Dhankhar kommer att väljas till vicepresident, siffror bestämt mot Alva i lördagens omröstning

0
126

NDA:s vicepresidentkandidat Jagdeep Dhankhar med premiärminister Narendra Modis försvarsminister Rajnath Singh BJP National President JP Nadda och andra efter att ha lämnat in sina nomineringshandlingar för vicepresidentvalet i parlamentshuset. (Expressfoto av Prem Nath Pandey)

I en bitter politisk strid som rasar mellan den BJP-ledda NDA-regeringen och oppositionen kommer parlamentariker att rösta på lördag för att välja Indiens nästa vicepresident i en tävling av konkurrerande ideologier mellan NDA-kandidaten, Jagdeep Dhankhar, och oppositionens nominerade, Margaret Alva.

Siffrorna i vicepresidentsundersökningen är staplade till Dhankhars fördel och det ska ses om oppositionen kommer att drabbas igen av korsröstning som vad man såg i presidentvalet förra månaden.

In Premium Now |Vicepresident: Posten, bestämmelserna och det förflutna

Oppositionslägret är uppenbarligen splittrat igen. Trinamool Congress (TMC), det näst största oppositionspartiet efter kongressen i parlamentet med 36 parlamentsledamöter i båda kamrarna, har beslutat att avstå från lördagsomröstningen. Medan Aam Aadmi Party (AAP), TRS, AIMIM och JMM har meddelat sitt stöd för Alva, har BSP och TDP beslutat att backa Dhankhar.

JMM, som styr Jharkhand hade i allians med kongressen och andra partier stött NDA:s kandidat, Droupadi Murmu, i presidentvalet, som blev den första stam som blev Indiens president.

Berättelser endast för prenumeranterVisa allaPremium

5 sätt på vilka Samsung kan förbättra Galaxy Z Flip 4 och Fold 4

Premium

“Vill visa att Indien kan ta fram mindre, kostnadseffektiva SLV”: S Somanat…

Premium

Delhi Rewind: How Dilshad Trädgården började som en bit av Lahore

Premium

Kraften i handväskan Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Både YSRCP och BJD, med en sammanlagd röstlängd på 52 röster, har beslutat att stödja Dhankhar. De två partierna hade också stött NDA-nominerade i presidentvalet.

Förklarat |Hur Indiens vicepresident väljs, vad konstitutionen säger om inlägget

Rösterna kommer att räknas på själva lördagen och nästa vicepresident kommer att avlägga ed den 11 augusti – en dag efter att mandatperioden för den sittande V-P M Venkaiah Naidu slutar. Valkollegiet för V-P-mätningarna består av totalt 788 ledamöter från båda kamrarna i parlamentet. Det finns för närvarande åtta lediga platser i Rajya Sabha.

I presidentundersökningen hade Murmu fått 540 röster från parlamentsledamöter. Av de 748 rösterna bland parlamentsledamöter som tillfrågades då kunde den gemensamma oppositionens kandidat, Yashwant Sinha, precis få 208 röster – en lägre siffra än väntat.

Mer från politisk puls

Klicka här för mer

I V-P valkollegiet har BJP enbart 394 röster. Med allierade och stödjande partier hävdar NDA över 510 röster. I skarp kontrast har oppositionen på papperet nära 200 röster. Presidentundersökningen hade sett korsröstningar från 17 parlamentsledamöter, mestadels till förmån för Murmu.

Opinion |Inside Track: Tuff vicepresident sökes

Alva, en tidigare fem mandat parlamentsledamot i kongressen, unionsminister och guvernör, har utformat V-P-valet som en “folkomröstning” om det sätt på vilket parlamentet sköts och “fördelningen i den grundläggande demokratiska processen att bygga konsensus i viktiga nationella frågor”. Å andra sidan har Dhankhar, den tidigare västbengalens guvernör och BJP-ledare, sagt att han “alltid kommer att sträva efter att stärka landets demokratiska värden”.

Alva har hävdat att parlamentet praktiskt taget har stått stilla då kommunikationen mellan medlemmarna från den styrande sidan och oppositionen har brutit samman nu. “Det finns misstro, ilska och oförmåga att diskutera frågor av kritisk nationell betydelse utan personliga angrepp och övergrepp. Detta förminskar parlamentet och dess ledamöter i folkets ögon”, hade hon skrivit i ett brev till parlamentsledamöterna.

Även i Political Pulse |Varför Mayawati stöder Murmu och Dhankhar

Argumenterar att “ Tiden för förändring är nu”, hade hon sagt, “anledningen till att valet till vicepresidentposten inte är föremål för partipisk och sluten omröstning är att ge medlemmarna en möjlighet att rösta utan rädsla för en kandidat som de tror kommer att göra rättvisa åt denna kritiska position. En kandidat som kommer att vara opartisk, orädd och styra överhuset på ett sätt som anstår dess status.”

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket erbjuder dig mer till mindre Köp nu