Mitt i protester godkänner Rajya Sabha lagförslaget för familjedomstolar

0
20

Medlemmar protesterar i Rajya Sabha under pågående monsunsession i parlamentet i New Delhi, torsdagen den 4 augusti 2022. (SANSAD/PTI Photo)

RAJYA SABHA antog på torsdagen The Family Courts (ändringsförslag), som syftar till att utöka det lagstadgade skyddet till familjedomstolar inrättade i Himachal Pradesh, Nagaland. Lagförslaget antogs mitt i protester och sloganer från oppositionen över påstått missbruk av centrala organ.

Medan lagförslaget lades fram av unionsministern för lag och rättvisa Kiren Rijiju, försökte kongressens parlamentsledamot Jairam Ramesh ta upp en sak. av ordning men det förnekades av vice ordförande Harivansh Narayan Singh, som sa att en ordningsfråga endast kan tas upp “i relation till parlamentets ärenden för tillfället”.

En ordningsfråga är i huvudsak en invändning om att förfarandet strider mot en regel från kammaren.

TMC-ledamoten Derek O Brien sa att med förbehåll för konstitutionen och parlamentets regler har varje medlem yttrandefrihet. Som svar sa unionsminister Bhupendra Yadav: “Ledamöterna har yttrandefrihet. Konstitutionen ger inte frihet för ‘hungama’.”

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium< /figur>UPSC Key-5 augusti 2022: Varför du bör läsa “Family Courts” eller “Medical …

Premium

Förklarat: Vad är Taiwan' 8217;s ‘porcupine strategi’ för att pro…

Premium

‘Vi drivs kulturellt, tekniskt mot ångest- i…

Premium

J&K ser ett fall i militanta attacker, men en förändring i rekryteringsstrategi … Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

När vi diskuterade lagförslaget sa BJP-parlamentarikern Saroj Yadav att västerländska begrepp långsamt inkräktar på indiska värderingar, särskilt i familjerelaterade frågor.

“Vi behöver fler familjedomstolar för att säkerställa att äktenskapsmål tas upp snabbare. Vi måste skydda den indiska kulturen. Ett av de västerländska begreppen som vi ofta hör om är samkönade äktenskap. Det här strider mot indisk kultur”, sa hon.

Lagminister Rijiju sa att det för närvarande finns 715 familjedomstolar i 26 delstater och unionsterritorier över hela landet, inklusive i Himachal Pradesh och Nagaland, de två stater där lagförslaget syftar till att utöka det juridiska stödet till redan existerande domstolar.

“Om vi ​​inte införde en lagstiftning för att utvidga lagstadgade befogenheter till tre familjedomstolar i Himachal Pradesh och två familjedomstolar i Nagaland, skulle tusentals pågående mål påverkas”, sade ministern.

Enligt icke -profit PRS, inrättandet av familjedomstolar i de två staterna kommer att vara retroaktivt giltiga och alla åtgärder som vidtas enligt lagen, inklusive utnämning av domare, och order och domar som fattas av domstolarna, kommer också att anses vara giltiga från dessa datum retrospektivt.

Ministern sa att han också har vädjat till distriktsdomarna i landet för att säkerställa att äktenskapstvister avgörs snabbt. “I Indien handlar ett äktenskap inte bara om individer utan om samhällen. Det borde finnas en familjedomstol i varje distrikt i landet”, sa han.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu