Mirwaiz har fullført 3 år i varetekt siden 4. august 2019

0
128

Kashmiris leder Mirwaiz Umar Farooq (AP Photo)

Hurriyat-konferansens leder Mirwaiz Umar Farooq fullførte tre år i sammenhengende husarrest torsdag. Lederen for den moderate fraksjonen av konglomeratet har sittet i varetekt siden 4. august 2019, en dag før senteret avsluttet spesialstatusen for Jammu og Kashmir.

Umar Farooq var blant lederne på tvers av separatister og mainstream partier som ble varetektsfengslet i forkant av avgjørelsen, inkludert tidligere sjefsministre Farooq og Omar Abdullah, og Mehbooba Mufti, og People’s Conference-leder Sajad Lone.

Mer fra Political Pulse

Klikk her for mer

Farooq Abdullah hadde vært den første som ble løslatt, i mars 2020, mens Mufti ble sluppet ut i oktober det året.

Umar Farooq er også utestengt fra å holde den tradisjonelle fredagsprekenen fra prekestolen til Srinagars historiske stormoske — et tradisjonelt religiøst sete holdt av Mirwaiz-familien.

Subscriber Only StoriesSe alle

Premium

Rebosetting av flyktninger i Rwanda: En titt på Storbritannias kontroversielle politikk

Premium

Forklart: RSS's forhold til det nasjonale flagg

Premium

HC-dommer tar sveip ved 'overordnet domstol': Avkom av dommere bringer li…Premium

En tegneserie om frihetskjempere til president Murmus ilk. Abonner nå for å få 66 % RABATT

Torsdag, da han fullførte tre år i husarrest, ba Hurriyat-konferansen om løslatelse av ham, og betegnet hans varetekt som et «grovt brudd på grunnleggende rettigheter». Lone var blant de eneste andre lederne som søkte Umar Farooqs løslatelse, og appellerte til Unionens innenriksminister Amit Shah og Jammu og Kashmir Lt-guvernør Manoj Sinha.

Regjeringen og politiet har imidlertid holdt taushet over problemet.

Les |Streik eller ingen streik: I Mirwaiz navn, 2 uttalelser med motsatte 21. mai-planer

I en uttalelse sa Hurriyat-konferansen: “APHC (All Party Hurriyat-konferansen) fordømmer på det sterkeste denne vilkårlige, despotiske og utenomrettslige handlingen fra myndighetene med å tvangsfengsle formannen i huset hans, noe som fører til grov krenkelse av alle hans grunnleggende og grunnleggende menneskerettigheter… Alle kommunikasjonskanaler er blokkert for ham, og all oppsøking til mennesker, venner og partikadrer er sperret.”

Hurriyat spurte om Umar Farooq ble straffet “for å forsvare saken til løsningen av det dvelende Kashmir konflikt gjennom fredelige midler for dialog og overveielser, og gode naboforhold på subkontinentet”.

Konglomeratet la til: “Som Hurriyat har vi ikke bare tatt til orde for dette standpunktet siden vi ble dannet, men vi har aktivt støttet og deltatt proaktivt i alle initiativer tatt i denne retningen, siden vi har stor tro på denne tilnærmingen og utsiktene.»

Umar Farooq, en ivrig tilhenger av å løse Kashmir-konflikten gjennom dialog, har engasjert seg med New Delhi flere ganger om saken. Han ledet separatistledelsen som holdt samtaler med daværende innenriksminister LK Advani under den BJP-ledede NDA-regjeringen under AB Vajpayee. Umar Farooq ledet også Hurriyat-delegasjonen som innledet dialog med daværende statsminister Manmohan Singh.

Den 49 år gamle Umar Farooq ble salvet til Mirwaiz (eller overprest) i Kashmir som tenåring, da faren Mirwaiz Mohammad Farooq ble drept av mistenkte militante i 1990. Etter at Hurriyat-konferansen ble dannet i 1993, ble han utnevnt til dens første styreleder.

I sin uttalelse ba Hurriyat om løslatelse av andre fengslede politiske ledere og aktivister også. “Fengslingen av den politiske ledelsen i Kashmiri, kadrer, aktivister, journalister, ungdom og mennesker fra forskjellige samfunnslag i fengsler over hele India, og bruk av alle former for undertrykkende tiltak for å dempe dissens eller motstand, er en despotisk tilnærming til problemet -løsende, og nytteløst på lang sikt, som har blitt observert i andre konfliktområder,” sa Hurriyat.

“Vi appellerer til Indias regjering om å løslate alle politiske fanger i Kashmiri ubetinget, inkludert APHC-leder Mirwaiz Umar Farooq, og gjenoppta prosessen med konfliktløsning gjennom fredelige midler, som er dialog, heter det.

< p>Sajad Lone twitret: “Sett en tanke for Mirwaiz Kashmir. Han er fortsatt varetektsfengslet… Og ingen av oss har snakket om ham. Jeg beklager… Vi kan være forskjellige politisk, men han inspirerer oss som et religiøst overhode. Et religiøst overhode som gikk i spissen for moderasjonskreftene.»

Lone appellerte til Amit Shah og Lt-guvernør Sinha og la til: “Mirwaiz Kashmir har holdt seg til ytringer som er moderate og representerer den sanne essensen av islam . Han har religiøse plikter. Hans fortsatte fengsling er en forbrytelse mot ham og mot alle dem han inspirerer på et religiøst nivå… Han har selv vært utsatt for vold. La det bli kjent. Det er mange kriger i Kashmir. Og i vår virkelige krig er han en uunnskyldende moderat.»

TO ER ALLTID BEDRE | Vår toårige abonnementspakke tilbyr deg mer til mindre Kjøp nå