Home Norsk Russisk domstol dømmer den amerikanske basketballstjernen Brittney Griner til ni års fengsel

Russisk domstol dømmer den amerikanske basketballstjernen Brittney Griner til ni års fengsel

0

Dommeren ga også en bot på 1 million rubler (omtrent $16 700). (AP)

Den amerikanske basketballstjernen Brittney Griner ble torsdag dømt i Russland for besittelse av narkotika og dømt til ni års fengsel etter en politisk ladet rettssak som kom midt i skyhøye spenninger mellom Moskva og Washington over Ukraina og kan føre til en fangeutveksling med høy innsats mellom de to verdensmaktene.

Den 31 år gamle Griner, en to ganger amerikansk olympisk mester og en åtte ganger alle -stjerne med WNBA’s Phoenix Mercury lyttet med et tomt uttrykk mens en tolk oversatte dommen av dommer Anna Sotnikova. Dommeren ga også en bot på 1 million rubler (omtrent $16 700).

USAs president Joe Biden fordømte dommen og dommen som «uakseptabel». “Jeg ber Russland om å løslate henne umiddelbart slik at hun kan være sammen med sin kone, sine kjære, venner og lagkamerater,” sa Biden og la til at han vil fortsette å jobbe for å bringe hjem Griner og Paul Whelan, en amerikaner som er fengslet i Russland. en spionasjedom.

Tidligere i sesjonen, med en overbevisning alt annet enn sikker, appellerte en emosjonell Griner til retten for mildhet. Hun sa at hun ikke hadde til hensikt å bryte loven ved å ta med vape-patroner med cannabisolje da hun fløy til Moskva i februar for å spille basketball i byen Jekaterinburg.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

J&K ser fall i militante angrep, men skifte i rekrutteringsstrategi …

Premium

Mansukh Mandaviya på Express Adda: Ingen fattig person bør dø i dette landet.. .

Premium

UPSC Key-4. august 2022: Hvorfor du bør lese “Revdi Culture” eller “Indian D. ..Premium

Tilbaketrekking av lov om personvern: Hvem drar nytte av forsinkelsen? Abonner nå for å få 66 % RABATT

“Jeg vil be om unnskyldning til lagkameratene mine, klubben min, fansen min og byen (Yekaterinburg) for min feil jeg gjorde og flauheten jeg påførte dem,” sa Griner, mens stemmen hennes sprakk. “Jeg vil også be om unnskyldning til foreldrene mine, søsknene mine, Phoenix Mercury-organisasjonen hjemme, de fantastiske kvinnene i WNBA og min fantastiske ektefelle hjemme.” I henhold til russisk lov risikerer den 31 år gamle Griner inntil 10 års fengsel, men dommerne har betydelig spillerom når det gjelder straffutmålingen.

Forklart |WNBA-stjernen Brittney Griners varetektsfengsling i Russland

Hvis hun ikke går fri, oppmerksomheten vil rettes mot muligheten for et fangebytte med høy innsats som ble foreslått forrige uke av USAs utenriksminister Antony Blinken til sin russiske motpart.

Griner sa at hun gjorde “en ærlig feil” da hun brakte vape-patronene inn i Russland, og la til: “Jeg håper i din kjennelse at det ikke ender livet mitt.” Griner sa at Jekaterinburg, en by øst for Uralfjellene, hadde blitt hennes «andre hjem».

“Jeg hadde ingen anelse om at laget, byene, fansen, lagkameratene mine ville gjøre et så stort inntrykk på meg i løpet av de 6 1/2 årene jeg tilbrakte her,” sa hun. «Jeg husker tydelig at jeg kom ut av treningsstudioet og alle småjentene som stod på tribunen der og ventet på meg, og det var det som fikk meg til å komme tilbake hit.»

Aktor Nikolai Vlasenko insisterte på at Griner pakket cannabisoljen bevisst, og han ba retten om å gi Briner en bot på 1 million rubler (omtrent $16 700) i tillegg til fengselsstraffen.

Advokater for Phoenix Mercury-senteret og to ganger olympisk gullmedaljevinner har forsøkt å styrke Griners påstand om at hun ikke hadde noen kriminelle hensikter og at beholderne havnet i bagasjen hennes ved en feiltakelse. De presenterte karaktervitner fra Yekaterinburg-laget som hun spiller for i WNBA offseason og skriftlig vitnesbyrd fra en lege som sa at han foreskrevet henne cannabis for smertebehandling fra skader påført i basketballkarrieren hennes.

Les også |Forklart: Hvem er Victor Bout, den russiske våpenhandleren USA kan bytte ut med Brittney Griner?

Advokaten hennes, Maria Blagovolina, hevdet at Griner bare brukte cannabisen i Arizona, der medisinsk marihuana er lovlig.

Hun understreket at Griner pakket i all hast etter en utmattende flytur og led av konsekvensene av Covid-19. Blagovolina påpekte også at analysen av cannabis funnet i Griners besittelse var mangelfull og brøt med juridiske prosedyrer.

Blagovolina ba retten om å frifinne Griner, og la merke til at hun ikke hadde noen tidligere kriminell rulleblad og hyllet henne rolle i “utviklingen av russisk basketball.”

En annen forsvarsadvokat, Alexander Boykov, la vekt på Griners rolle i å ta Jekaterinburg-laget til å vinne flere mesterskap, og la merke til at hun var elsket og beundret av lagkameratene. Han sa til dommeren at en domfellelse ville undergrave Russlands innsats for å utvikle nasjonal idrett og få Moskvas oppfordring til å avpolitisere sport til å høres overfladisk ut.

Boykov la til at selv etter arrestasjonen hennes, vant Griner sympatien til både vokterne og fengselsinnsatte, som støttet henne ved å rope: «Brittney, alt vil ordne seg!» da hun gikk turer i fengselet.

Les også |Amerikansk basketballstjerne arrestert i Russland ber president Joe Biden om hjelp

Før rettssaken hennes startet i juli, utpekte utenriksdepartementet henne som «feilaktig arrestert», og flyttet saken hennes under tilsyn av sin spesielle presidentutsending for gisselsaker , faktisk regjeringens sjefsgisselforhandler.

Siste uke, i et ekstraordinært grep, snakket Blinken med Russlands utenriksminister Sergey Lavrov, og oppfordret ham til å akseptere en avtale der Griner og Whelan ville gå inn under gratis.

Lavrov-Blinken-anropet markerte den høyeste kjente kontakten mellom Washington og Moskva siden Russland sendte tropper inn i Ukraina for mer enn fem måneder siden. Den direkte kontakten over Griner er i strid med USAs forsøk på å isolere Kreml.

Folk som er kjent med forslaget sier det ser for seg å handle Griner og Whelan for den beryktede våpenhandleren Viktor Bout, som betjener en fengselsstraff i USA. Det understreker det offentlige presset som Det hvite hus har møtt for å få Griner løslatt.

Pressesekretær i Det hvite hus, Karine Jean-Pierre, sa mandag at Russland har gitt et “ond tro”-svar til den amerikanske regjeringen’ s tilbud, et mottilbud som amerikanske tjenestemenn ikke anser som seriøst. Hun nektet å utdype det.

Russiske tjenestemenn har hånet amerikanske uttalelser om saken og sagt at de viser manglende respekt for russisk lov. De forble poker-ansiktet, og oppfordret Washington til å diskutere problemet gjennom “stille diplomati uten utgivelser av spekulativ informasjon.”

TO ER ALLTID BEDRE | Vår toårige abonnementspakke tilbyr deg mer til mindre Kjøp nå