Bak fakling av Manipur ADC Bill rad, utvidede åser, dalavgrunn

0
31

BJP-ledede Manipur-regjeringens minister for stammesaker og åser, Letpao Haokip, introduserte endringslovene for 6. og 7. Manipur (Hill Areas) District Councils, 2022. (Facebook/File)

Life ble kastet ut av utstyr i bakkedistriktene i Manipur onsdag i kjølvannet av en nedleggelse som ble gitt av All Tribal Students' Union Manipur (ATSUM), hovedorganet til statens stammestudenter, om å kreve fremleggelse av Hill Areas Committee (HAC)-anbefalt utkast til endringslov for autonome distriktsråd (ADCs), 2021– som søker større økonomisk og administrativ autonomi i åsregionen – under den pågående budsjettsesjonen til delstatsforsamlingen.

Ignorerer ATSUMs krav om hengende ild i flere måneder, og den BJP-ledede Manipur-regjeringen 8217;s minister for stammesaker og åser, Letpao Haokip, introduserte endringslovene for 6. og 7. Manipur (Hill Areas) District Councils, 2022, på tirsdag. Lovforslagene var i utgangspunktet ikke en del av agendaen til huset den dagen.

Deretter arresterte Manipur-politiet fem utøvende medlemmer av ATSUM, som hadde kunngjort en 24-timers nedleggelse fra kl. 18.00 3. august til kl. 18.00 den 4. august i bakkedistriktene på grunn av kravet om ADC Bill. ATSUM fordømte arrestasjonen av medlemmene, og fremmet sin foreslåtte nedleggelse til å starte fra kl. 18.00 2. august.

Les også |Manipur vil oppfordre senteret for tidlig ferdigstillelse av grensefektingen mellom India og Myanmar: CM Biren Singh

Som svar på ATSUMs bandh-oppfordring håndhevet mange stammeorganer nedstengningen i bakkedistriktene, som så skoler, høyskoler, butikker og forretningsinstitusjoner fortsatt stengt. Passasjerbusser mellom distriktene holdt seg utenfor veiene, mens mange lastebiler med gods ble strandet langs de nasjonale motorveiene.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

J&K ser fall i militante angrep, men skifte i rekrutteringsstrategi …

Premium

Mansukh Mandaviya på Express Adda: Ingen stakkar bør dø i dette coun…

Premium

UPSC Key-4. august 2022: Derfor bør du lese «Revdi Culture» eller «Indian D…

Premium< /figure>Tilbaketrekking av lov om personvern: Hvem drar nytte av forsinkelsen? Abonner nå for å få 66 % RABATT

I august i fjor anbefalte HAC i Manipur-forsamlingen det nye ADC-lovforslaget med det erklærte målet å sikre rettferdig utvikling i bakkedistriktene. HAC fastholdt at den eksisterende ADC-loven hadde forskjellige mangler som resulterte i underutvikling av bakkeregionen sammenlignet med mer utviklet Imphal-dalen gjennom årene.

Det HAC-anbefalte utkastet til ADC-lovforslaget søker å endre Manipur (Hill Areas) District Councils Act, 1971 for å gi mer autonomi til HAC og 6 ADCs. Noen av bestemmelsene i dette lovforslaget inkluderer en økning i antallet ADC-valgkretser, opprettelse av Hill Areas-sekretariatet for å administrere og koordinere arbeidet til alle ADC-ene, opprettelse av ADC’s eksekutivkomité, mer effektiv involvering av HAC i utvikling og økonomisk planlegging, inkludert budsjettbevilgninger, for hele bakkeområdene, blant annet.

Det var motstand mot den HAC-anbefalte ADC-lovforslaget fra deler av de dalbaserte politiske lederne og sosiale gruppene. Den N Biren Singh-ledede Manipur-regjeringen, som siterer noen juridiske spørsmål, kom ikke med dette lovforslaget og har nå lagt fram to nye lovforslag i huset.

I kritikk av de nye lovforslagene sa tidligere parlamentsmedlem BD Behring til The Indian Express at det sjette ADC-endringsforslaget har et økonomisk aspekt, men det 7. endringsforslaget har det ikke. «Hvordan er det mulig at lovforslaget om samme emne er utformet annerledes? Betyr det at en kommer til å bli henvist til HAC og en annen skal sendes direkte av huset utenom HAC, spurte han.

Mer fra Political Pulse

Klikk her for mer

BJP’s allierte Naga People’s Front (NPF)s MLA Ram Muivah hevdet imidlertid i forsamlingen onsdag at de nye lovforslagene oppfylte 50 prosent av kravene fra ATSUM. Han hevdet også at de 20 MLAene fra bakkedistriktene i huset med 60 medlemmer var for de nye lovforslagene.

Artikkel 371 C i den indiske grunnloven gir en egen ordning for administrasjonen av bakkeområder i Manipur gjennom HAC og distriktsråd, som for de autonome bakkedistriktene har lovgivende myndighet på spesifiserte emner og er tildelt visse skattekilder. De har også fått makt til å forvalte ressursene sine, folkehelse, sanitærtjenester og grunnskoleutdanning, og påta seg administrative og velferdstjenester, inkludert utvikling og økonomisk planlegging.

For å iverksette disse bestemmelsene vedtok parlamentet Manipur (Hill Areas) District Councils lov i 1971 siden Manipur den gang var et unionsterritorium.

TO ER ALLTID BEDRE | Vår toårige abonnementspakke tilbyr deg mer til mindre Kjøp nå