Pakistans före detta premiärminister Imran Khan riskerar att bli diskvalificerad

0
43

Enligt pakistanska medier hade Khan tjänat 36 miljoner Rs på försäljningen av tre dyra klockor som gavs av besökande dignitärer från vänliga Gulfländer.(Reuters)

Pakistan’ s styrande allians lämnade på torsdagen in en petition till valkommissionen som begärde livstidsdiskvalifikation av förre premiärministern Imran Khan för att inte avslöja information om gåvorna som mottagits från Toshakhana i hans tillgångsdeklaration.

Framställningen som lämnats in av Pakistan Democratic Movement (PDM) begärde Khans livstidsdiskvalifikation enligt artikel 62(1)(f) i landets konstitution, vilket är samma bestämmelse enligt vilken den tidigare premiärministern Nawaz Sharif diskvalificerades 2017, rapporterade Express Tribune.

Framställningen hävdar att ordföranden i Pakistan Tehreek-e-Insaaf (PTI) inte avslöjade informationen om de gåvor som mottagits från Toshakhana i sin tillgångsdeklaration och därför borde diskvalificeras enligt bestämmelsen i artikel 62.1(f), som nämner förutsättningen för att en riksdagsledamot ska vara “sadiq och ameen” (ärlig och rättfärdig).

Läs också |Pakistan valbyrå reglerar före detta premiärministern Imran Khans parti fick illegala medel

I enlighet med Pakistans lag måste alla gåvor som tas emot från dignitärer i en främmande stat förvaras i Toshakhana eller statens förvaringsinstitut.

Berättelser endast för prenumeranterVisa allaPremium

UPSC Key-5 augusti 2022: Varför bör du läsa “Family Courts” eller “Medical …

Premium

Förklarat: Vad är Taiwans ‘porcupine strategi’ till pro…Premium

‘Vi drivs kulturellt, tekniskt mot ångest-in…

Premium

J&K ser ett fall i militanta attacker, men en förändring i rekryteringsstrategi … Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Färdet Toshakhana skapade rubriker efter Pakistan Information Commission (PIC) — ett oberoende och självständigt tillsynsorgan som inrättats enligt avsnitt 18 i lagen om rätt till tillgång till information — accepterade en ansökan och beordrade kabinettsavdelningen att tillhandahålla informationen om de gåvor som dåvarande premiärminister Khan mottog från utländska dignitärer.

Enligt pakistanska medier hade Khan tjänat 36 miljoner Rs på försäljningen av tre dyra klockor begåvad av att besöka dignitärer från vänliga Gulfländer.

Medan han svarade på Toshakana-kontroversen tidigare i april, hade Khan sagt att det var hans gåvor, så det var hans val om han skulle behålla dem eller inte. “Mera Tohfa, Meri Marzi [min gåva, mitt val],” hade han sagt.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu