Mahua till Carla: Det finns alltid något med Marie

0
13

Trinamool Congress MP Mahua Moitra. (Fil); Marie Antoinette och Carla Bruni (Wikimedia Commons)

Hon var en olycklig figur vars namn har blivit synonymt med aristokratisk slarv och skoningslös likgiltighet mot människor. I modern politisk diskurs används Marie Antoinette, som var Frankrikes drottning före franska revolutionen och är känd för att ha störtats av revolutionärer och giljotinerats offentligt 1793 efter monarkins avskaffande, av media och politiker över hela världen för att måla upp kvinnliga offentliga personer – ofta politiker själva eller högprofilerade politikers partner – som kallhjärtade.

Antoinette fann nyligen omnämnande i indisk politik i efterdyningarna av måndagens diskussion om prisökningar i Lok Sabha. När Trinamool Congress (TMC) MP Kakoli Ghosh Dastidar reste sig för att tala flyttade hennes partikollega Mahua Moitra sin väska från sätet till golvet. BJP märkte detta, med partiets talesman Shehzad Poonawalla som hävdade att “Marie Antoinette Mahua Moitra gömde sin dyra väska”.

I Premium Now |Mic Testing: Mahua Moitra, Trinamool MP som drar inga slag

TMC MP svarade i sin oefterhärmliga stil och citerade “jholewala fakir”-kommentarensom premiärminister Narendra Modi gjorde 2016 för att beskriva sig själv. Moitra delade ett collage av sina bilder med väskor och skrev följande dag, “Jholewala fakir i parlamentet sedan 2019. Jhola leke aye the … jhola leke chal padenge … (Kom med en väska, kommer att lämna med den).”

Här är en titt på några tillfällen då namnet på den franska drottningen, som fick smeknamnet Madame Deficit eftersom hon fick skulden för den finansiella krisen som Frankrike gick igenom, har åberopats för att attackera kvinnliga offentliga personer över hela världen:< /p>Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Förklarat: RSS:s förhållande till den nationella flagga

Premium

HC-domaren tar svep vid 'överlägsna domstol': Avkomma till domare tar med li…Premium

En serietidning om frihetskämpar av president Murmus likadana

Premium< /figur>Thackeray-ledda Sena var villig att alliera sig med BJP men på villkor att Shi…Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Nirmala Sitharaman:Moitra är inte den enda indiska politiker som har kallats Marie Antoinette. 2019, när unionens finansminister Nirmala Sitharaman blev attackerad under en diskussion om stigande lökpriser, sa hon att hennes familj “har lite med lök att göra”. Med hänvisning till det twittrade Lok Sabha-parlamentsledamot Karti Chidambaram från kongressen: “Vår egen Marie Antoinette.” Sitharamans kontor utfärdade senare ett förtydligande och sa att hennes kommentar var feltolkad och tagen ur sitt sammanhang.

Måste läsas |'Vår Marie Antoinette', 'äter hon avokado': Kongressen har fältdag över Sitharamans lökanmärkning

< strong>Carrie Johnson:Då sittande och nu vaktmästare, Storbritanniens premiärminister Boris Johnsons fru Carrie var föremål för hån på sociala medier tidigare i år då hon fick skulden för “Partygate-skandalen” och kallades för “Carrie Antoinette”. Johnson och hans fru var bland dem som bötfälldes av polisen för att ha deltagit i illegala fester på Downing Street under pandemin. Den första jämförelsen mellan Carrie och kung Louis XVI:s gemål dök upp på sociala medier 2020 efter att familjen Johnsons renoverade sin lägenhet på Downing Street. Den brittiska premiärministern får ett årligt anslag på £30 000 (ungefär 28,79 lakh Rs med nuvarande växelkurs) att spendera på hans bostadsrum. Men enligt BBC kostade arbetet minst £112 000 (cirka 1,07 crore Rs). Antoinette var själv känd för att ständigt renovera sitt palats Petit Trianon, som ligger på tomten till Palace of Versailles.

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

Michelle Obama:Inte ens ett av de mest omtyckta ansiktena i världen undgick jämförelser med Antoinette. 2010 jämfördes hon med den utsvävande drottningen när hon och hennes dotter tog med sig ett gäng familjevänner på en semester till Costa del Sol i södra Spanien. Hennes kontor avfärdade kritiken och påpekade att Obama var en privat medborgare som var “på en privat resa”.

Missa inte |‘Jholewala fakir’: Mahua Moitra citerar PM Modi i svar på video om ‘gömmer sig’ Louis Vuitton-väska

Nancy Pelosi:US House Speaker, nu i nyheterna för sitt besök i Taiwan, är en mycket utskälld figur i amerikanska konservativa och högerorienterade kretsar. Hon likställdes med den dekadenta franska drottningen 2020 när Pelosi, under en intervju med en talkshowvärd under lockdownen, visade upp glassen i sitt kylskåp och sa: “Och vi fyllde precis på glassen till påskdagen för vi njöt, ska vi säga, – jag vet inte vad jag skulle ha gjort utan glass.”

Carla Bruni: 2008, den dåvarande fransmannen First Lady stämplades som “dagens Marie Antoinette” av nyhetstidningen “Marianne” när hon förberedde att släppa sitt tredje album. Inför ett statsbesök i Storbritannien släppte Christies auktionshus nakenbilder på Bruni och den franska presidentfrun gav intervjuer där hon diskuterade sitt kärleksliv.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | > Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu