Inför val av ordförande i urbana organ brottas MP BJP med ett kongressproblem: fraktionalism

0
26

BJP-källor tillskriver partiets nederlag i kommunalvalet i Gwalior till de växande skillnaderna mellan arbetare i Jyotiraditya Scindia (R) och Narendra Singh Tomar. (File)

Instridigheterna i Madhya Pradesh BJP, som först kom i fokus under valomröstningarna i november 2020, är ​​nu tillbaka i rampljuset med olika fraktioner i partiet som tävlar om att få sina kandidater valda som ordförande för de kommunala företagen och kommuner som bevittnade val nyligen.

Ingenstans är det här politiska samspelet mer intensivt än i Gwalior-Chambal-regionen, det politiska området för flera av BJP:s tungviktsledare, såsom fackliga ministrar Jyotiraditya Scindia och Narendra Singh Tomar och delstatens inrikesminister Narottam Mishra.

Måste läsa |Bakom BJP-vinst i MP-medborgarundersökningar, flera minisegrar för Cong; AAP, AIMIM tjänar vinster

Medan BJP knappt vann Gwaliors kommunala bolag och Dabra-kommunen (i Chambal-regionen), i en stor ansiktsförlust, förlorade partiet den viktigaste borgmästarplatsen i båda stadsorganen till kongressen.Partiet är nu desperat efter att vinna ordförandevalet, och var och en av fraktionerna är desperata efter att få in sin kandidat.

I det nyligen avslutade lokalvalet till de 30 avdelningarna i Dabra vann BJP 14 och Kongress 10, medan fyra avdelningar vanns av oberoende kandidater och ytterligare två av AAP.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

Återbosätta flyktingar i Rwanda: En titt på Storbritanniens kontroversiella politik

Premium

Förklarat: RSS:s förhållande till den nationella flagganPremium

HC-domaren sveper vid “överlägsen domstol”: Avkomma till domare tar med sig…

Premium

En serietidning om frihetskämpar från President Murmus ilk Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Av de 66 avdelningarna i Gwalior Corporation vann BJP 34, kongressen fick 25, medan sju vann av andra. Men partiet förlorade den avgörande borgmästarplatsen till Shobha Sikharwar från kongressen. Shobha är hustru till kongressens MLA Satish Sikarwar, som lämnade BJP före omröstningarna i november 2020, upprörd över Scindias inträde i BJP.

Andra politiska pulser från MP |OBC:s politik blossar upp i Madhya Pradesh efter SC order som BJP hävdar vinst, Cong hävdar bedrägeri

Nu, med val till posten som ordförande – Dabra röstade torsdagen den 4 augusti och Gwalior en dag senare – försöker var och en av dessa fraktioner i partiet att ställa upp sin egen kandidat för posten. Till skillnad från valet till borgmästarvalet väljs ordföranden indirekt, av MLA, och BJP har den tuffa uppgiften att se till att företag som tillhör olika fraktioner inte korsröstar till förmån för andra partier bara för att dra ner den rivaliserande gruppen inom festen.

BJP-källor tillskriver partiets nederlag i Gwalior till de växande skillnaderna mellan arbetare i Scindia och Tomar. De påpekade att BJP-kandidaten Suman Sharma under borgmästarvalet i Gwalior förlorade mot kongressen med en marginal på 28 805 röster. Av dessa förlorade hon 19 500 röster från Gwalior East, ytterligare 5 500 röster från Gwalior och nästan 2 700 röster från Gwalior South – platser som för närvarande, eller i det senaste förflutna, representerades i församlingen av Scindia-lojalister.

Mer från Politisk puls

Klicka här för mer

För rädsla för korsröstning har BJP flyttat 34 av sina valda företagare från Gwalior till ett hotell i Haryana tre dagar före ordförandevalet. De förväntas också träffa Scindia och Tomar i Delhi innan de återvänder till Gwalior för att avge sina röster den 5 augusti.

Fyrtiofyra km bort, i Dabra kommun, vann Laxmi Bai Puran Singh, en kandidat med stöd av ministern för kvinnor och barns utveckling och Scindia-lojalisten Imarti Devi, i torsdags valet till ordförandeposten.

Detta Valet hade också sin del av dramatik eftersom Imarti Devi tog med några av rådsmedlemmarna från Dabra kommun för att träffa Scindia i Delhi för att driva på hennes kandidat till ordförandeposten. Hon åtföljdes av sju av de 14 BJP-rådsmedlemmarna, sex rådsledamöter i kongressen, två från AAP och en oberoende.

Läs också |MP lokala undersökningar: I fas 2 vinner BJP 2 borgmästarposter, förlorar 2 till Cong, 1 till rebellen

Dabra var ett fäste för inrikesminister Narottam Mishra tills det blev en reserverad plats 2007. Imarti Devi&#8217 Förlusten i Dabra-omröstningarna 2020 tillskrevs i stor utsträckning det interna grälet i partiet mellan “nykomlingarna” i partiet och de gamla händerna. Imarti Devi var bland dem som hoppade av från kongressen till BJP med Scindia.

I tal till The Indian Express inför valet sa Imarti Devi: “Jag har stöd från alla människor i Dabra. Sexton fullmäktigeledamöter följde med mig för att träffa våra ledande ledare i Delhi, Jyotiraditya Scindia ji och Narendra Singh Tomar ji.”

Inrikesminister Mishra avfärdade samtidigt tal om meningsskiljaktigheter med Imarti Devi och sa: ”Vem än Imarti Devi önskemål kommer att väljas till rådets ordförande.”

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket erbjuder dig mer till mindre Köp nu