Borgermålinger i Bengaluru: Regjeringen foreskriver kvote, 33% for OBC, 13% for SC/ST

0
27

Så mange som 81 seter er reservert for OBC-er og 32 seter til SC/ST av totalt 243 seter. (Ekspressfoto)

Karnataka-regjeringen har reservert 33 prosent av 243 valgkretser i bystyret i Bengaluru for andre tilbakestående klasser (OBC) og 13 prosent for planlagte kaster og planlagte stammer (SC/ST) i en melding som fikser de menighetsmessige forbeholdene for byen utstedt. sent onsdag kveld.

I den nye reservasjonsmatrisen for Bengaluru er prosentandelen for SC/ST-kvoten redusert fra normalen 18 prosent på grunnlag av befolkningen i samfunnene i byen. De totale reservasjonene forblir under 50 prosent som lovpålagt til tross for en økning i OBC-kvoten fra 27 til 33 prosent.

Hele 81 seter er reservert for OBC-er og 32 seter til SC/ST av totalt 243 seter. Antall rådseter økte fra 198 til 243 etter en nylig avgrensningsøvelse av avdelinger i byen på grunnlag av deres befolkning.

Varselet ble gitt av Karnataka-regjeringen onsdag kveld i lys av Indias høyesterett påla Karnataka-regjeringen 28. juli å erklære menighetsmessige forbehold for bystyret i Bengaluru innen en uke for å lette de lenge forsinkede meningsmålingene for Bruhat Bengaluru Mahanagara Palike (BBMP).

Historier kun for abonnenterSe alle

Premium

UPSC Key-5. august 2022: Hvorfor bør du lese “Familiedomstoler” eller ” Medisinsk …

Premium

Forklart: Hva er Taiwans ‘porcupine-strategi’ for å pro…

Premium

‘Vi blir kulturelt, teknologisk drevet mot angst-i…

Premium

J&K ser fall i militante angrep, men skifter i rekrutteringsstrategi …Abonner nå for å få 66 % RABATT

Høyesterett ga ordren etter at Karnataka-regjeringen fortalte retten at prosessen med avgrensning av valgkretser var fullført med en melding utstedt 14. juli og at en kommisjon til vedta kvoter for Andre baklengsklasser i rådet hadde levert sin rapport 21. juli.

Les også |Bengaluru borgerundersøkelser: Kommisjonen sammensatt av BJP-regjeringen anbefaler 33 % OBC-kvote

“I det synet på saken ber vi delstatsregjeringen om å varsle menighetsmessig reservasjonsskjema, lokalt organ innen én uke fra i dag å legge til rette for at den statlige valgkommisjonen kan sette i gang passende skritt for å sikre opprettelsen av berørte lokale organer innenfor en rimelig tidsramme, strengt i samsvar med bestemmelsene i loven og andre konstitusjonelle parametre,» sa Høyesterett denne uken.

“I tilfelle det er klagemål angående unødig forsinkelse i igangsettingen av prosessen fra den statlige valgkommisjonen, i ethvert lokalt organ over hele staten, vil det være åpent for den fornærmede personen(e) å henvende seg til denne domstolen for spørsmål om passende veibeskrivelse, hvis og når det er nødvendig», sa SC-benken til Justice A M Khanwilkar og Justice J B Pardiwala sist torsdag.

En dedikert kommisjon nedsatt av Karnataka BJP-regjeringen for å følge høyesteretts foreskrevne “trippeltest”-normer for å reservere valgkretser for andre bakoverklasser i lokale meningsmålinger foreskrev en 33 prosent OBC-reservasjon for BBMP der meningsmålinger har blitt stoppet av avgrensning og kvoteøvelser .

I juni i år kunngjorde Karnataka-regjeringen en forordning for å lette reservasjonen av en tredjedel av setene i BBMP-rådet for kandidater fra andre bakoverklasser for å lette gjennomføringen av lokale meningsmålinger for bystyret i Bengaluru som venter siden august 2020. Forordningen begrenser også det totale antallet reserverte plasser til 50 prosent.

Justice Bhaktavatsala-kommisjonen nedsatt av delstatsregjeringen for å identifisere kvoter for Bengaluru-målinger refererte til data for by- og lokalorganvalg holdt i 1996, 2001, 2010 og 2015 for å konkludere med at et stort antall kaster og samfunn “som faller inn under kategorien – A og B i andre baklengsklasser er fortsatt sosialt og politisk tilbakestående” og at det er nødvendig å “reservere 1/3 (33%)”.

Mer fra politisk puls

Klikk her for mer

pKommisjonen har anbefalt 33 prosent reservasjoner for kommende avstemninger i urbane og lokale organer til fordel for OBC-er og “å vurdere å reservere vervet til ordføreren og varaordføreren i BBMP til fordel for personer som tilhører andre bakoverklasser”.

Spørsmålet om reservasjoner for OBC-er i valg for lokale organer har blitt en kilde til kontrovers i mange stater med Høyesterett i en rekke nyere ordre som krever OBC-reservasjoner kun på grunnlag av nye vitenskapelige data. SC har også sagt at det snart må holdes avstemninger for alle lokale organer hvis femårsperiode er utløpt.

Maharashtra hadde nylig lokale meningsmålinger uten forbehold. Madhya Pradesh overbeviste retten for meningsmålinger med eksisterende reservasjonsnormer.

Karnataka søkte tid til å komme med vitenskapelige data for reservasjoner gjennom Justice Bhaktavatsala-kommisjonen for å holde lokale avstemninger som er forsinket med nesten to år i Bengaluru og innen kl. over ett år i delstaten taluk og zila panchayats.

Opposisjonskongresspartiet i Karnataka har sagt at de lokale meningsmålingene som er forsinket ikke bør holdes uten OBC-reservasjoner. Den regjerende BJP har også uttalt at den ikke ønsker å holde de lokale avstemningene i Bengaluru og andre deler av Karnataka uten OBC-reservasjoner.

Karnataka-regjeringen sa til Høyesterett 20. mai at den ville fullføre prosessen av avdelingsavgrensning og reservasjon av avdelinger for OBCs innen åtte uker for å avholde det ventende BBMP-valget.

TO ER ALLTID BEDRE | Vår toårige abonnementspakke tilbyr deg mer til mindre Kjøp nå