Ledare: ”Prideparaden är inte bara en folkfest”

0
15

Då Prideparaden i Stockholm arrangeras i dag skriver lägligt nog flera av dagens ledarsidor om just Pride. Aftonbladets Lovisa Arvidsson skriver att hbtq-personers rättigheter har kommit långt i Sverige i jämförelse med många andra länder. ”Men det är fortfarande en lång väg till att få alla människor att känna att de faktiskt själva äger rätten att definiera sina liv”. Expressens ledarsida tar upp terrordådet under Pride i Oslo och skriver att det i påminner om att Prideparaden är mer än bara en folkfest. DN:s ledarsida skriver samtidigt att kriget i Ukraina påverkat hbtq-personers rättigheter i landet. Zelenskyj har i veckan öppnat för att tillåta samkönade äktenskap. ”Ukraina har valt sida, och vill nu entydigt vara en modern, västlig demokrati”, skriver DN. Omnis ledarsvep utgår från de största ledarsidorna i Sverige. Urvalet varierar dagligen.