Daglig briefing: SC söker förslag i vädjan mot freebies-kulturen; Center drar tillbaka personuppgiftsskyddslagen

0
29

De bästa nyheterna den 4 augusti 2022

God morgon,

 < /p>

I dagens utgåva: vad ska bli av gratiskulturen; en “Modi Circuit” i Uttarakhand; det senaste om ED:s fall mot National Herald; och mer

The Big Story

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

UPSC Key-5 augusti 2022: Varför du bör läsa “Family Courts” eller “Medical …

Premium

Förklarat: Vad är Taiwans ‘porcupine strategi’ för att pro…

Premium

‘Vi drivs kulturellt, tekniskt mot ångest-i…Premium

J&K ser nedgången i militanta attacker, men ändrad rekryteringsstrategi … Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

The < b>Högsta domstolen har begärt förslag från framställare och svarande i en vädjan som söker vägledning mot friköp från politiska partier.

The Indian Express, pratade under tiden med nyckeltjänstemän i unionens finansministerium, statliga finansministrar, Indiens valkommission, femtonde finanskommissionen, Niti Aayog, Indiens reservbank och kontrollören och riksrevisorn och fann en konsensus om tre nyckelfrågor.

🔴 Både Centern och delstaterna har varit liberala med utdelningar — stöd till fattiga av en stat kallas för en freebie av Center, och vice versa.

🔴 Befintliga lagar och mandat tillåter inte ECI, CAG, Niti Aayog och finanskommissionen att gå in

🔴 Centern är försiktig med att alla ensidiga begränsningar av stater kommer att tillåta politiska ledare där att skylla premiärminister Narendra Modi för att de inte låter dem “göra gott” för folket.

Endast i Express

b>

Fackets finansministerium har lärt sig ha kommunicerat med utrikesministeriet för att undersöka möjligheten till hur Indien kan gå med i Minerals Security Partnership, sa en hög tjänsteman till < i>The Indian Express. Den 11-medlemsgrupp som leds av USA syftar till att minska beroendet av Kina för leveranskedjor av kritiska mineraler.

Vill du utforska Uttarakhand? Snart kommer du att kunna följa ett spår som täcker de platser som besökts och aktiviteter utförda av premiärminister Narendra Modi under ett speciellt avsnitt av överlevnadsdokusåpan “Man vs Wild”, med Bear Grylls. Idén till en “Modi Circuit” kom till delstatens turistminister Satpal Maharaj när han hörde talas om Game of Thrones-turnén under ett besök i Kroatien.

Från Första sidan

Efter fyra år och flera upprepningar har regeringen dragit tillbaka lagförslaget om skydd av personuppgifter från parlamentet. Enligt källor siktar regeringen på parlamentets vintersession att införa en ny lagstiftning för reglering av onlineutrymme inklusive separat lagstiftning om datasekretess.

I en första säkerhetsuppföljning i sitt slag För att förhindra att herrelösa drakar faller in i Röda fortet under premiärministerns tal till nationen den 15 augusti, har Delhi-polisen sökt samarbete med 231 vanliga drakflygare från det muromgärdade stadsområdet för att säkerställa en klar himmel i cirka tre timmar den morgonen.

Källor i akuten sakontoret för Young Indian & # 8212; ett företag som hade förvärvat Associated Journals Limited, utgivaren av tidningen National Herald — förseglades tillfälligt eftersom husrannsakan inte kunde ske på tisdagen i frånvaro av en företrädare för företaget. Kongresspartiet slog tillbaka och sa, “Kongressen är under belägring… Det här är den värsta formen av vendettapolitik.”

Måste läsa  

Mitt bland talmannen i USA:s representanthus Nancy Pelosi’ s besök i Taiwan, säger Shyam Saran, “På ett sätt är Kinas upptagenhet av sin östra havsflank av Gula havet, Taiwansundet och Sydkinesiska havet bra för Indien. Det minskar kinesisk uppmärksamhet mot Indiska oceanen, Indiens främsta säkerhetsteater.”

Vid sitt första besök i Nepal som premiärminister 2014 sa Modi till Nepals parlament att det inte fanns något krig som Indien hade utkämpat där nepalesiskt blod inte hade offrats. Sju år senare, när armén förbereder sig för att avveckla rekryteringsprogrammet för Agnipath, finns det frågor om dess sociala och ekonomiska inverkan på Nepal, varifrån Indien hittills har rekryterat cirka 1 400 soldater till Gorkha-regementet årligen ( pre-covid).

Och slutligen…

Amrita Maan hamnar i nostalgiläge vid blotta nämnandet av “uppoffring”: uppfostra ett barn som ensamstående förälder, i ett litet regeringskvarter, vakna tidigt på morgonen för att släppa sin dotter Tulika till skolan och sedan rida ungefär 20 km till en polisstation i Rajouri Garden, där hon var utstationerad. På onsdagen kändes allt, säger hon, “värt det”. 23-åringen slutade på prispallen vid Birmingham Commonwealth Games och blev bara den andra indiska judokan att vinna ett silver vid spelen.

Delhi Confidential: In her maiden tal i Rajya Sabha, den nominerade medlemmen P T Usha nämnde två premiärministrar – Indira Gandhi och Narendra Modi. “…som jag själv är en flicka från avlägsna Payyoli i Kerala, en by utan några faciliteter för att fullfölja mina idrottsdrömmar, träffade och talade för första gången med den dåvarande premiärministern avlidne Indira Priyadarshiniji, vilket var en av de mest värdefulla ögonblicken i mitt liv “, sa Usha.

🎧 I dagens avsnitt av '3 saker'-podden diskuterar vi vad vi vet om Monkeypox-utbrottet hittills, varför ED undersöker Gandhi familj och hundarnas roll i den indiska armén.

Tills nästa gång,

Sonal Gupta och Srishti Kapoor

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu