bankkontot från vilket pengar kom in till börsen för att köpa kryptotillgångar. “Ingen fysisk adressverifiering görs. Det finns ingen kontroll på källan till medel för deras kunder… På grund av att direktören för WazirX-börsen inte samarbetade, genomfördes en sökoperation under PMLA den 3.8.2022..,” sa ED och tillade att Sameer Mhatre, en direktör för börsen, vägrade att ge detaljer om transaktionerna relaterade till kryptotillgångar som köpts med intäkter från bedrägerier i appar med omedelbara lån.

Enligt ED hade slappa KYC-normer, lös regulatorisk kontroll av transaktioner mellan WazirX och Binance, utebliven registrering av transaktioner på blockkedjor för att spara kostnader och utebliven registrering av KYC-detaljer för de motsatta plånböckerna säkerställt att WazirX inte kunde ge någon redogöra för de saknade kryptotillgångarna.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

“Vill visa att Indien kan ta fram mindre, kostnads- effektiv SLV': S Somanat…

Premium

Delhi Rewind: How Dilshad Garden började som en del av Lahore

< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

Venkaiah Naidu: Den motvillige vicepresidenten som kunde har varit mer

Premium

När Jagdeep Dhankhar flyttar till centrum, en Raj Bhavan-länkPrenumerera Nu för att få 66 % RABATT

“Det har inte gjort några ansträngningar för att spåra dessa kryptotillgångar. Genom att uppmuntra otydlighet och ha slappa AML-normer (anti-penningtvätt) har man aktivt hjälpt runt 16 anklagade fintech-företag att tvätta vinning av brott med hjälp av kryptorutten. Därför motsvarar lös egendom till en omfattning av Rs. 64,67 crore som låg med WazirX frystes under PMLA 2002″, står det i ED:s uttalande.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket erbjuder dig mer till mindre Köp nu