Azerbajdzjan säger att det krossade Armenienattacken nära den omtvistade Nagorno-Karabach-enklaven

0
28

Azerbajdzjan sa att dess styrkor hade krossat en armenisk attack nära den omtvistade enklaven Nagorno-Karabach. (Representativ bild via AP/PTI)

Azerbajdzjan sa att dess styrkor hade krossat en armenisk attack nära den omtvistade enklaven Nagorno-Karabach på onsdagen, vilket ledde till internationella uppmaningar om ett slut på striderna i en region som har varit en flampunkt i 30 år .

Nagorno-Karabach bröt sig loss från Azerbajdzjan med armeniskt stöd efter en blodig postsovjetisk etnisk konflikt i början av 1990-talet. 2020 vann Azerbajdzjan framgångsrikt tillbaka en del av det territorium som kontrollerades av separatisterna.

I enlighet med villkoren för en efterföljande vapenvila sattes ryska fredsbevarare ut för att skydda resten av det separatistkontrollerade territoriet. Båda sidor anklagar dock varandra för intrång och de senaste dagarna har våldet blossat upp.

Det azeriska försvarsministeriet sa att Armenien grovt hade brutit mot vapenvilan genom att begå en sabotagehandling som dödade en soldat. Dessutom sa Baku att dess styrkor hade slagit tillbaka ett armeniskt försök att erövra en kulle i ett område som kontrolleras av de ryska fredsbevarande styrkorna.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

UPSC Key-5 augusti 2022: Varför bör du läsa “Family Courts” eller “Medical …

Premium

Förklarat: Vad är Taiwans ‘porcupine strategi’ för att pro…

Premium

‘Vi drivs kulturellt, tekniskt mot ångest-i…Premium

J&K ser nedgång i militanta attacker, men förändrad rekryteringsstrategi … Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

“Som ett resultat dödades och skadades de som kämpade för de illegala armeniska väpnade formationerna,” stod det i ett uttalande som kräver att alla armeniska trupper drar sig ur området och lovar “krossning” motåtgärder vid behov.

Som svar sade Armeniens utrikesdepartement att Azerbajdzjan hade brutit mot vapenvilan genom att inleda en attack i områden som kontrolleras av fredsbevarande styrkor. I ett uttalande sade det att Yerevan ville att det internationella samfundet skulle vidta åtgärder för att stoppa det aggressiva beteendet och handlingarna från Azerbajdzjan”.

Europeiska unionen krävde ett omedelbart slut på fientligheterna och sade båda sidor bör respektera vapenvilan, en uppmaning som upprepades av den polske ordföranden för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa.

“USA är djupt bekymrat över och följer noga rapporter om intensiva rapporter strider runt Nagorno-Karabach, inklusive offer och förlust av människoliv,” Det amerikanska utrikesdepartementets talesman Ned Price sa. “Vi uppmanar till omedelbara åtgärder för att minska spänningarna och undvika ytterligare eskalering.”

Tidigare deklarerade separatistiska myndigheter i den etniskt armeniska enklaven en partiell mobilisering.

Ryssland sade situationen i de områden som kontrollerades av dess fredsbevarande styrkor blev allt mer spänd och rapporterade minst ett brott mot vapenvilan av azeriska styrkor, sa Interfax.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga abonnemang paket ger dig mer till mindre Köp nu