Minor, bränder, raketer: Krigets härjningar fördärvar Ukrainas bönder

0
16

Vasyliy Tabachnyuk undersöker sin veteskörd, bränd när ryska strejker utlöste bränder nära staden Zelenodilsk, Ukraina den 28 juli 2022. Ukrainska bönder står inför många av samma allvarliga faror som soldater . (Fotokälla: David Guttenfelder/The New York Times)

Skrivet av Andrew E. Kramer

Deras uniformer är dammiga jeans och linne, och de kör traktorer, inte stridsvagnar, längs frontlinjen i Rysslands krig i Ukraina.

Men ukrainska bönder står inför många av samma allvarliga faror som soldater när de skördar årets skörd. Över hela Ukraina har ryskt artilleri och minor dödat traktorförare. Tusentals hektar moget vete har bränts av strejker. Fält är pockmarkerade där inkommande skal har lämnat kratrar.

Serhiy Sokol, en vete-, korn- och solrosodlare i södra Ukraina, sa att han och hans drängar plockade dussintals aluminiumrör från ryska raketer från den svarta jorden när de arbetade på hans fält. Förra månaden, sade han, körde en grannes skördetröska över en gruva och blåste av ett av dess feta däck men skonade föraren.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

UPSC Key-5 augusti 2022: Varför bör du läsa “Family Courts” eller “Medical …

Premium

Förklarat: Vad är Taiwans ‘porcupine strategi’ för att pro…

Premium

‘Vi drivs kulturellt, tekniskt mot ångest-i…

Premium

J&K ser fall i militanta attacker , men ändrad rekryteringsstrategi … Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

“Det fanns mycket klustervapen på fälten”, sa Sokol med en axelryckning. “Vi bara riskerade det, och gudskelov blev ingen skadad.”

Efter alla Sokols bekymmer, med hans korn som torkade i lager, träffade en rysk artillerigranat hans silo. Ett dussintal ton spannmål brann.

Det genombrottsavtal som gjorde det möjligt för fartyg som transporterade spannmål att avgå från Ukrainas södra hamnar den här veckan kan ha löst ett diplomatiskt problem, men det lämnade ett mer pragmatiskt problem kvar över Ukrainas jordbruk samhälle: odla och skörda grödor i en krigszon, när kraftfulla vapen regnar förstörelse över några av världens rikaste jordbruksmark.

Bönderna säger att de har lite val. Mycket av Ukrainas spannmålsskörd är höstvete och korn, sås tidigt på hösten och skördas följande sommar. Efter att ha planterat innan kriget började måste bönder nära fronten ta risker nu, så att de inte förlorar hela årets investering.

Ukraina är en av världens största spannmålsexporterande nationer, och dess lönsamma jordbruksindustri är en hörnsten i landets ekonomi, som står för cirka 11 % av bruttonationalprodukten och skapar cirka 1 miljon jobb. Jordbruket är ännu viktigare för exportintäkterna och stod för 41 % av all ukrainsk export förra året. Men ryssarna hade hindrat Ukrainas förmåga att exportera, blockerat sjöfartsrutter i Svarta havet och, säger Ukraina, stjäl spannmål i ockuperat territorium.

Förhoppningarna om ukrainskt jordbruk steg den här veckan när det första spannmålsfartyget, som fraktade 26 000 ton majs, lämnade hamnen i Odesa enligt ett avtal som förmedlats av Turkiet och godkänts av FN och avsett att lindra hungern i utvecklingsländerna.

Eskorterat genom sjöminor som skyddar hamnen och ryska krigsfartyg längre till sjöss på måndagen nådde fartyget turkiskt vatten på onsdagen, där det inspekterades och godkändes för att segla vidare till Libanon. Fler fartyg kommer att följa. Affären förväntas möjliggöra export av cirka 5 miljoner ton spannmål per månad, vilket minskar med en eftersläpning på cirka 20 miljoner ton spannmål i silos från förra året, vilket frigör lagringsutrymme för årets skörd.

Men plantering och skörd har blivit så upprörande att Ukraina oundvikligen kommer att ha mindre att exportera i år och i framtiden, med tanke på hindren för jordbruket. US Department of Agriculture, till exempel, har förutspått att Ukrainas veteexport, värd 5,1 miljarder dollar förra året, kommer att minska med hälften efter årets skörd.

Ute på fälten längs en del av frontlinjen där den ukrainska armén driver en motoffensiv mot ryska styrkor, sträcker sig solrosor, vete och korn till horisonterna.

Detta är Ukrainas stora himmelland: enorma vidder. av bordsplattland, utlagd i en rutbräda av gigantiska åkrar.

Närmare framtill tränger tjocka ukrainska militärlastbilar längs bakvägarna, tillsammans med traktorer och skördetröskor som tar in skörden.

Med några minuters mellanrum hörs en avlägsen duns från artilleriet. Vid horisonten blåser det rökvirvlar i vinden från brinnande fält.

Bönder och ukrainska soldater säger att den ryska militären avsiktligt skjuter mot moget vete och korn för att starta bränder, som en form av ekonomiskt sabotage. Det sker också slumpmässig förstörelse, eftersom rysk eld riktad mot militära mål också riskerar att tända fält.

“De ser skördetröskorna och skjuter mot dem”, säger Yevhen Sytnychenko, chef för militäradministrationen i Kryvyi Rih-distriktet, intervjuad bredvid ett brinnande fält på en nyligen genomförd rundtur i frontlinjens gårdar. “De gör det för att vi inte ska ha spannmål, så vi kan inte äta och kan inte exportera.”

Sgt. Serhiy Tarasenko, vars soldater med den 98:e infanteribrigaden har kämpat i jordbruksmark söder om staden Kryvyi Rih, sa att ryskt artilleri har riktat in sig på traktorer och skördetröskor, som upptäcks av drönare.

“De skjuter mot lokalbefolkningen samlar in spannmålen”, sa han. “Det här är människor som investerat sina pengar och nu måste de skörda. Men de gör det nu under eld, under attack.”

För ukrainare är de brinnande fälten en känslomässigt laddad och upprörande utveckling även i ett krig utan brist på andra övergrepp. Det påminner, sa Sytnychenko, Sovjetunionens rekvisitioner av spannmål på 1930-talet som orsakade en hungersnöd som historiker säger dödade minst 3 miljoner ukrainare, en tragedi känd som Holodomor. “Förut beslagtog de spannmålen, och idag bränner de den”, sa han.

Ukraina står också inför omedelbara ekonomiska konsekvenser. Jordbruksministeriet har citerat studier som visar att kriget kommer att kosta bönder och jordbruksföretag 23 miljarder dollar i år i förlorade vinster, förstörd utrustning och högre transportkostnader.

Ukrainska bönder och regeringen har anpassat sig och hittat lösningar för att blockerade transportvägar, inrättande av tillfälliga platser för lagring av spannmål och försök att röja minor från åkrarna för att få in skörden. De hårdast drabbade grödorna är vete, korn och solrosor, eftersom de odlas i områden nära striderna, enligt jordbruksministeriet.

“Medan Ryssland utpressar världen med hunger försöker vi förhindra en global livsmedelskris”, sa president Volodymyr Zelenskyy om ansträngningarna att hålla Ukrainas gårdar i produktion.

Skördebränder som utlösts av artilleriangrepp skär in i landet. skörda. Mer än 3 000 fältbränder har brutit ut, enligt Olena Kryvoruchkina, parlamentsledamot.

Traktorer och skördetröskor har träffat landminor i norra Ukraina även månader efter att Ryssland drog sig tillbaka. I slutet av förra månaden, till exempel, slog en traktor en mina utanför Charkiv och dödade föraren. Traktorn brann på fältet.

Utanför Sokols hemstad i södra centrala Ukraina träffade två skördetröskor, inklusive John Deere som drivs av hans granne, landminor under de två sista veckorna i juli.

Raketskräp från Sokols åkrar ligger nu på en gård tillsammans med traktordäck och säckar med spannmål. En hög av ett dussin skiffergrå, buckliga rör och fenor lutar sig mot en vägg.

“Jag är arg”, sa han. “Hur arg? Jag vill att de ska dö. Det är så jag känner nu.”

På fälten en nyligen svällande eftermiddag under skörden sprakade lågorna genom stubben från den nyligen skördade veteskörden från Vasyliy Tabachnyuk och tog upp med vindbyar.

Tabachnyuk, vars åkrar bara är några få. mil från fronten, sa att han hade turen att ha skördat tidigt. Efter tidigare strejker har han skickat ut traktorförare i de brinnande fälten för att klippa brandgator och försöka rädda det spannmål han kunde. En strejk brände omkring 200 tunnland moget vete.

Om den ukrainska motoffensiven inte pressar ryssarna tillbaka innan såsäsongen för höstvete i september, sa han, skulle han inte plantera för nästa år.

“Allt jordbruk kommer att gå i konkurs”, sa han och stod på det brända fältet, där jorden var täckt av förkolnade vetekärnor.

“Vetet var moget,” han sa. “Den borde ha skördats.”

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu< /i>