Förklarat: När Indien stärker sina klimatmål, en titt på framstegen hittills, vad är nytt

0
27

Indien kan släppa ut mellan 35 och 40 miljarder ton koldioxidekvivalenter totalt till år 2030. (File Photo)

Nio månader efter att premiärminister Narendra Modi skapade några rubriker – tack vare löften vid klimatkonferensen i Glasgow förra året, omvandlade regeringen på onsdagen två av dessa till officiella mål, som nu skulle vara en del av Indiens internationella klimatåtaganden för 2030.

Indiens NDC, eller nationellt fastställda åtaganden, har uppdaterats med dessa två löften, som båda är förbättringar av befintliga mål, och skulle överlämnas till FN:s klimatorgan. Parisavtalet 2015 kräver att varje land sätter upp självbestämda klimatmål som successivt måste uppdateras med mer ambitiösa mål med några års mellanrum. Indiens första NDC lämnades in 2015, precis innan Parisavtalet slutfördes.

Indiens ursprungliga NDC innehöll tre huvudmål för 2030:

* En minskning av utsläppen med 33 till 35 procent intensitet (eller utsläpp per enhet av BNP) från 2005 års nivåer

Subscriber Only StoriesView All

Premium

J&K ser falla i militanta attacker, men förändras i rekryteringsstrategi …

Premium

Mansukh Mandaviya på Express Adda: Ingen fattig människa borde dö i detta land…Premium

UPSC Key-4 augusti 2022: Varför bör du läsa “Revdi Culture” eller “Indian D…

Premium

Återkallande av lagförslaget om skydd av personuppgifter: Vem drar nytta av förseningen? Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

* Minst 40 procent av den totala elproduktionen kommer från icke-fossila förnybara källor

* En ökning av skogstäcket för att skapa en ytterligare kolsänka på 2,5 till 3 miljarder ton koldioxidekvivalenter

Vid mötet i Glasgow förra året lovade Modi att stärka Indiens klimatåtaganden. Han gav fem löften, och kallade det “Panchamrit”, nektaren som indianerna tillagar med hjälp av fem ingredienser. Två av dessa var upprevidering av befintliga mål, de som har gjorts officiella och lades upp i den uppdaterade NDC på onsdagen.

Därför kommer

* Indien nu att minska sin utsläppsintensitet med minst 45 procent, istället för bara 33 till 35 procent, från 2005 års nivåer till 2030.

* Dessutom skulle det nu säkerställa att minst 50 procent av sin totala elproduktion, inte bara 40 procent, skulle komma från förnybara källor år 2030.

* Skogsbruksmålet har inte berörts.

Indiens klimatmål: befintliga och nya

Bortsett från dessa hade Modi sagt att minst 500 GW av Indiens installerade elproduktionskapacitet 2030 skulle baseras på icke-fossila bränslekällor. Han hade också lovat att landet skulle säkerställa undvikade utsläpp av minst en miljard ton koldioxidekvivalenter mellan nu och 2030.

Dessa två löften har inte omvandlats till officiella mål. Men dessa är nära förknippade med andra, och alla framsteg mot officiella mål skulle också återspeglas i dessa mål.

Modi hade också tillkännagett ett nettonollmål för Indienför år 2070. Netto noll är en situation där ett lands utsläpp av växthusgaser kompenseras helt, antingen genom absorption av koldioxid genom naturliga processer som fotosyntes i växter, eller genom fysiskt avlägsnande av växthusgaser med hjälp av futuristisk teknik.

Men nettonoll är ett långsiktigt mål och kvalificerar sig inte för att inkluderas i NDC som eftersträvar fem till tio års klimatmål från länder.

Best of Explained

Klicka här för mer

Indiens framsteg

Revideringen uppåt av de två klimatmålen — de som avser minskningar av utsläppsintensiteten och andelen icke-fossila källor vid elproduktion — kom inte som en överraskning. Indien är på väg att uppnå sina befintliga mål långt före 2030 års tidslinje.

Indiens utsläppsintensitet var 24 procent lägre än 2005 års nivåer under 2016, det sista året för vilket officiella siffror finns tillgängliga. Det är mycket troligt att minskningsmålet på 33 till 35 procent redan har uppnåtts, eller är mycket nära att uppnås. En ytterligare minskning med 10-12 procent härifrån, för att nå det nya målet, verkar inte vara alltför utmanande, även om dessa minskningar blir allt svårare att uppnå.

Det andra målet — ha minst 40 procent av elen från icke-fossila bränslen — har officiellt nåtts. Enligt de senaste uppgifterna från energiministeriet drivs 41,5 procent av Indiens nuvarande installerade elkapacitet på 403 GW nu av icke-fossila bränslen. Enbart förnybar energi (vind, sol och andra) står för mer än 28 procent av denna kapacitet medan vattenkraften bidrar med över 11 procent.

Med de flesta av de nya kapacitetstillskotten som sker inom sektorn för förnybar energi, en 10 procentuell ökning av andelen icke-fossila bränslen i elproduktionen är inget orealistiskt mål.

Premiärministerns Panchamrit tillkännagavs i Glasgow

Knepiga Glasgow-löften

Två löften som Modi hade gett i Glasgow har inte omvandlats till officiella mål. Premiärministern hade meddelat att Indiens elproduktionskapacitet för icke-fossila bränslen skulle nå 500 GW år 2030. Han hade också sagt att Indien skulle minska minst en miljard ton koldioxidekvivalenter från sina beräknade nettoutsläpp mellan nu och 2030.

Båda dessa löften var knepiga. Målet för elkapacitet på 500 GW icke-fossilt bränsle för 2030 är inte lätt. Av den nuvarande installerade kapaciteten på 403 GW kommer över 236 GW, eller 58,5 procent från fossila bränslen, medan icke-fossila bränslen, som inte bara inkluderar förnybara energikällor som sol eller vind utan även vattenkraft, kärnkraft och andra, bara utgör 167 GW. Kapacitetstillskott från icke-fossila källor skulle behöva tredubblas under de kommande 10 åren för att nå målet på 500 GW.

Den totala installerade elkapaciteten har mer än fördubblats under de senaste 10 åren (från 199 GW 2012) till 403 GW nu), men det beror inte bara på icke-fossila bränslekällor. Samtidigt som förnybar energi har sett en imponerande ökning, har installerad kapacitet från fossila bränslen också fördubblats under denna period.

Löftet att minska minst en miljard ton koldioxidekvivalenter från de kumulativa beräknade utsläppen till 2030 var ännu mer problematiskt. Det var också målet med minsta klarhet. Det var första gången som Indien hade uttalat något klimatmål i termer av absoluta utsläppsminskningar. Men det verkar som att det tillkännagavs utan mycket förberedande arbete. Indien har ingen officiell framskrivning av sina utsläpp år 2030. Utsläppsvägen från nu till 2030 är inte heller klar. I avsaknad av en baslinje skulle målet ha varit meningslöst.

Missa inte |Varför det är så svårt för världen att sluta med kol

Enligt vissa uppskattningar förväntas Indiens årliga prognoser öka från cirka 3,3 miljarder ton 2018 till cirka 4 miljarder ton 2030. Således kan Indien släppa ut mellan 35 och 40 miljarder ton koldioxidekvivalenter totalt till år 2030 En minskning med en miljard ton från detta skulle motsvara 2,5 till 3 procent. Vissa tjänstemän hävdar att om Indien uppnår sina officiella mål kan vinsterna i termer av undvikade utsläpp vara långt över en miljard ton.

Den uppdaterade NDC tar också bort en del av den förvirring som hade uppstått på grund av en otydlighet i premiärministerns tal i Glasgow. Det skriftliga talet hade av misstag använt “energi” för “el” och “förnybar energi” för “icke-fossila energikällor”.

Finansiellt och tekniskt stöd

Miljösekreterare RP Gupta sa till Indian Express i Glasgow förra året att Indiens förbättrade klimatåtaganden sannolikt skulle vara beroende av tillgången på internationell finansiering och teknologi från de utvecklade länderna. Han hade föreslagit att det skulle vara svårt för Indien att uppnå sina högre mål i avsaknad av sådant internationellt stöd.

Det uppdaterade NDC talar om behovet av billig internationell finansiering och överföring av teknologi, men gör inte måluppfyllelsen beroende av deras tillgänglighet. Så var fallet i den tidigare NDC också.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu