Abortavstemning i Kansas vekker nytt håp for dems i mellomtiden

0
107

Abortrettighetstilhengere reagerer på nyhetene om at velgerne hadde avvist en statlig grunnlovsendring som ville ha erklært at det ikke er rett til abort, under valgvaktfesten Kansans for Constitutional Freedom i Overland Park, Kansas , USA, 8. august 2022. (Evert Nelson/USA Today Network via Reuters)

Demokratene viste en nyvunnet følelse av optimisme angående valgårets politiske klima onsdag etter at velgere i det tradisjonelt konservative Kansas overveldende støttet et tiltak som beskytter abortrettighetene.

I Det hvite hus hyllet president Joe Biden avstemningen i Kansas som et direkte resultat av harme over Høyesteretts beslutning i juni om å oppheve en kvinnes konstitusjonelle rett til å få abort.

< p>Republikanere og høyesterett “har ingen anelse om makten til amerikanske kvinner,” sa Biden. «I går kveld i Kansas fant de ut av det.»

På Capitol Hill skrøt Senatets majoritetsleder Chuck Schumer, D-NY, av de politiske vindene som «blåser mot demokratene».

Subscriber Only StoriesView AllePremium

J&K ser fall i militante angrep, men skifte i rekrutteringsstrategi …

Premium

Mansukh Mandaviya på Express Adda: Ingen fattig person bør dø i dette landet…Premium

UPSC Key-4. august 2022: Hvorfor du bør lese 'Revdi Culture' eller 'Indian D…

Premium

Tilbaketrekking av lov om beskyttelse av personopplysninger: Hvem drar nytte av forsinkelsen? Abonner nå for å få 66 % RABATT

“I går kveld i det amerikanske hjertelandet sendte innbyggerne i Kansas en umiskjennelig melding til de republikanske ekstremistene,” sa han. “Hvis det skal skje i Kansas, kommer det til å skje i mange stater.”

Med tre måneder til valget i november kan optimismen være for tidlig. Men det representerer et sårt tiltrengt avbrekk for et parti som har brukt det meste av det siste året på å spolere fra krise til krise, inkludert den feilaktige tilbaketrekningen fra Afghanistan og stigende priser på bensin og andre varer. Denne utviklingen har bidratt til Bidens lave godkjenningsvurderinger, og etterlater demokratene uten en samlende leder i en posisjon til å samle velgere før valget, med kontroll over Kongressen på spill.

Kansas-avstemningen antyder imidlertid at trusler mot abortrettigheter kan gi energi til demokratene på en måte få politiske ledere kan. Og det kommer i et øyeblikk da partiet får fart på andre fronter, inkludert en lovpakke for å redusere prisene på reseptbelagte legemidler, bekjempe klimaendringer og øke skattene på selskaper. Utfordringen for demokratene vil være å opprettholde energien i flere måneder og trosse trender som vanligvis slår opp partiet ved makten.

I nyere historie lider partiet som kontrollerer Det hvite hus nesten alltid store tap i det første midtveisvalget til et nytt presidentskap. Dessuten mener et overveldende flertall av velgerne at landet er på vei i feil retning blant inflasjon og andre økonomiske bekymringer.

Selv med abortrelatert momentum forventer mange demokratiske strateger privat å miste flertallet i Representantenes hus og tror at Senatet er egentlig en myntflipp. Dagen etter avstemningen i Kansas beskrev demokratiske strateger i frontlinjen av sentrale midtveiskonkurranser en komplisert politisk virkelighet om abort.

Tilhengere av abortrettigheter rykket til valgurnene i Kansas, hvor abort bokstavelig talt sto på stemmeseddelen. Med en margin på omtrent 20 prosentpoeng avviste de et tiltak som ville ha endret statens grunnlov for å tillate statlige lovgivere å innføre restriksjoner på abort – eller til og med et forbud. Valgdeltakelsen i begynnelsen av august var på nivå med en guvernørs valgkamp.

Men få valg denne høsten vil inneholde så klare innsatser for abortrettigheter. Bare fire stater – California, Michigan, Vermont og Kentucky – forventes å ha en abort-folkeavstemning i Kansas-stil på november-stemmen, ifølge den pro-demokratiske gruppen EMILY’s List. I flertallet av delstater må demokrater overbevise velgerne om at de bare kan beskytte adgangen til abort ved å beseire republikanske kandidater mot abort på delstats- og føderalt nivå.

Selv om det er sant i de fleste tilfeller, er det mye mer komplisert å stille opp mot en kandidat enn en enkelt sak, ifølge den demokratiske meningsmåleren Molly Murphy. “Optimisten vil si at når velgerne vet at abort er på vei. stemmeseddel, er de motiverte til å møte opp, sa Murphy. “Det er meldingsutfordringen vi skal møte. Vil velgerne tro at en lovlig rett til abort står på spill her i landet i deres stemme for kongressen, senatet, guvernøren, statshuset – alle disse tingene – og være like motiverte til å møte opp for å stemme?”

< p>«Republikanere kommer til å gjøre alt de kan for å avlede og ikke engasjere seg i dette,” la hun til, og la merke til GOPs store fokus på inflasjon, gasspriser og immigrasjon. Faktisk, mens demokratene feiret på onsdag, ble den republikanske reaksjonen på abortavstemningen desidert dempet.

Kansas-avstemningen var «en enorm skuffelse for pro-life Kansans og amerikanere over hele landet,” sa Mallory Carroll, fra Susan B. Anthony Pro-Life America. Den republikanske strategen Christine Matthews advarte om at Kansas-avstemningen kan ha “en energigivende effekt for tilhengere av abortrettigheter.”

“Suksess avler suksess,” sa hun. “Det vil oppmuntre troen på at det å slå ut og aktivere kan gjøre en forskjell, og det er spesielt viktig for yngre velgere og de som er mindre tilbøyelige til å delta. Det er en momentumskifter.»

Demokrater har lenge forsøkt uten særlig suksess å gi tilhengere energi ved å fokusere på abort. Men Høyesteretts avgjørelse avklarte innsatsen som aldri før. I mangel av en ny føderal lov tilfaller abortrettighetene nå statene, og i 12 stater ledet av republikanere er abort allerede forbudt eller sterkt begrenset. Mange flere forventes å følge etter.

Republikanske strateger erkjenner at swing state-kandidater vil måtte trå forsiktig i saken.

I Georgia bekymret GOP-senatets nominerte Herschel Walker seg for eksempel noen Washington-republikanere ved raskt å erklære sin motstand mot abortrettigheter selv i tilfeller av voldtekt, incest og morens liv. En slik posisjon, antatt å være ekstrem de siste årene, er noe vanlig blant republikanske kandidater i 2022.

Republikanere i andre stater har i stor grad forsøkt å unngå å avklare sin posisjon. Senatdemokratenes kampanjearm etablerte nylig et nettsted, GOPOnAbortion.com, for å fremheve republikanske kandidater’ uttalt motstand mot abortrettigheter. Mens demokratiske kandidater fra New York til staten Washington allerede kjører annonser om abort, forventes problemet å spille en større rolle i noen raser enn andre.

Michigan-senator Gary Peters, som leder gruppen dedikert til å beskytte Senatets demokratiske flertall, spådde at abort sannsynligvis ville ha størst betydning som et politisk spørsmål i Senatets raser i Nevada, New Hampshire og Arizona – alle stater der meningsmålinger antyder sterk støtte for abortrettigheter. Forstadskvinner og yngre velgere er mest sannsynlig motivert av problemet.

“Det er mye sinne,” Peters sa om tilbakeslaget mot Roe-reverseringen. “Det er en energi jeg ikke har sett før.”

Kansas-avstemningen antyder at slik energi kan strekke seg langt utover en håndfull stater. Meningsmålinger viser at relativt få amerikanere ønsket å se Roe veltet. Flere amerikanere avviser enn godkjenner Høyesteretts avgjørelse om å oppheve Roe v Wade, 53% til 30%, ifølge en Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research-undersøkelse fra juli utført omtrent tre uker etter kjennelsen. Litt over halvparten av de spurte sa at de følte seg sinte eller triste over kjennelsen, fant meningsmålingen.

I Wisconsin bemerket den ledende demokratiske senatskandidaten, Lt. Gov. Mandela Barnes, at dagen Høyesterett veltet Roe var den største innsamlingsdagen i hele kampanjen hans.

“Folk er motiverte og energiske på måter som jeg aldri har sett før,” sa han i et intervju. «Jeg kan bare anta at den intensiteten vil øke helt til november.»

TO ER ALLTID BEDRE | Vår toårige abonnementspakke tilbyr deg mer til mindre Kjøp nå