Forklart: Når India styrker klimamålene sine, en titt på fremgangen så langt, hva er nytt

0
146

India kan slippe ut hvor som helst mellom 35 og 40 milliarder tonn karbondioksidekvivalenter totalt innen år 2030. (File Photo)

Ni måneder etter at statsminister Narendra Modi laget noen få overskrifter – Med løftene på klimakonferansen i Glasgow i fjor, konverterte regjeringen to av disse til offisielle mål, som nå vil være en del av Indias internasjonale klimaforpliktelser for 2030.

Indias NDC, eller nasjonalt bestemte forpliktelser, har blitt oppdatert med disse to løftene, som begge er forbedringer av eksisterende mål, og vil bli sendt til FNs klimaorgan. Paris-avtalen fra 2015 krever at hvert land setter selvbestemte klimamål som gradvis må oppdateres med mer ambisiøse mål med noen års mellomrom. Indias første NDC ble sendt inn i 2015, rett før Paris-avtalen ble sluttført.

Indias opprinnelige NDC inneholdt tre hovedmål for 2030:

* En reduksjon på 33 til 35 prosent i utslipp intensitet (eller utslipp per enhet av BNP) fra 2005-nivåer

Subscriber Only StoriesSe alle

Premium

J&K ser fall i militante angrep, men skifter i rekrutteringsstrategi …

Premium

Mansukh Mandaviya på Express Adda: Ingen fattig person bør dø i dette landet…Premium

UPSC Key-4. august 2022: Hvorfor du bør lese 'Revdi Culture' eller 'Indian D…

Premium

Tilbaketrekking av lov om personvern: Hvem drar nytte av forsinkelsen? Abonner nå for å få 66 % RABATT

* Minst 40 prosent av den totale elektrisitetsproduksjonen skal komme fra ikke-fossile fornybare kilder

* En økning i skogdekke for å skape en ekstra karbonvask på 2,5 til 3 milliarder tonn karbondioksidekvivalenter

På Glasgow-møtet i fjor lovet Modi å styrke Indias klimaforpliktelser. Han ga fem løfter, og kalte det 'Panchamrit', nektaren som indianerne tilbereder med fem ingredienser. To av disse var oppjustering av eksisterende mål, de som har blitt offisielt og lagt inn i den oppdaterte NDC på onsdag.

Som følgelig,

* India vil nå redusere sin utslippsintensitet med minst 45 prosent, i stedet for bare 33 til 35 prosent, fra 2005-nivåer innen 2030.

* Dessuten vil det nå sikre at minst 50 prosent av den totale elektrisitetsproduksjonen, ikke bare 40 prosent, ville komme fra fornybare kilder innen 2030.

* Skogbruksmålet er ikke rørt.

Indias klimamål: eksisterende og nye

Bortsett fra disse, hadde Modi sagt at minst 500 GW av Indias installerte elektrisitetsproduksjonskapasitet i 2030 ville være basert på ikke-fossile drivstoffkilder. Han hadde også lovet at landet ville sikre unngåtte utslipp av minst én milliard tonn karbondioksidekvivalenter mellom nå og 2030.

Disse to løftene er ikke omgjort til offisielle mål. Men disse er nært knyttet til andre, og enhver fremgang med offisielle mål vil også gjenspeiles i disse målene.

Modi hadde også annonsert et netto nullmål for Indiafor år 2070. Netto null er en situasjon der et lands klimagassutslipp utlignes fullstendig, enten ved absorpsjon av karbondioksid gjennom naturlige prosesser som fotosyntese i planter, eller gjennom fysisk fjerning av klimagasser ved bruk av futuristiske teknologier.

Men netto null er et langsiktig mål og kvalifiserer ikke til å bli inkludert i NDC som søker fem til ti års klimamål fra land.

Best of Explained

Klikk her for mer

Indias fremgang

Opprevisjonen av de to klimamålene — de som er knyttet til reduksjoner i utslippsintensitet og andel ikke-fossile kilder i kraftproduksjon — ikke kom som en overraskelse. India er på vei til å nå sine eksisterende mål i god tid før 2030-tidslinjen.

Indias utslippsintensitet var 24 prosent lavere enn 2005-nivåene i selve 2016, det siste året som offisielle tall er tilgjengelige for. Det er svært sannsynlig at reduksjonsmålet på 33 til 35 prosent allerede er nådd, eller er svært nær ved å bli nådd. En ytterligere reduksjon på 10-12 prosent herfra, for å nå det nye målet, fremstår ikke som for utfordrende, selv om disse reduksjonene blir stadig tøffere å oppnå.

Det andre målet — ha minst 40 prosent av elektrisiteten som kommer fra ikke-fossilt brensel — er offisielt nådd. I følge de siste dataene fra kraftdepartementet er 41,5 prosent av Indias nåværende installerte elektrisitetskapasitet på 403 GW nå drevet av ikke-fossilt brensel. Fornybar energi (vind, sol og andre) alene står for mer enn 28 prosent av denne kapasiteten, mens vannkraft bidrar med over 11 prosent.

Med de fleste av de nye kapasitetstilskuddene som skjer i fornybar energisektoren, er en 10 prosent økning i andelen ikke-fossile brensler i kraftproduksjonen er ikke et urealistisk mål.

Statsministerens Panchamrit kunngjorde i Glasgow

Tricky Glasgow-løfter

To løfter som Modi hadde gitt i Glasgow har ikke blitt omgjort til offisielle mål. Statsministeren hadde kunngjort at Indias elektrisitetsproduksjonskapasitet for ikke-fossile brensler ville nå 500 GW i 2030. Han hadde også sagt at India ville kutte minst én milliard tonn karbondioksidekvivalenter fra sine forventede nettoutslipp mellom nå og 2030.

Begge disse løftene var vanskelige. Målet for elektrisitetskapasitet på 500 GW ikke-fossilt brensel for 2030 er ikke lett. Av dagens installerte kapasitet på 403 GW kommer over 236 GW, eller 58,5 prosent fra fossile brenselkilder, mens ikke-fossile brensler, som ikke bare inkluderer fornybare energikilder som sol eller vind, men også vannkraft, kjernekraft og andre, utgjør bare 167 GW. Kapasitetstilskudd fra ikke-fossile kilder vil måtte tredobles i løpet av de neste 10 årene for å nå målet på 500 GW.

Den totale installerte elektrisitetskapasiteten har mer enn doblet seg de siste 10 årene (fra 199 GW i 2012) til 403 GW nå), men det er ikke bare på grunn av ikke-fossile drivstoffkilder. Mens fornybar energi har hatt en imponerende økning, har installert kapasitet fra fossilt brensel også doblet seg i løpet av denne perioden.

Løftet om å redusere minst én milliard tonn karbondioksidekvivalenter fra de kumulative anslåtte utslippene til 2030 var enda mer problematisk. Det var også målet med minst klarhet. Det var første gang India hadde uttalt noe klimamål når det gjelder absolutte utslippsreduksjoner. Men det ser ut til at det ble annonsert uten mye forarbeid. India har ingen offisiell fremskrivning av sine utslipp i 2030. Utslippsveien fra nå til 2030 er heller ikke klar. I fravær av en grunnlinje ville målet vært meningsløst.

Ikke gå glipp av |Hvorfor det er så vanskelig for verden å slutte med kull

I følge noen estimater forventes Indias årlige anslag å øke fra rundt 3,3 milliarder tonn i 2018 til rundt 4 milliarder tonn innen 2030. Dermed kan India slippe ut hvor som helst mellom 35 og 40 milliarder tonn karbondioksidekvivalenter totalt innen år 2030 En reduksjon på én milliard tonn fra dette vil utgjøre 2,5 til 3 prosent. Noen tjenestemenn hevder at hvis India når sine offisielle mål, kan gevinstene i form av unngåtte utslipp være langt over én milliard tonn.

Den oppdaterte NDC fjerner også noe av forvirringen som hadde oppstått pga. uklarhet i statsministerens tale i Glasgow. Den skriftlige talen hadde feilaktig brukt “energi” for “elektrisitet” og “fornybar” for “ikke-fossile energikilder”.

Finansiell og teknologisk støtte

Miljøsekretær RP Gupta hadde fortalt Indian Express i Glasgow i fjor at Indias forbedrede klimaforpliktelser sannsynligvis var betinget av tilgjengeligheten av internasjonal finans og teknologi fra utviklede land. Han hadde antydet at det ville være vanskelig for India å nå sine høyere mål i fravær av slik internasjonal støtte.

Den oppdaterte NDC snakker om behovet for lavkost internasjonal finansiering og overføring av teknologi, men gjør ikke måloppnåelse avhengig av tilgjengelighet. Dette var tilfellet i forrige NDC også.

TO ER ALLTID BEDRE | Vår toårige abonnementspakke gir deg mer til mindre Kjøp nå