Abortomröstning i Kansas väcker nytt hopp för demokraterna i mellanårsperioden

0
109

Aborträttsanhängare reagerar på nyheten om att väljarna hade förkastat en statlig konstitutionell ändring som skulle ha förklarat att det inte finns någon rätt till abort, under valbevakningsfesten Kansans for Constitutional Freedom i Overland Park, Kansas , USA, 8 augusti 2022. (Evert Nelson/USA Today Network via Reuters)

Demokraterna visade en nyvunnen känsla av optimism om valårets politiska klimat på onsdagen efter att väljare i traditionellt konservativa Kansas överväldigande stött en åtgärd som skyddar aborträttigheter.

I Vita huset hyllade president Joe Biden omröstningen i Kansas som ett direkt resultat av upprördhet över högsta domstolens beslut i juni att upphäva en kvinnas konstitutionella rätt att få abort.

< p>Republikaner och högsta domstolen “har ingen aning om amerikanska kvinnors makt”, sa Biden. “I går kväll i Kansas fick de reda på det.”

På Capitol Hill skröt senatens majoritetsledare Chuck Schumer, D-NY, om de politiska vindarna som “blåser mot demokraterna.”

Endast prenumerant StoriesView Alla Premium

J&K ser ett fall i militanta attacker, men en förändring i rekryteringsstrategi …

Premium

Mansukh Mandaviya på Express Adda: Ingen fattig person ska dö i det här landet…Premium

UPSC Key-4 augusti 2022: Varför bör du läsa “Revdi Culture” eller “Indian D…

Premium

Återkallande av lagförslaget om skydd av personuppgifter: Vem drar nytta av förseningen? Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

“I går kväll i det amerikanska hjärtat skickade folket i Kansas ett omisskännligt meddelande till de republikanska extremisterna”, sa han. “Om det kommer att hända i Kansas, kommer det att hända i en hel del stater.”

Med tre månader till valet i november kan optimismen vara för tidig. Men det representerar ett välbehövligt avbrott för ett parti som har tillbringat större delen av det senaste året med att slingra sig från kris till kris, inklusive det felaktiga tillbakadragandet från Afghanistan och stigande priser på bensin och andra varor. Den utvecklingen har bidragit till Bidens låga gillande, vilket lämnar demokrater utan en enande ledare i en position att samla väljare före valet, med kontroll över kongressen på spel.

Omröstningen i Kansas tyder dock på att hot mot aborträtten kan ge demokraterna energi på ett sätt som få politiska ledare kan. Och det kommer i ett ögonblick då partiet tar fart på andra fronter, inklusive ett lagstiftningspaket för att sänka priserna på receptbelagda läkemedel, bekämpa klimatförändringar och höja skatterna på företag. Utmaningen för demokraterna blir att behålla energin i flera månader till och trotsa trender som vanligtvis slår upp partiet vid makten.

Under senare tid har partiet som kontrollerar Vita huset nästan alltid lidit stora förluster i det första mellanårsvalet av ett nytt presidentskap. En överväldigande majoritet av väljarna anser också att landet är på väg åt fel håll mitt i inflationen och andra ekonomiska problem.

Även med abortrelaterad fart förväntar sig många demokratiska strateger privat att förlora parlamentets majoritet och tror att Senaten är i grunden ett myntkast. Dagen efter omröstningen i Kansas beskrev demokratiska strateger i frontlinjen av viktiga halvtidstävlingar en komplicerad politisk verklighet om abort.

Anhängare av aborträttigheterna stormade till valurnorna i Kansas, där abort var bokstavligen på gång. Med en marginal på ungefär 20 procentenheter avvisade de en åtgärd som skulle ha ändrat statens konstitution för att tillåta statliga lagstiftare att införa restriktioner för abort – eller till och med ett förbud. Det primära valdeltagandet i början av augusti var i nivå med en guvernörs allmänna valtävling.

Men få val i höst kommer att innehålla så tydliga insatser för aborträttigheter. Bara fyra delstater – Kalifornien, Michigan, Vermont och Kentucky – förväntas ha en abortfolkomröstning i Kansas-stil om valsedeln i november, enligt den prodemokratiska gruppen EMILY’s List. I majoriteten av delstaterna måste demokraterna övertyga väljarna om att de kan skydda tillgången till abort endast genom att besegra republikanska kandidater mot abort på delstats- och federal nivå.

Även om det är sant i de flesta fall är det mycket mer komplicerat att ställa upp mot en kandidat än en engångsvalsåtgärd, enligt den demokratiska opinionsundersökningen Molly Murphy. “Optimisten skulle säga att när väljarna vet att abort är på gång omröstning, de är motiverade att delta, säger Murphy. “Det är budskapsutmaningen som vi kommer att möta. Kommer väljarna att tro att en laglig rätt till abort står på spel här i landet i deras röst på kongressen, senaten, guvernören, delstatshuset – alla dessa saker – och vara lika motiverade att dyka upp för att rösta?”

< p>“Republikaner kommer att göra allt de kan för att avleda och inte engagera sig i detta,” tillade hon och noterade GOP:s stora fokus på inflation, gaspriser och immigration. I själva verket, när demokraterna firade i onsdags, var den republikanska reaktionen på abortomröstningen avgjort dämpad.

Omröstningen i Kansas var “en enorm besvikelse för livsvänliga Kansans och amerikaner i hela landet,” sa Mallory Carroll, från Susan B. Anthony Pro-Life America. Den republikanska strategen Christine Matthews varnade för att Kansas-omröstningen kan ha “en energigivande effekt för anhängare av aborträttigheter.”

“Framgång föder framgång”, sa hon. “Det kommer att uppmuntra tron ​​på att vändning och aktivering kan göra skillnad och det är särskilt viktigt för yngre väljare och de som är mindre benägna att delta. Det är ett momentumskifte.”

Demokrater har länge försökt utan större framgång att ge anhängare energi genom att fokusera på abort. Men Högsta domstolens beslut klargjorde insatserna som aldrig förr. I avsaknad av en ny federal lag tillkommer aborträtten nu delstaterna, och i 12 delstater ledda av republikaner har abort redan förbjudits eller kraftigt begränsats. Många fler förväntas följa efter.

Republikanska strateger erkänner att kandidater till swing state kommer att behöva trampa försiktigt i frågan.

I Georgien var till exempel GOP-senatens nominerade Herschel Walker orolig några Washington-republikaner genom att snabbt förklara sitt motstånd mot aborträttigheter även i fall av våldtäkt, incest och moderns liv. En sådan ståndpunkt, som trotts vara extrem de senaste åren, är något vanlig bland republikanska kandidater 2022.

Republikaner i andra delstater har till stor del försökt undvika att klargöra sin ståndpunkt. Senatdemokraternas kampanjarm etablerade nyligen en webbplats, GOPOnAbortion.com, för att lyfta fram republikanska kandidater’ uttalat motstånd mot aborträttigheter. Medan demokratiska kandidater från New York till delstaten Washington redan visar annonser om abort, förväntas frågan spela en större roll i vissa raser än andra.

Michigan senator Gary Peters, som leder gruppen som ägnar sig åt att skydda senatens demokratiska majoritet, förutspådde att abort sannolikt skulle ha störst betydelse som en politisk fråga i senatens raser i Nevada, New Hampshire och Arizona – alla delstater där opinionsundersökningar tyder på starkt stöd för aborträttigheter. Förortskvinnor och yngre väljare är mest sannolikt motiverade av frågan.

“Det finns en hel del ilska,” Peters sa om motreaktionen mot Roe-omvändningen. “Det finns en energi som jag inte har sett förut.”

Omröstningen i Kansas antyder att sådan energi kan sträcka sig långt bortom en handfull stater. Omröstning visar att relativt få amerikaner ville se Roe välta. Fler amerikaner ogillar än godkänner Högsta domstolens beslut att upphäva Roe v Wade, 53 % till 30 %, enligt en undersökning från Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research från juli som genomfördes cirka tre veckor efter domen. Drygt hälften av de tillfrågade sa att de kände sig arga eller ledsna över domen, visade undersökningen.

I Wisconsin noterade den ledande demokratiska senatenskandidaten, guvernörslöjtnant Mandela Barnes, att den dag som Högsta domstolen störtade Roe var den största insamlingsdagen under hela hans kampanj.

“Människor är motiverade och energiska på ett sätt som jag aldrig sett förut,” sa han i en intervju. “Jag kan bara anta att den intensiteten kommer att öka ända fram till november.”

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu