Analyser: Domen mot Jones stoppar inte lögnerna

0
89

Domen mot konspirationsteoretikern Alex Jones kommer inte att sätta stopp för det fenomen han och hans Infowars är galjonsfigurer för – mediepersonligheter som kapitaliserar på lögner, skriver Kevin Roose i en analys för New York Times. Jones framtoning och retorik – och hans oförblommerade sätt att basunera ut konspirationsteorier – har gett avtryck både i representanthuset och i populära högermedier som Fox News och Newsmax, enligt Roose. ”Även utanför politiken har Jones koleriska, storögda stil påverkat det sätt som en ny generation konspirationsteoretiker söker berömmelse online på.” Rättegången mot Jones präglades av samma teatrala inslag som han själv gjort sig känd för – för honom var det bara en ny show med en annan publik, skriver Molly Roberts i Washington Post. Det mest uppseendeväckande var, enligt Roberts, när Jones ”tvingades erkänna att han inte tror på sitt eget fantasiland” och medgav att Sandy Hook-massakern verkligen inträffade och att juryn inte var handplockad av hans politiska fiender.