Bakom blossande av Manipur ADC Bill-raden, vidgare kullar, dalklyfta

0
24

BJP-ledda Manipur-regeringens minister för stamfrågor och kullar Letpao Haokip presenterade ändringsförslagen för 6:e ​​och 7:e Manipur (Hill Areas) District Councils, 2022. (Facebook/File)

Life kastades ur växeln i Hill-distrikten i Manipur på onsdagen i kölvattnet av en avstängning för vilken en uppmaning gavs av All Tribal Students' Union Manipur (ATSUM), huvudorganet för statens stamstudenter, att begär ingivande av Hill Areas Committee (HAC)-rekommenderade utkastet till ändringsförslag för autonoma distriktsråd (ADCs), 2021– som strävar efter större finansiell och administrativ självständighet i bergsregionen – under den pågående budgetsessionen för delstatsförsamlingen.

Den BJP-ledda Manipur-regeringen ignorerar ATSUM’s krav på hängande eld i månader. 8217;s tribal angelägenheter och kullar minister Letpao Haokip introducerade de 6:e och 7:e Manipur (kulleområdena) distriktsrådets ändringsförslag, 2022, på tisdag. Lagförslagen var från början inte en del av kammarens dagordning den dagen.

Därefter arresterade Manipur-polisen fem verkställande medlemmar av ATSUM, som hade tillkännagivit en 24-timmars avstängning från kl. 18.00 den 3 augusti till kl. 18.00 den 4 augusti i bergsdistrikten på grund av sitt krav på ADC Bill. ATSUM fördömde arresteringen av sina medlemmar och avancerade sin föreslagna avstängning till att börja kl. 18.00 den 2 augusti.

Läs också |Manipur kommer att uppmana Center för tidigt slutförande av Indien-Myanmars gränsstängsel: CM Biren Singh

Som svar på ATSUM:s bandh-uppmaning genomförde många stamorgan avstängningen i kullarna, vilket såg att skolor, högskolor, butiker och affärsinrättningar förblev stängda. Passagerarbussar mellan distrikten höll sig utanför vägarna, medan många godslastade lastbilar strandade längs de nationella motorvägarna.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

J&K ser nedgång i militanta attacker, men en förändring i rekryteringsstrategi …

Premium

Mansukh Mandaviya på Express Adda: Ingen fattig människa borde dö i detta coun…

Premium

UPSC Key-4 augusti 2022: Varför du bör läsa “Revdi Culture” eller “Indian D…

Premium< /figure>Återkallande av personuppgiftsskydd: Vem drar nytta av förseningen? Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

I augusti förra året rekommenderade HAC för Manipur-församlingen det nya ADC-lagförslaget med det uttalade målet att säkerställa en rättvis utveckling i bergsdistrikten. HAC hävdade att den befintliga ADC-lagen hade olika brister som resulterade i underutveckling av kulleregionen jämfört med mer utvecklade Imphal-dalen under åren.

Det HAC-rekommenderade utkastet till ADC-lagförslaget syftar till att ändra Manipur (Hill Areas) District Councils Act, 1971 för att ge mer autonomi till HAC och 6 ADC. Några av bestämmelserna i detta lagförslag inkluderar en ökning av antalet ADC-valkretsar, inrättandet av Hill Areas-sekretariatet för att hantera och samordna arbetet för alla ADC:s, inrättande av ADC’s verkställande kommitté, mer effektivt engagemang av HAC i utveckling och ekonomisk planering, inklusive budgetanslag, för hela bergsområdena, bland annat.

Det fanns motstånd mot den HAC-rekommenderade ADC Bill från delar av de dalbaserade politiska ledarna och sociala grupperna. Den N Biren Singh-ledda Manipur-regeringen hänvisade till några juridiska frågor och lade inte fram detta lagförslag och har nu lagt fram två nya lagförslag i kammaren.

Förre parlamentsledamoten BD Behring kritiserade de nya lagförslagen till The Indian Express att den 6:e ADC-ändringspropositionen har en finansiell aspekt men den 7:e ändringspropositionen har den inte. ”Hur är det möjligt att propositionen om samma ämne har utformats på olika sätt? Betyder det att en kommer att hänvisas till HAC och en annan ska skickas direkt av kammaren förbi HAC, frågade han.

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

BJP:s allierade Naga People's Front (NPF)s MLA Ram Muivah hävdade dock i församlingen på onsdagen att de nya lagförslagen uppfyllde 50 procent av kraven från ATSUM. Han hävdade också att de 20 parlamentsledamöterna från bergsdistrikten i 60-ledamöteshuset var för de nya lagförslagen.

Artikel 371 C i Indiens konstitution föreskriver ett separat system för administrationen av kulleområdena i Manipur genom HAC och District Councils, som för de autonoma kullarna har lagstiftande befogenheter i angivna ämnen och tilldelas vissa skattekällor. De har också fått befogenhet att förvalta sina resurser, folkhälsa, sanitetstjänster och primärutbildning, och åta sig administrativa och välfärdstjänster inklusive utveckling och ekonomisk planering.

För att genomföra dessa bestämmelser antog parlamentet Manipur (Hill Areas) District Councils lag 1971 sedan Manipur då var ett unionsterritorium.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket erbjuder dig mer till mindre Köp nu