Amerikanske arbeidsgivere legger til 528 000 jobber; arbeidsledigheten faller til 3,5 prosent

0
54

Markedene forbereder seg på flere større økninger enn vanlig, på toppen av noen nedslående signaler om økonomien og bedriftens fortjeneste, inkludert en rekordlav foreløpig avlesning på forbrukernes sentiment surnet av høye bensinpriser. (AP)

I tross for angsten for en mulig lavkonjunktur og rasende inflasjon, la amerikanske arbeidsgivere til fantastiske 528 000 jobber forrige måned, og gjenopprettet alle jobbene som ble tapt i koronakrisen. Arbeidsledigheten falt til 3,5 %, det laveste siden pandemien rammet tidlig i 2020. Julis jobbskaping var 130 000 flere enn de som ble produsert i juni, og den mest siden februar.

De rødglødende jobbtallene fra arbeidsdepartementet på fredag ​​kommer midt i en økende konsensus om at den amerikanske økonomien mister fart. Den amerikanske økonomien krympet i de to første kvartalene av 2022 – en uformell definisjon av resesjon. Men de fleste økonomer mener det sterke arbeidsmarkedet har hindret økonomien i å gli inn i en nedgangsperiode.

Fredagens overraskende sterke rapport vil utvilsomt intensivere debatten om hvorvidt Amerika er i en resesjon eller ikke. «Resession – what recession?’’ skrev Brian Coulton, sjeføkonom i Fitch Ratings, etter at tallene kom ut. «Den amerikanske økonomien skaper nye arbeidsplasser med en årlig rate på 6 millioner – det er tre ganger raskere enn det vi normalt ser historisk sett i et godt år. ''Økonomer hadde forventet bare 250 000 nye jobber denne måneden.

Det er selvfølgelig politiske implikasjoner i jobbtallene fredag: Amerikanerne har blitt stadig mer engstelige for stigende priser og risikoen for resesjon. Det er absolutt i forkant av velgerne under midtveisvalget i november når president Joe Bidens demokrater forsøker å opprettholde kontrollen over Kongressen.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

'Vil vise at India kan få frem mindre, kostnadseffektive SLV': S Somanat…Premium

Delhi Rewind: How Dilshad Garden startet som en del av Lahore

Premium

Venkaiah Naidu: Den motvillige visepresidenten som kunne vært merPremium

Når Jagdeep Dhankhar flytter til Centre, en Raj Bhavan-kobling Abonner nå for å få 66 % RABATT

Biden tok æren for det spenstige arbeidsmarkedet fredag, og sa “det er resultatet av min økonomiske plan.” Presidenten har økt jobbveksten gjennom sin 1,9 dollar hjelpepakke for koronavirus og 1 milliard dollar todelt infrastrukturlov i fjor. Republikanske lovgivere og noen ledende økonomer peker imidlertid på at offentlige utgifter er årsaken til nåværende inflasjonsnivåer som ikke har blitt sett på 40 år. Og for millioner av amerikanere er det den falmende kraften til lønnsslippene midt i skyhøy inflasjon som forblir i sentrum. Timeinntektene ga en sunn økning på 0,5 % forrige måned og steg 5,2 % det siste året.

Det er ikke nok til å holde tritt med inflasjonen, noe som betyr at mange amerikanere, spesielt de fattigste, må slanke seg i møte med høye priser på dagligvarer, bensin og til og med skolemateriell. «Det er mer arbeid å gjøre, men dagens jobbrapport viser at vi gjør betydelige fremskritt for arbeiderfamilier, sa Biden fredag.

Arbeidsdepartementet reviderte også ansettelsen i mai og juni, og sa at det ble opprettet 28 000 ekstra jobber i løpet av disse månedene. Jobbveksten var spesielt sterk forrige måned i helsesektoren og på hoteller og restauranter. Arbeidsløsheten falt da antallet amerikanere som sa at de hadde jobber steg med 179 000 og antallet som sa at de var arbeidsledige falt med 242 000. Men 61 000 amerikanere falt ut av arbeidsstyrken i juli, og reduserte andelen av de som jobber eller søker arbeid til 62,1 % forrige måned fra 62,2 % i juni.

Selv om et sterkt arbeidsmarked er en god ting, gjør det det også mer sannsynlig at Federal Reserve vil fortsette å heve renten for å avkjøle økonomien. «Arbeidsmarkedets styrke i møte med … renteinnstramming fra Fed allerede i år viser tydelig at Fed har mer arbeid å gjøre,’ sa Charlie Ripley, senior investeringsstrateg hos Allianz Investment Management. “Samlet sett burde dagens rapport sette forestillingen om en kortsiktig resesjon på baksiden for nå.?

På Wall Street var S&P 500 0,1 % lavere etter å ha slettet nesten alt av et tidligere tap på mer enn 1 %. Investorer ser ut til å veie det positive ved et sterkt arbeidsmarked mot muligheten for at Fed vil fortsette å øke renten aggressivt for å avkjøle økonomien og inflasjonen. Forsøket på å tolke svært divergerende økonomiske data gjøres både på Wall Street og på Main Street. New Yorker Karen Smalls, 46, begynte å søke arbeid for tre uker siden som støttepersonell for sosialarbeidere. «Jeg skjønte ikke hvor godt arbeidsmarkedet er akkurat nå,» sa hun kort tid etter å ha avsluttet sitt femte intervju denne uken.

«Du ser på nyhetene og ser alle disse dårlige rapportene … men arbeidsmarkedet er fantastisk akkurat nå.'' En alenemor, hun vurderer flere tilbud, ser etter et som er i nærheten av hjemmet hennes på Manhattan og betaler nok til å la henne ta seg av de to barna sine.

< p>Det er langt unna situasjonen for to år siden da pandemien brakte det økonomiske livet til nesten stillstand da selskaper la ned og millioner av mennesker ble hjemme. I mars og april 2020 kuttet amerikanske arbeidsgivere svimlende 22 millioner arbeidsplasser og økonomien stupte inn i en dyp to-måneders resesjon.

Men massiv statlig bistand – og Feds beslutning om å kutte interessen renter og øse penger inn i finansmarkedene – førte til en overraskende rask bedring. Fabrikker, butikker, havner og godsverft ble overveldet av bestillinger og kjempet for å bringe tilbake arbeiderne de permitterte da covid-19 rammet.

Resultatet har vært mangel på arbeidere og forsyninger, forsinkede forsendelser — og stigende priser. I USA har inflasjonen økt jevnt og trutt i mer enn ett år. I juni steg konsumprisene 9,1 % fra året før – den største økningen siden 1981. Fed undervurderte inflasjonens oppblomstring, og trodde prisene steg på grunn av midlertidige flaskehalser i forsyningskjeden. Den har siden erkjent at den nåværende bølgen av inflasjon ikke er, som den en gang ble referert til, «forbigående».

– Nå reagerer sentralbanken aggressivt. Den har hevet den korte referanserenten fire ganger i år, og flere renteøkninger venter. I en rapport fylt med stort sett gode nyheter, la Labour Department merke til at 3,9 millioner mennesker jobbet deltid av økonomiske årsaker i juli. , opp med 303 000 fra juni. I følge Labour-økonomene reflekterte dette en økning i antall personer som fikk timene kuttet på grunn av svakt arbeid på forretningsforholdene.

''Noen arbeidsgivere rapporterer også om tegn på slakk i arbeidsmarkedet. Aaron Sanandres, administrerende direktør og medgründer Untuckit, et klesselskap på nett med nesten 90 butikker, har lagt merke til at det de siste ukene har vært litt lettere å fylle jobber hos bedriftens hovedkvarter i New York og deltidsroller i butikkene. For eksempel bemerket Sanandres at selskapet hans var i stand til å ansette to personer innen e-handel på mindre enn en måned. Tidligere tok det mer enn dobbelt så lang tid.

“Vi har hatt en mengde kandidater,” la Sanandres til. Han sa også at arbeidsmarkedet har løsnet for ingeniører, sannsynligvis som et resultat av noen permitteringer i teknologiselskaper. Untuckit, som mange forhandlere, har mistet en god del timearbeidere til gig-jobber som tilbyr mer fleksibilitet. Sanandres sa at selskapet fortsatt kjemper mot den konkurransen, men det blir lettere. Arbeidsdepartementet rapporterte tirsdag at arbeidsgivere la ut 10,7 millioner ledige stillinger i juni – et sunt antall, men det laveste siden september.

Selv med en viss innstramming i arbeidsmarkedet i enkelte sektorer, viser sysselsettingsdataene som ble offentliggjort fredag, rungende. et forbløffende sterkt arbeidsmarked i USA «Undervurder det amerikanske arbeidsmarkedet på egen risiko,” sa Nick Bunker, leder for økonomisk forskning ved Indeed Hiring Lab. “Ja, produksjonsveksten kan avta og de økonomiske utsiktene har noen skyer i horisonten. Men arbeidsgivere prøver fortsatt å ansette flere arbeidere.

TO ER ALLTID BEDRE | Vår toårige abonnementspakke gir deg mer til mindre Kjøp nå