Home Svenska Vittnar om skräckfängelset: Tortyr och svältkost

Vittnar om skräckfängelset: Tortyr och svältkost

0

Skrik från torterade soldater som överröstas med musik, överfulla celler och toaletter, och 50 gram bröd om dagen. Så beskriver överlevaren Anna Vorosjeva sina 100 dagar i fängelset Oljonivka i Donetsk, där minst 50 personer dog i en explosion i slutet av juli, för The Guardian. – Vi kallades nazister och terrorister. En kvinna i min cell var en gravid sjuksköterska från Azovstal. Jag frågade om jag fick ge henne mat, men fick nej eftersom de sa att hon var en mördare. De manliga fångarna släpades regelbundet från sina celler och torterades, enligt Vorosjeva. I explosionen dödades 53 fångar och 75 skadades, enligt ryska uppgifter. Ryssland hävdar att Ukraina utförde attacken med ett amerikanskt HIMARS-robotsystem, men satellitbilder och oberoende analyser tyder på att en kraftfull bomb som detonerades inuti fängelset.